sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Είναι βλασφημία η «ζωγραφιά» του Μέσι να συγκριθεί με το σόλο του Μαραντόνα;

Δεν ήταν σε καμία περίπτωση εξίσου καθοριστικό. Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι -ως ενέργεια και μόνο- το φοβερό σόλο του Μέσι με τη Χετάφε μπορεί να σταθεί δίπλα στου Μαραντόνα.

Υπάρχουν ορισμένα γκολ που σημαδεύουν ανεξίτηλα ένα άθλημα.

Ένα τέτοιο, χαρακτηρίστηκε ως το «γκολ του αιώνα» και φυσικά η αναφορά γίνεται για το απίθανο σόλο του Μαραντόνα απέναντι στην Αγγλία στο πλαίσιο του προημιτελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986.

Ουδείς φανταζόταν, τότε, ότι ένας συμπατριώτης του, ονόματι Λιονέλ Μέσι, θα έκανε τον πλανήτη να μπει στη διαδικασία σύγκρισης με εκείνο το έπος.

Γράφει ο Παναγιώτης Ιωάννου

Τουλάχιστον έως την 18η Απριλίου 2007…



Η σύγκριση με το γκολ του Μαραντόνα

Μοιάζει αδύνατο να μην μπει κάποιος στη διαδικασία σύγκρισης. Το σλάλομ και των δύο διήρκησε μόλις πάνω από δέκα δευτερόλεπτα (10,6 του Μαραντόνα, 11 του Μέσι).

Ο Μαραντόνα κάλυψε 62 μέτρα, ενώ ο Μέσι 60. Ο «Ντιεγκίτο» άγγιξε την μπάλα 11 φορές. Ο «Μεσσίας» 13. Ομοίως, άφησαν πίσω τους έξι αντιπάλους. Αμφότεροι πέρασαν σαν σίφουνας τους πέντε αμυντικούς και επιχείρησαν να σουτάρουν ύστερα από τον έκτο.

Το «χρυσό παιδί» στη ξέφρενη κούρσα κόντρα στην Αγγλία είχε «θύματα» τους: Μπίρτσνλει, Ριντ, Μπούτσερ (δύο φορές), Φένγουικ και Σίλτον.

Με μια κοντινή πάσα από τον Ενρίκε, μπαίνοντας από δεξιά, ξέφυγε αρχικά από τον Ριντ και Μπίρτσνλει, υπερκέρασε το εμπόδιο του Μπούτσερ.

Κατόπιν, πέρασε από το κενό ανάμεσα στον τελευταίο και τον Φένγουικ. Στην ιλιγγιώδη πορεία του, ούτε η έξοδος του γκολκίπερ Σίλτον δεν ήταν ικανή να αποτρέψει το μοιραίο.

Ο Μέσι στην αντίστοιχη φάση υποδέχεται μια πάσα από τον Τσάβι στη δεξιά πλευρά και λίγο πίσω από το χώρο της μεσαίας γραμμής. Αρχικά, περνάει τον Παρέδες και έπειτα μοιράζει μια… σακούλα στον Νάτσο.

Τελικά, αφού θα απεμπλακεί δεύτερη φορά από τον ίδιο ποδοσφαιριστή αναπτύσσει ταχύτητα και συνεχίζει ακάθεκτος. Σειρά θα πάρουν ο Αλέξις και ο Μπελένγκουερ, στους οποίους το… πάθημα των συμπαικτών τους δεν έγινε μάθημα.



Με μια «θανατηφόρα» αλλαγή κατεύθυνσης τους σωριάζει στο χορτάρι και εισβάλλει στη μεγάλη περιοχή. Τότε, κάνει έξοδο από το τέρμα ο γκολκίπερ Λουίς Γκαρσία, ο οποίος τρέχει να τον προλάβει, όμως η προσπάθειά του δεν καρποφορεί.

Ο βραχύσωμος Αργεντινός ξεφεύγει και στέλνει την μπάλα να αναπαυτεί στα δίχτυα, παρά την απόπειρα του Κορτές να απομακρύνει πριν η μπάλα περάσει την γραμμή.



Η πράξη της απελπισίας

Ουδείς θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση του Νάτσο. Η αποστολή του έμοιαζε εκ προοιμίου αδύνατη. Αν και έχει «φάει» την ντρίμπλα, το «θύμα» κάνει μια ύστατη προσπάθεια για να εξιλεωθεί, τον καταδιώκει μανιωδώς, επιχειρεί να τον ανακόψει τραβώντας τον από τη φανέλα, μα είναι μάταιο, καθώς δεν επιτυγχάνει να τον προλάβει.

