sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Δεν είναι μόνο ο Μπερμπάτοφ

Το sport-fm.gr θυμάται τους Βούλγαρους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στην Α' Εθνική, στέκεται σε όσους άφησαν καλές εντυπώσεις, αλλά σε ορισμένους που απογοήτευσαν.

Από το ελληνικό πρωτάθλημα, έχουν περάσει ορισμένοι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές από την γειτονική χώρα. Με αφορμή την μεταγραφή του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, το sport-fm.gr κάνει μια αναδρομή σε Βούλγαρους ποδοσφαιριστές που άφησαν το σημάδι τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και σε κάποιους που απέτυχαν παταγωδώς, παρά το γεγονός πως ήρθαν με πολλές περγαμηνές.

Τεοντόρ Μπαρζόφ (ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ)

Ίσως ο πλέον αγαπημένος ποδοσφαιριστής των φιλάθλων την δεκαετία του 1980. Ο Τεοντόρ Μπαρζόφ φόρεσε δύο χρόνια τη φανέλα της Δόξας Δράμας και άλλες δύο σεζόν τη φανέλα του Πανιωνίου και αγαπήθηκε όσο λίγοι παίκτες και στις δύο ομάδες. Η απαράμιλλη τεχνική του κατάρτιση και τα εξαιρετικά χτυπήματα του στις στημένες φάσεις, έχουν χαρίσει σπουδαίες στιγμές. Ήταν επιθετικός μέσος και με την Δόξα Δράμας σημείωσε 14 γκολ σε 48 αναμετρήσεις. Στην Νέα Σμύρνη και τον Πανιώνιο είχε 22 τέρματα σε 51 εμφανίσεις και ειδικά στην Πλατεία, αποτελεί ακόμα σημείο αναφοράς για τους παλαιότερους.



Μίλεν Πετκόφ (ΑΕΚ)

Ο Βούλγαρος μέσος, ήρθε στα μισά της σεζόν 1999-00 με τον Γιάννη Παθιακάκη να κάνει την σχετική εισήγηση για την απόκτηση του. Ο αείμνηστος τεχνικός δικαιώθηκε για την επιλογή του μιας και στα 5,5 χρόνια που έμεινε ο Βούλγαρος πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην «Ένωση», παίζοντας πολλές θέσεις, ενώ σημείωσε και σημαντικά γκολ. Έκανε άμεσα αισθητή την παρουσία του, σημειώνοντας γκολ στον προημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο 3-0, ενώ σκόραρε με απευθείας εκτέλεση φάουλ και στον τελικό απέναντι στον Ιωνικό. Έπαιζε κεντρικός χαφ, αμυντικός χαφ, ενώ χρησιμοποιήθηκε ακόμα και σαν ακραίο μπακ με ιδιαίτερη επιτυχία. Πανηγύρισε δύο Κύπελλα με τη φανέλα της «Ένωσης».




Κρίστο Κόλεφ (ΠΑΟ-ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΕΔΕΣΣΑΪΚΟΣ)

Ο Βούλγαρος φόρεσε την φανέλα του Παναθηναϊκού, του Αθηναϊκού και του Εδεσσαϊκού. Στο πρωτάθλημα της περιόδου 1989-90, συνέβαλλε σημαντικά στην κατάκτηση του τίτλου από τους «πράσινους» με τα 10 γκολ που σημείωσε σε 24 παιχνίδια. Είχε 20 συμμετοχές και 8 γκολ με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας της Βουλγαρίας και έπαιξε και στα τρία παιχνίδια του Μουντιάλ του 1986 για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

Ιβάν Μίτεφ (ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ-ΚΑΒΑΛΑ)

Ο Βούλγαρος αμυντικός ήρθε το 1993 στην Σκόντα Ξάνθη και έγινε ένας από τους πολυτιμότερους ποδοσφαιριστές της, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Έκανε ντεμπούτο στην αναμέτρηση Σκόντα Ξάνθη – Λάρισα και έκτοτε δεν βγήκε από την βασική ενδεκάδα. Στη συνέχεια, μετακόμισε στη γειτονική Καβάλα, για να πανηγυρίσει άνοδο με τους «Αργοναύτες» και να γίνει βασικό τους στέλεχος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πολύτιμη η συμβολή του στην πορεία και των δύο ομάδων.

Γκιόργκι Τσίγκοφ (ΛΑΡΙΣΑ)

Η περίπτωση του Τσίγκοφ δεν έχει να κάνει με το πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του στο πρωτάθλημα που κατέκτησε η ΑΕΛ, όσο με το γεγονός πως παραλίγο, να στερήσει από τους «βυσσινί» τον τίτλο, αφού βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, με την γνωστή συνέχεια. Ο Τσίγκοφ, αγωνίστηκε σε 11 παιχνίδια στο πρωτάθλημα που πήρε η Λάρισα και σκόραρε τέσσερις φορές. Πιάστηκε να έχει κάνει χρήση της κοδεϊνης, στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στο «Αλκαζάρ», αγώνα τον οποίο η Λάρισα κέρδισε με 2-1.

Τα δίδυμα

Εξαιρετικό δίδυμο συνέθεσαν ο Μικαέλ Βούλτσεφ με τον Τσβέτκωφ στην Δόξα Δράμας την σεζόν 1986-87. Οι «Μαυραετοί» δεν μπόρεσαν να σώσουν την κατηγορία, αλλά ο πρώτος αναδείχτηκε δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος εκείνη την σεζόν, πίσω από τον Νίκο Αναστόπουλου με 13 τέρματα. Δίδυμο Βούλγαρων είχε και ο Άρης την περίοδο 1991-92 με τους Ιγνάτοφ και Σαλαμάνοφ με 26 συμμετοχές και 4 γκολ ο πρώτος και με 30 συμμετοχές και 3 γκολ ο δεύτερος.

Οι αποτυχίες

Ασφαλώς υπήρξαν και οι αποτυχίες. Παίκτες που ήρθαν με μεγάλες προσδοκίες, δεν απέδωσαν όμως τα αναμενόμενα. Στην κορυφή της λίστας αυτής ο Ντίον Ντόντσεφ, που αποκτήθηκε από την «Ένωση» το καλοκαίρι του 2000, για να κάνει μια συμμετοχή. Στα τελειώματα της καριέρας του, ήρθε και ο Κρίστο Μπόνεφ ως ποδοσφαιριστής, για να δώσει μόλις 10 παιχνίδια πρωταθλήματος με την φανέλα της ΑΕΚ. Για τον Ολυμπιακό, μια μεταγραφή που αναμενόταν να δώσει πολλά, αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο ήταν εκείνη του Εμίλ Κρεμενλίεφ που είχε μόλις 14 συμμετοχές με τη φανέλα των «ερυθρολεύκων» την περίοδο 1995-96.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x