Νεκρός είναι ο αρχηγός της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ΜΜΕ του Ισραήλ (KAN και N12 News) επικαλούμενα αξιωματούχους.
Το Reuters ανέφερε ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ ενημερώθηκαν ότι ο ηγέτης της Χαμάς είναι πολύ πιθανό να είναι νεκρός, δήλωσαν την Πέμπτη δύο αξιωματούχοι με γνώση του θέματος.
Αξιωματούχος των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο στρατός διενεργεί εξέταση DNA στο σώμα ενός μαχητή για να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για τον επικεφαλής της Χαμάς.
Το σαουδαραβικό δίκτυο Al–alarabiya μετέδωσε ότι η πρώτη εξέταση DNA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ηγέτης της Χαμάς είναι νεκρός.
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι «κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων των IDF στη Γάζα, εξουδετερώθηκαν 3 τρομοκράτες. Οι IDF και η ISA ελέγχουν την πιθανότητα ένας από τους τρομοκράτες να ήταν ο Γιαχία Σινουάρ. Σε αυτό το στάδιο, η ταυτότητα των τρομοκρατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Στο κτίριο όπου εξουδετερώθηκαν οι τρομοκράτες, δεν υπήρχαν σημάδια παρουσίας ομήρων στην περιοχή. Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν με την απαιτούμενη προσοχή».
“You will pursue your enemies and they will fall before you by the sword.” - Leviticus 26
— ???? ???? - Yoav Gallant (@yoavgallant) October 17, 2024
Our enemies cannot hide. We will pursue and eliminate them. pic.twitter.com/FDJ7obPIM7
Η Χαμάς, από την πλευρά της, δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο. Το Al-Majd, ιστότοπος που συνδέεται με τη Χαμάς και δημοσιεύει πληροφορίες για θέματα ασφαλείας, κάλεσε τους Παλαιστίνιους να περιμένουν ενημέρωση από την ίδια την οργάνωση και όχι από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα οποία «στοχεύουν να κάμψουν το πνεύμα τους».
Εάν επιβεβαιωθεί, ο θάνατος του Σινουάρ θα αποτελέσει σημαντική επιτυχία για τον ισραηλινό στρατό και τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης στην Ράφα στα νότια της Γάζας, κατά τη διάρκεια της οποίας τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν τρεις μαχητές και πήραν τις σορούς τους.
Τα οπτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι είναι πιθανό ένας από τους άνδρες να ήταν ο Σινουάρ και ότι διεξάγονται εξετάσεις DNA.
Το Ισραήλ έχει δείγματα DNA του ηγέτη της Χαμάς από την περίοδο που βρισκόταν σε ισραηλινή φυλακή.
Ο Ισραηλινός πολιτικός σχολιαστής, Ορι Γκόλντμπεργκ, δήλωσε στο Αl Jazeera ότι εάν έχει σκοτωθεί ο Σινουάρ, είναι ένα «σημαντικό γεγονός» για το Ισραήλ, οπότε ο στρατός δεν θα ήθελε να το ανακοινώσει επίσημα μέχρι να είναι «105% σίγουρος».
«Αν το Ισραήλ κατάφερε να σκοτώσει τον Σινουάρ, αυτό μπορεί να είναι το μόνο γεγονός επί του εδάφους που θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει το Ισραήλ να σταματήσει να αποδεκατίζει τη Γάζα. Αυτό είναι το συμβολικό επίτευγμα που αναζητούσε το Ισραήλ, που τελικά μάχεται στη Γάζα χωρίς κανένα σαφές σχέδιο», πρόσθεσε.
Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ανάρτησε μήνυμα με ένα βιβλικό απόσπασμα.
«Θα καταδιώξετε τους εχθρούς σας και θα πέσουν μπροστά σας από το σπαθί». – Λευιτικόν 26.
Οι εχθροί μας δεν μπορούν να κρυφτούν. Θα τους καταδιώξουμε και θα τους εξοντώσουμε».