Μεταγενέστερα εξομολογήθηκε στην ιστοσελίδα «Goal»: «Σε μια στιγμή κατάφερα να τον πιάσω και έβαλα το χέρι μου πάνω του. Όταν έφτασα στην άκρη της μεγάλης περιοχής, μπλόκαρα την δεξιά πλευρά, αλλά με κάποιο τρόπο κατόρθωσε να πάει αριστερά».

Η έκφραση του Γκούντιονσεν

Εάν κοιτάξει κανείς ξανά πιο προσεκτικά τη στιγμή που ο πρωταγωνιστής απομακρύνεται για να πανηγυρίσει το γκολ της ζωής του, η κάμερα στρέφεται πρόσκαιρα στο συμπαίκτη του και άλλοτε επιθετικό της ΑΕΚ, Έιντουρ Γκούντιονσεν.

Ο τελευταίος με τα χέρια πάνω στο κεφάλι παρακολουθεί αποσβολωμένος το θέαμα, το οποίο εκτυλίχθηκε λίγα δευτερόλεπτα πρωτύτερα. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις!



Ευτυχώς δεν έκανε πάσα

Ο ταλαντούχος άσος μετά το πέρας του παιχνιδιού είχε εκμυστηρευτεί: «Όταν έφτασα στο όριο της περιοχής σκέφτηκα να δώσω την μπάλα σε κάποιο συμπαίκτη μου, αλλά εξακολουθούσα να βλέπω χώρο και έτσι αποφάσισα να συνεχίσω».

Ευτυχώς για τον ίδιο και τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους...

Το οξύμωρο

Μπορεί ο περί ου ο λόγος να σημείωσε ένα από τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, μα αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να αποτρέψει τον αποκλεισμό της ομάδας του.

Βλέπετε, οι «μπλαουγκράνα», αν και στο πρώτο παιχνίδι επικράτησαν με το εμφατικό 5-2 στο «Καμπ Νου» και έκαναν αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στο τελικό του Κόπα Ντελ Ρέι, τα πράγματα εξελίχθηκαν εφιαλτικά.

Στο δεύτερο ματς, οι «αθουλόνες» υποδέχτηκαν στο «Αλφόνσο Πέρεθ» τους Καταλανούς που υπέστησαν πρωτοφανή αγωνιστική καθίζηση. Συνεπώς, ηττήθηκαν με ταπεινωτικό σκορ (4-0). Έτσι, αποχαιρέτησαν άδοξα τη διοργάνωση. Σημειωτέον ότι κυπελλούχος εκείνη τη σεζόν είχε αναδειχθεί τελικά η Σεβίλλη.

«Έπρεπε να είχαμε κάνει φάουλ»

Έπειτα από το τέλος της αναμέτρησης ο τεχνικός της Χετάφε παραδέχτηκε: «Οι αμυντικοί θα έπρεπε να τον έχουν ρίξει κάτω».
«Εκ των υστέρων είναι εύκολο να υπογραμμίσουμε πως θα έπρεπε να του κάνουμε φάουλ», συμπλήρωσε χρόνια αργότερα ο Ιγκνάσιο Νάτσο.

Το κορυφαίο γκολ της ιστορίας του συλλόγου

H διοίκηση διενήργησε ψηφοφορία στα social media, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 500.000 φίλοι της ομάδας από 160 χώρες. Αυτοί επέλεξαν το συγκεκριμένο γκολ ως το κορυφαίο της 120χρονης ιστορίας της με ποσοστό 45%!

Η απάντηση του Ντιέγκο

Τρεις δεκαετίες μετά το έπος του Μεξικού, ο Μαραντόνα στην αυτοβιογραφία του «Η αλήθεια μου» εκμυστηρεύεται:

«Με ρωτάνε για το γκολ του Μέσι στη Χετάφε… Σας παρακαλώ! Ας αποφύγουμε τις ηλίθιες, βλακώδεις συγκρίσεις. Ο Μέσι μπορεί να είναι πιο μεγάλος παίκτης από εμένα…

Όμως εγώ έβαλα δύο γκολ ενάντια στην Αγγλία, δύο γκολ που τίμησαν τα παιδιά που έπεσαν στα νησιά Φώκλαντ και τις οικογένειές τους. Τους έδωσα μια ανάσα, μια παρηγοριά, κι αυτό δεν θα μπορέσει να το κάνει κανένας άλλος».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x