sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Δεν είναι μόνο ο Ιτούδης και ο Μπαρτζώκας…

Οι Δημήτρης Ιτούδης και Γιώργος Μπαρτζώκας κάνουν πολύ καλή δουλειά σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Λοκομοτίβ Κουμπάν, ωστόσο δεν είναι οι μοναδικοί προπονητές που εκπροσωπούν το ελληνικό μπάσκετ στο εξωτερικό…

Το μπάσκετ συγκαταλέγεται πλέον στα… εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας και δεν μόνο οι παίκτες, αλλά και οι προπονητές.

Φέτος στην Ευρωλίγκα, εκτός από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη, έχουμε θαυμάσει τη δουλειά που κάνει ο Γιώργος Μπαρτζώκας στην, επίσης ρωσική, Λοκομοτίβ Κουμπάν. Όμως, δεν είναι μόνο αυτοί οι δύο, καθώς υπάρχουν κι άλλοι Έλληνες κόουτς που έχουν παρουσιάσει αξιόλογο έργο στους συλλόγους που βρίσκονται, έχοντας μάλιστα κατακτήσει ήδη τίτλους.

inner

Δημήτρης Ιτούδης
Όταν σου δίνουν τα… κλειδιά σε μία από τις κορυφαίες και πιο ιστορικές ομάδες της Ευρώπης τότε οι ευθύνες είναι πολλές, αλλά παράλληλα σημαίνει πως έχεις φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Δημήτρης Ιτούδης, λοιπόν, μετά το επιτυχημένο πέρασμά του από την Μπάνβιτ στην Τουρκία (2013/14), μετακόμισε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η πρώτη του χρονιά στην «ομάδα του στρατού» ήταν επιτυχημένη αφού κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση της VTB League (σκουπίζοντας 3-0 τη Χίμκι), ενώ προκρίθηκε στο Final 4 της Ευρωλίγκας (χάνοντας από τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό). Φέτος, η ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη, αλλά και του συνεργάτη του Ανδρέα Πιστιόλη είναι στην ίδια… ρότα, αφού είναι πρωτοπόρος στη VTB League με ρεκόρ 27-2, ενώ ήδη έχει προκριθεί στην προημιτελική φάση της Ευρωλίγκας και φυσικά είναι στα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

inner

Γιώργος Μπαρτζώκας
Ύστερα από ένα χρόνο απουσίας από τους πάγκους και την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Μπαρτζώκας πήγε στη… ξενιτιά, αναλαμβάνοντας τις τύχες της Λοκομοτίβ Κουμπάν. Ήδη ο Έλληνας κόουτς έχει κερδίσει το σεβασμό όλων, από τον απαιτητικό πρόεδρο Αντρέι Βεντίστσεφ, μέχρι και τον τελευταίο οπαδό. Στη VTB League η ρωσική ομάδα ανήκει στην τοπ τριάδα με ρεκόρ 19-7, αλλά το μεγάλο… μπαμ έγινε στην Ευρωλίγκα, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία της θα συμμετάσχει στην προημιτελική φάση. Όμως, ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο προπονητικό τιμ δεν είναι μόνος του, καθώς στο πλάι του είναι ακόμη οι Χρήστος Παππάς και Γιώργος Μποζίκας.

inner

Φώτης Κατσικάρης
Μετά τη Βαλένθια και την Μπιλμπάο, ο Φώτης Κατσικάρης βρήκε την τρίτη του δουλειά στην αγαπημένη του Ισπανία. Ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός, παρέα με τον άμεσο συνεργάτη του Αστέριο Καλύβα, ανέλαβαν τις τύχες της Μούρθια, η οποία έχει ως στόχο τη συμμετοχή της στα playoffs του πρωταθλήματος και μάλιστα το παλεύει αρκετά, αφού αυτή τη στιγμή βρίσκεται μόλις μία νίκη μακριά από τις προνομιούχες θέσεις, έχοντας ρεκόρ 12-14.

