Επικαιρότητα

Βόρεια Κορέα: Σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο μια αποστολή στρατιωτών στη Ρωσία, δηλώνει η Πιονγιάνγκ

Η Πιονγιάνγκ δεν επιβεβαιώνει την παρουσία στρατιωτών της στη Ρωσία. Ωστόσο υποστηρίζει ότι ακόμη και αν αυτό συνέβαινε, δεν υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η Βόρεια Κορέα, χωρίς να επιβεβαιώνει επισήμως ότι έχει στείλει στρατεύματα στη Ρωσία, ώστε να βοηθήσουν στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, δήλωσε ότι οποιαδήποτε ανάλογη κίνηση θα ήταν σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

Τόσο η ουκρανική κυβέρνηση όσο και η Νότια Κορέα προειδοποιούσαν επί εβδομάδες ότι στη Ρωσία θα αναπτύσσονταν βορειοκορεατικά στρατεύματα. Τις τελευταίες ημέρες, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και δυτικές χώρες εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι αυτό συμβαίνει, καθώς όπως υποστηρίζουν υπάρχουν αποδείξεις ότι περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες της Βόρειας Κορέας έχουν αναπτυχθεί στο ρωσικό έδαφος.

Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών, Κιμ Γιονγκ Γκιου, ο οποίος είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν εμπλέκεται άμεσα σε θέματα που χειρίζεται το υπουργείο Αμυνας και δεν θα σχολιάσει οποιαδήποτε ανάπτυξη. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο για το οποίο μιλούν τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, νομίζω ότι θα είναι μια ενέργεια σύμφωνη με τους κανονισμούς του διεθνούς δικαίου».

Τόσο η Πιονγιάνγκ όσο και το Κρεμλίνο έχουν απορρίψει ως αβάσιμους αυτούς τους ισχυρισμούς, ωστόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, δεν το διέψευσε κατηγορηματικά. Δήλωσε ότι είναι δουλειά της Μόσχας να εφαρμόσει τη συνθήκη εταιρικής σχέσης με την Πιονγιάνγκ. Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία έχουν αναπτύξει στενότερες σχέσεις από την έναρξη του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής ενός νέου αμοιβαίου αμυντικού συμφώνου.

Από την πλευρά της η Ουκρανία υποστηρίζει ότι η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο ενδέχεται να ισοδυναμεί με έγκλημα επιθετικότητας με βάση το διεθνές δίκαιο. Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι πρώτες μονάδες Βορειοκορεατών στρατιωτών, που εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία, έχουν αναπτυχθεί στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, στην οποία έχουν εισβάλει οι ουκρανικές δυνάμεις.

Η GUR τόνισε ότι περίπου 12.000 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί, συμπεριλαμβανομένων 500 αξιωματικών και τριών στρατηγών, βρίσκονται ήδη στη Ρωσία και η εκπαίδευση λαμβάνει χώρα σε πέντε στρατιωτικές βάσεις.

Η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν τη Βόρεια Κορέα ότι προμήθευε με όπλα τη Ρωσία, κάτι που οι κυβερνήσεις των δύο χωρών επίσης έχουν αρνηθεί.

Πηγή: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x