sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ένας άγριος… ογκόλιθος

Ο Μανουέλ Ντα Κόστα έρχεται για να θωρακίσει την άμυνα του Ολυμπιακού.Το sport-fm.gr παρουσιάζει τη διαδρομή του, από την αμφισβήτηση στην καταξίωση, τις περιπέτειες με το νόμο και τα φοβερά του γκολ.

Είναι από τους τύπους που δεν περνούν απαρατήρητοι. Θα τους αγαπάς ή θα τους μισείς. Ή θα αγαπάς να τους μισείς. Ο Μανουέλ Ντα Κόστα, που θα αποτελέσει τη νέα «κολώνα» στην άμυνα του Ολυμπιακού, δεν είναι συνηθισμένη περίπτωση ανθρώπου και ποδοσφαιριστή.

Οι «ρίζες» του είναι περίπλοκες όσο και ο ίδιος. Γεννήθηκε σε προάστιο της Νανσί, αλλά δηλώνει Πορτογάλος παρότι δεν μιλά τη γλώσσα. Έπαιξε στις «μικρές» εθνικές ομάδες της χώρας, αλλά αφού δεν αγωνίστηκε ποτέ (αν και κλήθηκε το 2008) στους Άνδρες, πέρσι αποδέχτηκε την πρόταση του Μαρόκου, από όπου επίσης κρατά η… σκούφια του και το ενίσχυσε στο Κόπα Άφρικα.

Διεθνής με δύο χώρες
inner

Άνθισε νωρίς, αλλά…

Ο Μανουέλ Ντα Κόστα ξεχώρισε αμέσως στη Νανσί. Ένα δικό του γκολ βοήθησε την ομάδα του να νικήσει τη Λε Μαν στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ και τελικά να πάρει το τρόπαιο. Αποτέλεσε, παράλληλα, το καλύτερο «κάλεσμα» για μνηστήρες, καθώς Μπορντό και Νιούκαστλ τού έκαναν προτάσεις, αλλά εκείνος προτίμησε τη λάμψη του Champions League που του πρόσφερε η Αϊντχόφεν. Έκανε ντεμπούτο στους ομίλους πριν εννιά χρόνια, σε ένα 0-0 με τη Λίβερπουλ στην Ολλανδία, όπου μετά από ενάμιση χρόνο πωλήθηκε στη Φιορεντίνα. Ούτε στους «βιόλα», αλλά ούτε και στη Σαμπντόρια που τον πήρε δανεικό κατάφερε να καθιερωθεί, ωστόσο ο Τζιαφράνκο Τζόλα κάτι είδε σε αυτόν και τον πήρε στη Γουέστ Χαμ το 2009.

inner

Μετά από μια διετία με πολλές συμμετοχές (31) αλλά δίχως πολύ «θόρυβο» στο Λονδίνο, ο Ντα Κόστα πωλήθηκε στη Λοκομοτίβ Μόσχας για 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά δεν στέριωσε ούτε εκεί. Έχοντας χάσει τη θέση βασικού επί ημερών του Σλάβεν Μπίλιτς, δόθηκε δανεικός στη Νασιονάλ και στα 26 του έπαιξε-παραδόξως-για πρώτη στην πατρίδα του. Κάπου εκεί ήρθε στη ζωή του η Σίβασπορ, στην οποία έκανε τη διαφορά από την πρώτη του σεζόν. Όχι μόνο εξελισσόμενος ως ηγέτης της άμυνάς της, αλλά και με τα 6 γκολ στην πρώτη του χρονιά και τα άλλα 3 την περασμένη περίοδο. Μέχρι να προκύψει… Ολυμπιακός.

Γεννημένος για μπελάδες

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν μαγνήτη για μπελάδες και τέτοιος δείχνει ο Μανουέλ Ντα Κόστα. Το 2011, ως παίκτης της Γουέστ Χαμ, κατηγορήθηκε για βίαια συμπεριφορά και απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης μιας γυναίκας σε νυχτερινό κλαμπ στο Ίλφορντ, του Λονδίνου. Τελικά απαλλάχθηκε από τις βαριές κατηγορίες και τη γλίτωσε φθηνά, με πρόστιμο 1.000 λιρών και 250 επιπλέον στο θύμα. Το 2013, όταν έπαιζε στη Νασιονάλ, είχε συλληφθεί μετά από αλκοτέστ για οδήγηση σε κατάσταση μέθης, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για τρεις μήνες. Φέτος, στον αγώνα με την Κασίμπασα αποβλήθηκε επειδή εξύβρισε τους διαιτητές και τιμωρήθηκε με έξι αγωνιστικές για τη συμπεριφορά του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x