Επικαιρότητα

Καταφτάνει η «Atena»: 112 για τη Δυτική Ελλάδα - LIVE η πορεία της κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία «Atena» η οποία αναμένεται να προκαλέσει δυνητικά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας, από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης.

Προ των πυλών είναι η κακοκαιρία «Atena» η οποία αναμένεται να προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης.

Προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έλαβαν στα κινητά τους το απόγευμα της Δευτέρας κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα και άλλες περιοχές. Σύμφωνα με το μήνυμα, προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης. Παράλληλα καλούνται οι πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το βαρομετρικό χαμηλό που προκαλεί την κακοκαιρία φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Αναλυτικά, βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα. Παρόμοια φαινόμενα αναμένονται από τα ξημερώματα της Τρίτης μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες και από το βράδυ της Τρίτης έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.



Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία


Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, ότι στις περιοχές που αναμένεται να πλήξει το φαινόμενο θα τοποθετηθούν δυνάμεις της ΕΜΑΚ με λέμβους σε περίπτωση ανάγκης απεγκλωβισμών, ενώ σε εγρήγορση θα είναι και οι κατά τόπους υπηρεσίες για αντλήσεις υδάτων.

Σε μέγιστη ετοιμότητα θα είναι και οι Ενοπλες Δυνάμεις με διασπορά λέμβων και μηχανημάτων έργου με στόχο την άμεση επέμβαση εφόσον χρειαστεί, όπως επίσης και τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος για κάθε αναγκαία συνδρομή. Ακόμη, η Ελληνική Αστυνομία θα είναι σε επιφυλακή για την παροχή βοήθειας, αλλά και σε ό,τι αφορά τις ενδεδειγμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως επίσης και οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων.

Ο αεροχείμαρρος κύρια αιτία της αλλαγής καιρού


Κύρια αιτία για την αλλαγή του καιρού, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι η μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη, καθώς και η θέση του αεροχειμάρρου (πορτοκαλί αποχρώσεις στον χάρτη) πάνω από τη Μεσόγειο, η οποία έχει συμβάλει στην ανάπτυξη ενός βαρομετρικού χαμηλού πάνω από την περιοχή της Ιταλίας.

O αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση κατά βάση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και η κίνηση του καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων. Η ανατολική-νοτιοανατολική κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού από την περιοχή της Ιταλίας προς τα Νότια Βαλκάνια και τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 09/09 θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά της χώρας μας με βροχές και καταιγίδες.

«Atena»: 112 για τη Δυτική Ελλάδα - LIVE η πορεία της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με την πενταβάθμια κατηγοριοποίηση επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x