Επικαιρότητα

Η Aγκυρα αντιδρά στη συνεργασία Λευκωσίας με ΗΠΑ

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας προανήγγειλε σεισμικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης της Τρίπολης

Στην προαναγγελία σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης για φυσικό αέριο προχώρησε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ αναφέροντας πως υπάρχει σχετικό αίτημα από την Τρίπολη. Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση αντιδρά έντονα στη σύσφιγξη των στρατιωτικών σχέσεων της Λευκωσίας με την Ουάσιγκτον και μιλάει για «προβληματική κατάσταση με τις συμμαχικές σχέσεις της Τουρκίας».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας σε δηλώσεις του στο πρακτορείο «Αναντολού» δήλωσε ότι «υπάρχει πρόταση της Λιβύης για να κάνουμε τις υπεράκτιες έρευνες στις περιοχές της Λιβύης, το θέμα αυτό το βλέπουμε ζεστά. Μπορούμε να πάμε στα ανοιχτά της Λιβύης για να κάνουμε σεισμικές έρευνες. Θέλουμε να κάνουμε έρευνες και στην ξηρά με τον σωστό εταίρο, θέλουμε να είμαστε στη Λιβύη».

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τουρκία τους επόμενους μήνες, και πιθανότατα εντός του 2024, θα στείλει σεισμογραφικό σκάφος σε περιοχές που θα καθοριστούν μαζί με την κυβέρνηση της Τρίπολης, όπου υπάρχουν ενδείξεις για πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Μέχρι στιγμής κανένας αξιωματούχος δεν έχει αποκλείσει αυτή η αποστολή να περιλαμβάνει και περιοχές νοτίως της Κρήτης, που η Λιβύη θεωρεί πως βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της και εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου. Η Αγκυρα προσπαθεί να συνεργαστεί στις έρευνες και με την Ιταλία, η οποία έχει ουσιαστική επιρροή στη Λιβύη, όμως δεν έχει ανακοινωθεί κάποια επίσημη συμφωνία.

Πάντως, η τουρκική κυβέρνηση δείχνει την πρόθεση της έντονης δραστηριοποίησής της στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ο κ. Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου εξομαλύνθηκαν ξανά πρόσφατα και συνεχίζονται σε υψηλό επίπεδο, και υπενθύμισε ότι υπάρχουν βήματα συνεργασίας με την Αίγυπτο στον τομέα της ενέργειας. Αναφέροντας ότι εργάζονται για τη συνεργασία με την Αίγυπτο στον τομέα των υδρογονανθράκων, ο κ. Μπαϊρακτάρ είπε: «Η Τουρκία έχει ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, ειδικά στη θάλασσα».

Πάντως, αναλυτές τονίζουν πως παρά τις δηλώσεις αξιωματούχων για τις σχέσεις με το Κάιρο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ αλ Σίσι στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα απέφυγε να αναφερθεί σε πιθανότητα μεταφοράς αερίου μέσω της Τουρκίας ή σε οποιοδήποτε άλλο σχετικό βήμα.

Εν τω μεταξύ, η υπογραφή του Οδικού Χάρτη της Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αγκυρας, με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ να υποστηρίζει ότι «η σύναψη μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με αυτόν τον τρόπο είναι μια προσέγγιση που θα εμβαθύνει τα προβλήματα εδώ και θα ενθαρρύνει κι άλλο την κακομαθημένη “ελληνοκυπριακή” πλευρά (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία). Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση όσον αφορά τις συμμαχικές σχέσεις με την Τουρκία».

Ο κ. Τσελίκ ουσιαστικά κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τη δραστηριoποίησή τους στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας ότι «μέσα σε όλη αυτή την εικόνα εμείς βλέπουμε ξεκάθαρα το ποιος θέλει να κάνει τι στη Μεσόγειο. Η Μεσόγειος έχει γεμίσει από πάρα πολλά πολεμικά πλοία, σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει χώρος για να βγουν οι βάρκες». Στην τουρκική πρωτεύουσα διαβάζουν ως «απειλή» την άρση του εμπάργκο όπλων που εφάρμοζαν οι ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και τη στενή συνεργασία της Λευκωσίας με το Ισραήλ αλλά και τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x