sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Βενγκέρ-Άρσεναλ ένας «γάμος» 20 χρόνων… σε κρίση!

Ήταν 16 Σεπτεμβρίου του 1996 όταν ανακοινώθηκε επισήμως από την Άρσεναλ πως ο Αρσέν Βενγκέρ αναλαμβάνει τα ηνία του συλλόγου και το sport-fm.gr θυμάται κάποια από τα πεπραγμένα του Αλσατού τεχνικού.

Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1949 στο Στρασβούργο και από την ηλικία των έξι άρχισε να έρχεται σε επαφή με την ασπρόμαυρη θεά. Ο Αρσέν Βενγκέρ έδειξε από νεαρή ηλικία πως η σχέση του με το ποδόσφαιρο είναι ιδιαίτερα θερμή.

Φυσικά θα μπορούσαμε να πούμε πως το μήλο έπεσε κάτω από τη μιλιά, αφού ο πατέρας του ήταν προπονητής της τοπικής ομάδας, οπότε από νωρίς άρχισε να «φυτεύεται» μέσα του το μικρόβιο.

Ο Αλσατός μεγάλωσε σε μια κοινωνία με στεγανά και με αμετάβλητες αρχές, έτσι χρειαζόταν πολλές φορές να πάρει ειδική άδεια ώστε να απουσιάσει από την απογευματινή καθιερωμένη προσευχή, για να μπορέσει ανενόχλητος να φορέσει τα ποδοσφαιρικά του και να πάει στο γήπεδο.

Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε από το 1969 έως το 1981 σε υψηλό επίπεδο, περνώντας το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στο Στρασβούργο. Γενικά, ο Βενγκέρ εντός αγωνιστικών χώρων δεν πέτυχε πολλά άξια αναφοράς.

Αντίθετα, φορώντας το κοστούμι και το-σήμα κατατεθέν-παλτό του από την άκρη του πάγκου άρχισε να δείχνει πως είναι ικανός για αρκετά πράγματα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε σταδιακά με σταθερά βήματα και χωρίς βεβιασμένες κινήσεις, ίδιον άλλωστε του Αλσατού τεχνικού.

Το ταξίδι του στον κόσμο της προπονητικής τον βρήκε αρχικά σε ρόλο βοηθού και σε κατάσκοπο των αντιπάλων, με το ταλέντο του να τον οδηγεί σε θέση πρώτου προπονητή και τον εκάστοτε περίγυρο του να μιλάει με κολακευτικά λόγια για τις ικανότητές του.

Ξεκίνησε από την Νανσί όπου έμεινε για μια τριετία και συνέχισε στην Μονακό με την οποία είχε και μια σπουδαία διάκριση κατακτώντας το πρωτάθλημα στην πρώτη του χρονιά με τον σύλλογο. Ακολούθως, είχε ένα σύντομο πέρασμα από την Ιαπωνία.

inner

Σε εκείνο το χρονικό σημείο ο Αρσέν είπε να «νοικοκυρευτεί» και να δέσει άγκυρα. Έτσι, βρήκε την προπονητική του Ιθάκη που δεν είναι άλλη από την Άρσεναλ. Ένας «γάμος» που συμπληρώνει 20 χρόνια και έχει περάσει από πολλά στάδια.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως ο Βενγκέρ ήταν μια ανάσα από το να αναλάβει τον Ολυμπιακό πριν καταλήξει στην Άρσεναλ. Οι συζητήσεις των δύο πλευρών δεν ευοδώθηκαν και ο δρόμος του τον οδήγησε στην Αγγλία. Τι πορεία θα είχε ακολουθήσει αν είχε πάει στους ερυθρόλευκους. Ερώτημα, που φυσικά δεν επιδέχεται απάντησης.

Για τους νεότερους, και όχι μόνο, όπου αναφέρεται η Άρσεναλ ο νους πηγαίνει κατευθείαν στον Βενγκέρ, ενώ συγχρόνως συμβαίνει και το αντίστροφο.

Την κοινή τους πορεία οι «κανονιέρηδες» με τον 66χρονο τεχνικό χάραξαν σαν σήμερα πριν από 20 ακριβώς χρόνια, όταν ο σύλλογος ανακοίνωσε επίσημα την πρόσληψή του. Κανείς φυσικά τότε δεν μπορούσε να σκεφτεί πως η σχέση των δυο πλευρών θα συνεχίσει να υπάρχει επί 20 συναπτά έτη.

