sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Εντουάρντο Μαγκλιόνι: Ο «εκτελεστής» που έκανε χατ-τρικ σε λιγότερο από δυο λεπτά!

Σαν σήμερα πριν από 47 χρόνια ο Εντουάρντο Μαγκλιόνι πετυχαίνει το γρηγορότερο χατ-τρικ στη Λατινική Αμερική, σε 1 λεπτό και 50 δευτερόλεπτα, και το sport-fm. gr αναψηλαφεί εκείνο το μυθικό επίτευγμα.

Το Μάρτιο του 2016 στο NCAA το Texas A&M βρισκόταν σχεδόν στο καναβάτσο, καθώς απέμεναν 44 δευτερόλεπτα για τη λήξη και βρισκόταν 12 πόντους πίσω από το πανεπιστήμιο της Northern Iowa.

Και όμως με μια μνημειώδη ανατροπή πήγε το παιχνίδι στην παράταση και εκεί πήρε το ροζ φύλλο.

Και αν στο μπάσκετ ο καθένας με τις εκπληκτικές ανατροπές, στις οποίες έχει γίνει μάρτυρας τα τελευταία χρόνια, πιστεύει ότι το ένα λεπτό και 50 δευτερόλεπτα ισοδυναμεί με μια αιωνιότητα, τότε στο ποδόσφαιρο δεν ισχύει κάτι ανάλογο, τουλάχιστον σε τέτοια κλίμακα.

Ένας από τους λίγους που θαρρείς ότι κατάφερε να σταματήσει το χρόνο ήταν ο Αργεντινός στράικερ της Ιντεπεντιέντε, Εντουάρντο Μαγκλιόνι.

Το ημερολόγιο έγραφε 18 Μαρτίου 1973. Οι «κόκκινοι διάβολοι» υποδέχονταν τη Χιμνάσια Λα Πλάτα. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση θα έδινε το εισιτήριο για τον τρίτο γύρο του μητροπολιτικού πρωταθλήματος.

Μολονότι το πρώτο ημίχρονο ήταν αρκετά ισορροπημένο, οι γηπεδούχοι κατόρθωσαν να πάνε στα αποδυτήρια χάρη σε γκολ του Ουρουγουανού Ρικάρντο Παβόνι.

Το πρώτο μέρος δεν προμήνυε όσα έμελλε να ακολουθήσουν στο δεύτερο, όμως ένα εκρηκτικό δίλεπτο μεταξύ 49’ και 51’ έμελλε να τοποθετήσει το όνομα του μπαρουτοκαπνισμένου φορ στη Βίβλο του αθλήματος με ολόχρυσα γράμματα.

Αρχικά, διαμόρφωσε το 2-0 με δυνατό τεχνικό σουτ ξετινάζοντας τα αντίπαλα δίχτυα, ενώ στο επόμενο ενάμισι λεπτό βρήκε δίχτυα άλλες δύο φορές. Για την ιστορία οι οικοδεσπότες επικράτησαν με σκορ 4-0.



Το περίεργο είναι ότι εκείνη τη στιγμή δεν είχε αντιληφθεί ότι είχε πετύχει ένα τέτοιου είδους ανδραγάθημα. Όπως έχει εξομολογηθεί σε μεταγενέστερη συνέντευξη του στην ιστοσελίδα της FIFA:

«Όταν ήμουν στα αποδυτήρια, έπειτα από το τέλος της αναμέτρησης, ένας δημοσιογράφος ήρθε κοντά μου και μου επεσήμανε χαριτολογώντας ότι ‘’φροντίζεις ποτέ να μην μένουμε χωρίς δουλειά’’.

Στην αρχή θεώρησα ότι σημείωσα το χατ-τρικ σε διάστημα περίπου 15 λεπτών. Ωστόσο, ο ίδιος με ένα πλατύ χαμόγελο έκπληξης στο διπλοσάγονό του ανέφερε κατά λέξη: ‘’Το έκανες σε λιγότερο από δύο λεπτά’’. Ομολογώ ότι τη στιγμή που το άκουσα δεν μπορούσα να το πιστέψω».


Όσο για το αν το πρώτο γκολ που πέτυχε ήταν περισσότερο θέμα τύχης και όχι απότοκο δικής του έμπνευσης, ο περί ου ο λόγος με κάθε ίχνος ειλικρίνειας αποκρίνεται ότι: «’Ήμουν τυχερός, καθώς επεδίωκα να στείλω την μπάλα στην αριστερή γωνία της εστίας, όμως έπειτα από εσφαλμένη εκτίμηση που έκανα πήρε τροχιά προς την απέναντι πλευρά».

Ο Μαγκλιόνι αναδείχθηκε σε έναν εκ των ακρογωνιαίων λίθων στη γραμμή κρούσης του συλλόγου. Κατέγραψε 135 συμμετοχές με τη φανέλα της Ιντεπεντιέντε, ενώ σημείωσε 58 γκολ.

Κατέκτησε μαζί της πληθώρα διακρίσεων. Σημαντικότερες εξ αυτών υπήρξαν το Διηπειρωτικό Κύπελλο το 1973 και τρία Κόπα Λιμπερταδόρες (1972, 1973, 1974).

Πλέον, το όνομα του έχει εισέλθει παντοτινά στο πάνθεον της ποδοσφαιρικής αθανασίας.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Ιωάννου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x