Επειτα από έξι χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι με την εκατόμβη των νεκρών και τους δεκάδες εγκαυματίες, η Δικαιοσύνη, επιτέλους, έφθασε στην έκδοση απόφασης σε πρώτο βαθμό για όσους κάθισαν στο εδώλιο ως υπαίτιοι για τις συνέπειες της φονικής πυρκαγιάς. Το δικαστήριο έπειτα από πολύμηνη δικαστική διαδικασία, που καθορίστηκε από τις οδυνηρές περιγραφές των επιζώντων και των συγγενών των θυμάτων, ενημέρωσε χθες ότι στις 29 Απριλίου θα ανακοινωθεί η απόφαση για την ενοχή ή μη των συνολικά 21 κατηγορουμένων που δικάστηκαν γι’ αυτή την πρωτοφανή τραγωδία, όπου οι εγκληματικές παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου γι’ αυτή την εθνική τραγωδία δικάστηκαν, πρωτίστως, κορυφαία, τότε, στελέχη του κρατικού μηχανισμού, της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, ενώ στο εδώλιο βρέθηκε και ο ηλικιωμένος ο οποίος με εγκληματική αμέλεια άναψε φωτιά στο Νταού Πεντέλης, αν και έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι, με αποτέλεσμα να επεκταθεί και να προκληθεί η ανείπωτη τραγωδία. Η Δικαιοσύνη σε αυτή την τραγωδία, δυστυχώς, από δικές της λανθασμένες κινήσεις, που αφορούσαν κυρίως την ανάκριση και τον τρόπο που διενεργήθηκε, δεν μπόρεσε να φέρει εις πέρας σε σύντομο χρόνο τη δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης, προσθέτοντας ακόμη ένα γκρίζο κεφάλαιο με καθυστερήσεις στην απόδοση δικαιοσύνης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο προσπάθησε να καλύψει τον χαμένο χρόνο, «έτρεξε» τη διαδικασία και πλέον η ώρα της απόφασης έχει οριστεί για τη Μεγάλη Δευτέρα, οπότε και θα ξεκινήσει η εκφώνηση της απόφασης.
Αρχικά το δικαστήριο θα αποφανθεί για το ποιοι από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους που κάθισαν στο εδώλιο κρίνονται ένοχοι και ποιοι όχι, ενώ στη συνέχεια η αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το ύψος των ποινών, αλλά και το ενδεχόμενο κάποιοι να μπουν στη φυλακή. Βέβαια, οι κατηγορίες για τις οποίες δικάζονται είναι πλημμελήματα, ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες κατά συρροή, όσες και τα θύματα και οι εγκαυματίες, αλλά το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να επιβάλει ποινές τέτοιες, αν και πλημμελήματα, που ενδέχεται –όχι ότι είναι πιθανόν– κάποιοι, έστω ελάχιστοι, να μπουν στη φυλακή.
Ο εισαγγελέας της δίκης Παναγιώτης Μανιάτης, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης στο ακροατήριο, έχει προτείνει την ενοχή εννέα κατηγορουμένων και την αθώωση συνολικά 12 προσώπων, μεταξύ των οποίων η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης. Πάντως παρά το γεγονός ότι η απόφαση, επιτέλους, θα εκδοθεί, ο κίνδυνος της παραγραφής δεν έχει εκλείψει, καθώς έως ότου καταστεί η απόφαση αμετάκλητη, δηλαδή μετά και από ενδεχόμενη προσφυγή στον Αρειο Πάγο, τα χρονικά όρια παραμένουν ασφυκτικά. Αν ωστόσο σημειωθεί, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί, παραγραφή για τέτοια βαριά υπόθεση, η Δικαιοσύνη θα έχει εγγράψει όχι μια γκρίζα, αλλά μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της.
Πηγή: Καθημερινή
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.