Ένας άλλος αέρας αρχίζει να πνέει στον κόσμο της Άρσεναλ, η οποία ως ομάδα αρχίζει να βρίσκει μια ταυτότητα, έχοντας έναν συγκεκριμένο αγωνιστικό προσανατολισμό, με τον Αλσατό να αποτελεί τον μαέστρο του όλου εγχειρήματος.

Οι Λονδρέζοι κατακτούν το πρωτάθλημα το 1998 ενώ το ίδιο κάνουν και το 2002. Η επιτυχημένη συνταγή επαναλαμβάνεται το 2004 με την Άρσεναλ να κατακτά το τελευταίο της πρωτάθλημα.

inner

Το γεγονός μπορεί να μη λέει πολλά από μόνο του, αλλά ο τρόπος που επήλθε ο τίτλος είναι εξωπραγματικός. Η Άρσεναλ κόβει το νήμα αήττητη σπάζοντας ρεκόρ 115 ετών, και μαθαίνει το κοινό της σε ένα διαφορετικό στυλ ποδοσφαίρου.

Εκείνο το διάστημα, οι «κανονιέρηδες» με την ξέφρενη τους πορεία θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε πως «κερδίζουν» οπαδούς, με τον σύλλογο πραγματικά να γιγαντώνεται.

Έκτοτε οι απαιτήσεις του κόσμου στα ύψη, αλλά τα αποτελέσματα δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες. Μεγάλο παράσημο η παρουσία της ομάδας στον τελικό του Champions League το 2006.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η Άρσεναλ έχει αρχίσει να στιγματίζεται με τον τίτλο της τέταρτης ομάδας της Premier League, και τις επιτυχίες να έχουν αρχίσει να απομακρύνονται για τα καλά.

Ο Βενγκέρ έχει μετατραπεί περισσότερο σε έναν διαχειριστή των οικονομικών του συλλόγου με κύριο μέλημά του την κάλυψη των εξόδων για το νέο γήπεδο, έναν στόχο που έθεσε βέβαια και έφερε εις πέρας και με το παραπάνω.

Γνώμονας του, όμως, δεν ήταν μόνο το πώς θα ξεπληρωθεί το «Emirates stadium», αλλά και πως θα σχεδιαστεί. Καλά ακούσατε, αφού ο πολύπειρος κόουτς είχε σοβαρό λόγο στον τρόπο κατασκευής του γηπέδου.

Ταυτόχρονα, σκοπός του είναι η ανάδειξη νέων ποδοσφαιριστών και το χτίσιμο της ομάδας, με εμπιστοσύνη σε ανερχόμενα ταλέντα, και κύριο «όπλο» του την ικανότητα να βρίσκει αμούστακα παιδιά και να τα μετατρέπει σε σπουδαίους παίκτες.

inner

Ο κόσμος των «κανονιέρηδων» συνεχίζει να υπομένει, αλλά η κλεψύδρα αδειάζει, αφού το θέαμα έχει κάνει πέρα την ουσία, και όπου ουσία μπορεί να βάλει κανείς τη λέξη τίτλο.

Το ρητό «Arsene knows» έχει αρχίσει να ακούγεται ολοένα και λιγότερο από το στόμα των φιλάθλων, και θα λέγαμε πως αντικαθίσταται από την αμφισβήτηση και την έντονη κριτική.

Στον «γάμο» Άρσεναλ-Βενγκέρ υπάρχουν σύννεφα και χρειάζεται κάτι δραστικό για να επανέλθει η πλήρης ηρεμία.

Το συμβόλαιο του Αλσατού οδεύει προς τη λήξη του, με τα σενάρια σχετικά με την επικείμενη αποχώρησή του να αυξάνονται. Τίτλοι τέλους ή όχι;

Κλείνοντας και επειδή από πολλούς έχει κατακριθεί το γεγονός πως είναι φειδωλός με τα χρήματα ο ίδιος με αρκετή δόση χιούμορ απαντάει: «Δεν φοβάμαι να ξοδέψω λεφτά, αν βγεις έξω μαζί μου ένα βράδυ, σίγουρα θα το καταλάβεις».

Επιμέλεια: Μάριος Δεριζιώτης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x