inner

Στέφανος Δέδας
Τα τελευταία χρόνια ο Γιούρι Ζντοβτς είχε στο πλάι του τον Στέφανο Δέδα, τόσο στην εθνική ομάδα της Σλοβενίας, όσο και στην Γκαζιαντέπ. Όμως, το Δεκέμβριο ο έμπειρος κόουτς αποχώρησε για λογαριασμό της ΑΕΚ, με τους ανθρώπους του τουρκικού συλλόγου να εμπιστεύονται τον Έλληνα προπονητή και να τον χρήζουν ως head coach. Το ντεμπούτο του Δέδα ήταν ιδανικό, καθώς νίκησε στην παράταση την Αναντολού Εφές του Ντούσαν Ίβκοβιτς, ενώ έκτοτε μετρά οκτώ νίκες και έξι ήττες και με συνολικό ρεκόρ 13-11 διατηρεί την Γκαζιαντέπ σε τροχιά playoffs.

inner

Στέργιος Κουφός
Άλλοι χτίζουν... αυτοκρατορίες με τις ομάδες του, αλλά ο Στέργιος Κουφός παρέα με τους Έλληνες συνεργάτες του Θανάση Γιαπλέ και Βασίλη Μητσόπουλο έχουν δημιουργήσει το δικό τους… εμιράτο! Κι αυτό γιατί στα δύο χρόνια παρουσίας τους στην ομάδα του Κατάρ, Αλ Ραγιάν, έχουν πανηγυρίσει ήδη τέσσερις τίτλους, κάνοντας φέτος το back to back νταμπλ, κατακτώντας πρωτάθλημα και Κύπελλο. Μάλιστα, η φετινή χρονιά δεν έχει τελειώσει ακόμη για τον έμπειρο κόουτς, καθώς μένει ο στόχος του τρεμπλ, αφού θα συμμετάσχει στο Κύπελλο Αραβικών Εμιράτων.

inner

Κρις Χουγκάζ
Στην άγνωστη μπασκετικά Αυστρία βρήκε η φετινή σεζόν τον Κρις Χουγκάζ. Ο 48χρονος τεχνικός ανέλαβε τον πάγκο της Όμπερβαρτ και από τον Ιανουάριο κατάφερε να γράψει ιστορία, καθώς την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου, με αυτός να είναι ο πρώτος της τίτλος ύστερα από 20 χρόνια, διαθέτοντας μάλιστα το πιο νεανικό σύνολο! Αυτή τη στιγμή και μετά το πέρας 33 αγωνιστικών, η ομάδα του πρώην κόουτς του Πανιωνίου βρίσκεται στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, έχοντας ρεκόρ 19-14.

inner

Δημήτρης Παπαδόπουλος, Στράτος Κουκουλεκίδης
Παίζουν μπάσκετ στην Τυνησία; Βεβαίως παίζουν και μάλιστα η Ελλάδα δεν έχει μόνο έναν εκπρόσωπο, αλλά δύο! Την αρχή έκανε το Φεβρουάριο ο Στράτος Κουκουλεκίδης, ο οποίος παρέα με τον Δημήτρη Βαρβούνη, ανέλαβε τον πάγκο της Ετουάλ Ραντές, ενώ το Μάρτιο ο Δημήτρης Παπαδόπουλος αύξησε την ελληνική παροικία στη χώρα, καθώς συμφώνησε με την Ετουάλ Σαχέλ. Μάλιστα, ο δεύτερος έκανε το 2-0 στους ημιτελικούς κόντρα στον πρώτο στα playoffs και έτσι θα συμμετάσχει θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα κόντρα στην Αφρικέν.

inner

Τζώρτζης Δικαιουλάκος
Ίσως να γνωρίζει το γυναικείο μπάσκετ όσο κανείς άλλος Έλληνας προπονητής και ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος φρόντισε τον αποδείξει με το «καλημέρα» στη δεύτερή του θητεία στη Φενερμπαχτσέ. Ο 47χρονος κόουτς μετακόμισε ξανά στη γειτονική χώρα, μαζί με τον άμεσο συνεργάτη του Σάκη Παραλίκα και τον Οκτώβρη πανηγύρισαν τον πρώτο τίτλο της σεζόν που ήταν κατάκτηση του Σούπερ Καπ. Όμως, πριν από περίπου ένα μήνα το ελληνικό δίδυμο πανηγύρισε άλλη μία κούπα και αυτή ήταν το Κύπελλο Τουρκίας, ενώ και στο πρωτάθλημα η πορεία της ομάδας τους είναι εξαιρετική, καθώς η Φενέρ είναι η πρωτοπόρος της βαθμολογίας με ρεκόρ 19-4!

Παναγιώτης Κεφαλάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x