Eurobasket 2015 Αποστολή

Τι κρατάμε, τι πετάμε…

Το sport-fm.gr μετά τα τεστ της Πόλης επιχειρεί έναν απολογισμό για την Εθνική και τονίζει τα στοιχεία που πρέπει να κρατήσει, αλλά κι αυτά που πρέπει άμεσα να διορθώσει.

Χρήσιμα από πάσης απόψεως ήταν τα φιλικά της Εθνικής στην Κωνσταντινούπολη. Η νίκη επί της Βοσνίας και κυρίως η ήττα από την Τουρκία πρόσφεραν χρήσιμα συμπεράσματα στον Φώτη Κατσικάρη, αφού ανέδειξαν αρετές και αποκάλυψαν αδυναμίες.

Στο 20ήμερο που απομένει μέχρι την έναρξη του Ευρωμπάσκετ, μέσα από προπονήσεις και τα έξι φιλικά που απομένουν, η ελληνική ομάδα καλείται να υπερτονίσει τα ατού τις και να εξαλείψει ή έστω καμουφλάρει τα κακώς κείμενα, προκειμένου να ταξιδέψει για το Ζάγκρεμπ στον υψηλότερο δυνατό βαθμό ετοιμότητας.

Τι μας άρεσε από την Εθνική;

-η πληρότητα του ρόστερ: Το ξέραμε, αλλά τώρα το είδαμε σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Η Εθνική είναι υπερπλήρης, με πολλές σίγουρες λύσεις σε όλες τις θέσεις και παίκτες που δίνουν την ευχέρεια στον προπονητή για διαφορετικά σχήματα και διαφορετικού τύπου μπάσκετ. Πέντε γκαρντ πρώτης γραμμής, ισάριθμοι φόργουορντ για όλα τα γούστα και δύο σέντερ κλάσης συνθέτουν τις δώδεκα προφανείς επιλογές για την τελική δωδεκάδα, καθώς φαίνεται Γιάνκοβιτς, Αγραβάνης και Σαρικόπουλος να είναι φαβορί για να «κοπούν» αργά ή γρήγορα.

-η ποικιλία σκόρερ: Η Εθνική διαθέτει τουλάχιστον 8-9 παίκτες που μπορούν να «τραβήξουν» το σκορ και να ηγηθούν της επίθεσης. Αυτό την καθιστά πολύ πιο απρόβλεπτη για τους αντιπάλους, που δεν μπορούν να στοχεύσουν σε λίγους παίκτες την άμυνά τους.

-το… τρέξιμο: Όταν διαθέτεις φτεροπόδαρους γκαρντ όπως ο Καλάθης, φόργουορντ όπως ο Παπανικολάου, ο Αντετοκούνμπο και ο Πρίντεζης, αλλά και ευκίνητους ψηλούς όπως οι Μπουρούσης και Κουφός, επιβάλλεται να τρέξεις. Και η Εθνική το επιχειρεί σε κάθε ευκαιρία για να βρίσκει εύκολο σκορ.

-η πίεση στην άμυνα: Κατά διαστήματα η Εθνική έχει δείξει τι μπορεί να κάνει αμυντικά. Παίκτες με μακριά χέρια και γρήγορα πόδια «μικραίνουν» το γήπεδο για τον αντίπαλο, οδηγούν σε λάθη, άστοχα σουτ, τάπες, κλεψίματα και αιφνιδιασμούς.

-οι συνεργασίες: Παρότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες προετοιμασίας και μόλις τρία φιλικά, η Εθνική βγάζει αρκετές συνεργασίες στο παρκέ και τα περισσότερα καλάθια της είναι προϊόντα ομαδικού παιχνιδιού κι όχι ατομικών ενεργειών. Ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι το ρόστερ είναι ίδιο με το περσινό κατά τα 9/12.

Τι χρήζει βελτίωσης;

-η αμυντική λειτουργία: Η Εθνική παρουσιάζει πρόβλημα στην αντιμετώπιση του πικ εν ρολ και στις περιστροφές. Ειδικά παρόντος του Κουφού, που δεν έχει συγχρονιστεί ακόμη με τους υπόλοιπους παίκτες, υπάρχει μια δυσλειτουργία, με αποτέλεσμα να προκύπτουν κενά και η ελληνική ομάδα να τιμωρείται.

-τα χαμένα ριμπάουντ: Η Βοσνία κατά διαστήματα και η Τουρκία εξέθεσαν μια αδυναμία της Εθνικής στο αμυντικό ριμπάουντ. Οι «γείτονες» ανανέωσαν 13 επιθέσεις τους και βρήκαν σκορ σε δεύτερη ή και τρίτη ευκαιρία. Κι όταν δεν έχεις (εύκολο) ριμπάουντ, δεν μπορείς να έχεις και προϋποθέσεις αιφνιδιασμού.

-τα πολλά λάθη: Η Εθνική έχει παρουσιαστεί αρκετά απρόσεκτη και ενίοτε βιαστική. Τα 21 λάθη απέναντι στην Τουρκία είναι πολύ μεγάλος αριθμός που «χαλά» εκείνον των 17 ασίστ. Η αυτοματοποίηση του παιχνιδιού θα μειώσει τα λάθη, αλλά θα χρειαστεί περισσότερη προσοχή στα επίσημα ματς.

-η αστάθεια στα σουτ: Η Εθνική έχει παρουσιάσει ως τώρα μεταπτώσεις στην ευστοχία της σε βολές και τρίποντα. Κόντρα στη Βοσνία είχε 50% στις βολές και 47,3% στα τρίποντα, ενώ απέναντι στην Τουρκία είχε 80% στις βολές και 23,5% στα τρίποντα.

-τα νεύρα: Οι διεθνείς είχαν εκνευρισμό από κάποια «φαλτσοσφυρίγματα» στον αγώνα με την Τουρκία. Απαιτείται καθαρό μυαλό, γιατί η Εθνική ίσως αδικηθεί ξανά (παίζοντας-λόγου χάρη-με την Κροατία στο Ζάγκρεμπ) και δεν πρέπει να χάσει τον έλεγχο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x