Η ανάρτηση περιείχε φωτογραφίες του πρώην ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος δολοφονήθηκε στη Βηρυτό τον περασμένο μήνα και του πρώην στρατιωτικού αρχηγού της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, ο οποίος σκοτώθηκε τον Αύγουστο, με κενό χώρο για μια τρίτη φωτογραφία ανάμεσά τους.
Ο Σινουάρ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και υπήρχε η εκτίμηση ότι κρύβεται στο τεράστιο, υπόγειο δίκτυο σηράγγων στη Γάζα.
Στις αρχές Αυγούστου, η Χαμάς είχε ορίσει τον Σινουάρ ως νέο αρχηγό της πολιτικής της πτέρυγας, στη θέση του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη.
Ποιος ήταν ο Σινουάρ
Ο Γιαχία Σινουάρ, ήταν ο αμφιλεγόμενος ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα από το 2017, δεν υπήρξε ποτέ μια αθόρυβη προσωπικότητα. Αποκαλούμενος «εγκέφαλος» της στρατιωτικής στρατηγικής της οργάνωσης, το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με την αιματοχυσία και τη βία που χαρακτήρισε την περιοχή επί δεκαετίες.
Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου, έφερε (και) την υπογραφή του, καθώς θεωρήθηκε ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες αυτού του συντονισμένου χτυπήματος.
Οι διεθνείς δυνάμεις δεν άργησαν να τοποθετήσουν το όνομά του δίπλα στους πλέον καταζητούμενους. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σινουάρ χαρακτηρίστηκε «τρομοκράτης», με σειρά κυρώσεων να ακολουθούν, τόσο από τη Βρετανία όσο και από άλλες χώρες. Οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που σχετίζονται με τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας έφτασαν μέχρι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Ο Σινουάρ μπήκε στην ίδια μακρά λίστα με ονόματα όπως ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ.
Γεννημένος στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Γάζας, ο Σινουάρ από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στη Χαμάς, τη δεκαετία του 1980.
Η ακλόνητη πίστη του στη σκληρή γραμμή της οργάνωσης τον οδήγησε πίσω από τα κάγκελα, όπου φυλακίστηκε για τη δολοφονία Παλαιστινίων που κατηγορούνταν ως προδότες ή συνεργάτες του Ισραήλ.
Πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες σε ισραηλινές φυλακές και απελευθερώθηκε το 2011, μέσω ανταλλαγής κρατουμένων. Η Χαμάς αντάλλαξε πάνω από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους για έναν και μόνο Ισραηλινό στρατιώτη.
Παρά την αμφιλεγόμενη φιγούρα του, ο Σινουάρ δεν υπήρξε ένας απλός στρατιωτικός ηγέτης. Ήταν βαθιά θρησκευόμενος, γνώριζε το Κοράνι απ’ έξω και, κατά τη διάρκεια της κράτησής του, έγραψε ένα μυθιστόρημα.
Το «Το αγκάθι και το γαρύφαλλο» ήταν το απόσταγμα της προσωπικής του πορείας, με τον αφηγητή, ένα νεαρό αγόρι από τη Γάζα, να μεγαλώνει εν μέσω πολέμου, κατοχής και καταπίεσης.
Ο Σινουάρ, μέσω του μυθιστορήματος του, προσπαθούσε να δώσει φωνή σε μια γενιά που είδε τα «στήθη των νέων να βράζουν σαν καζάνι», όπως έγραψε χαρακτηριστικά.
Σε μια σπάνια συνέντευξή του σε Ιταλό δημοσιογράφο, είχε δηλώσει ότι «η φυλακή σε χτίζει». Εκεί μέσα, είχε όλο τον χρόνο να στοχαστεί τις αρχές του, το κόστος της πίστης του και τη δύναμη της θυσίας.
Αυτή η φράση ίσως να είναι το κλειδί για να κατανοήσει κανείς έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους και επίμονους ηγέτες που γνώρισε η σύγχρονη ιστορία της Γάζας.
Πηγή: Kathimerini.gr
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.