Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας Γυναικών, Πέτρος Πρέκας, φιλοξενήθηκε στο ΕΟΚ WebRadio και αναφέρθηκε στην πορεία της «γαλανόλευκης» στα δύο χρόνια της θητείας του στον πάγκο της, στις κλήσεις πολλών αθλητριών και στην ανάληψη του Ευρωμπάσκετ 2025 απ’ την Ελλάδα.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για το τουρνουά «Βάσω Μπεσκάκη» (17-19/06): «Για άλλη μια φορά γίνεται το τουρνουά αυτό, για 3η συνεχόμενη χρονιά. Αυτό το καλοκαίρι θα γίνει στα Ιωάννινα με τη βοήθεια της περιφέρειας Ιωαννίνων. Είναι πολύ καλό που θα γίνει εκεί, γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια στην τοπική κοινωνία για να έρθει κόσμος και να προβληθεί το μπάσκετ γυναικών. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα διεξαχθεί σε μια πόλη που έχει “αγκαλιάσει” το μπάσκετ γυναικών. Είναι ευκαιρία για εμάς να πάμε κοντά στην τοπική κοινωνία και να βοηθήσουμε να προβληθεί το μπάσκετ γυναικών».
Για το πώς προσεγγίζουν το τουρνουά: «Στην Εθνική Γυναικών είμαι τα τελευταία 2 χρόνια περίπου, έχουν μπει οι βάσεις, ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε, έχουμε αγωνιστική και εξωαγωνιστική κουλτούρα. Θα είναι η πρώτη χρονιά φέτος που δε θα έχουμε καθόλου άγχος. Θα παίξουμε δύο ματς με Κροατία και Δανία. Έχουμε πολλά νέα πρόσωπα στην Εθνική, νέα κορίτσια. Θα κάνουμε δοκιμές και θα πάμε να κάνουμε κάτι που θα το ευχαριστηθούμε κι εμείς και χωρίς να αγχωθούμε».
Για το ότι συνεχώς καλούνται διαφορετικά κορίτσια: «Θα έχουμε κάποιες απώλειες και για αθλητικούς λόγους. Εμείς όλη τη χρονιά προσπαθούμε να βρούμε νέες αθλήτριες να καλέσουμε στην εθνική ομάδα, τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε καλέσει αρκετές αθλήτριες. Σε κάθε πρόσκληση της Εθνικής φέρνουμε και νέα πρόσωπα».
Για την προετοιμασία: «Πέρα απ’ την ομαδική διαδικασία, ό,τι κάνουμε τώρα το κάνουμε για τα “παράθυρα” του Νοεμβρίου, πάνω σε αυτό θα δουλέψουμε αυτές τις 10 μέρες. Έχουμε ετοιμάσει ένα πλάνο για τα παιχνίδια αυτά. Επίσης, το team της εθνικής ομάδας έχει κάνει μια εργασία πάνω στα ατομικά χαρακτηριστικά και τις αδυναμίες που έχουν τα κορίτσια και στις 10 μέρες αυτές ένα κομμάτι της προπόνησης θα έχει να κάνει με την ατομική βελτίωση των παικτριών. Μάλιστα, έχουμε κάνει το πρόγραμμα έτσι όπου το πρωί θα κάνουμε ομαδική προπόνηση και το απόγευμα ατομική».
Για την «ταυτότητα» της Εθνικής: «Σίγουρα κάποια κομμάτια της ομαδικής επίθεσης και άμυνας τα δουλεύουμε 2 χρόνια. Έχουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά που κρατάμε σε κάθε κάλεσμα και αγώνα και πάνω σε αυτά προσθέτουμε ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε αντίπαλης ομάδας. Αυτό που είναι βασικό και χαρακτηρίζει την Εθνική Γυναικών είναι η κουλτούρα. Σημασία έχει όλα αυτά που κάνουμε πώς τα κάνουμε και πώς τα παρουσιάζουμε μες στο παρκέ. Τα παιδιά κάνουν πολύ μεγάλη προσπάθεια, έχουν “ποτιστεί” με αυτήν την κουλτούρα και σε κάθε αγώνα που βρισκόμαστε έχουμε ένα πάρα πολύ καλό πρόσωπο. Είμαστε μια ομάδα που παίζει μαζί και είμαστε μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα πια στην Ευρώπη».
Για τα παιχνίδια των «παραθύρων»: «Δεν έχει να κάνει με την κατάταξη στον όμιλο. Και οι τρεις ομάδες του ομίλου θα φιλοξενήσουν όμιλο στο Ευρωμπάσκετ. Οι νίκες και οι διαφορές παίζουν ρόλο στο ranking και τη βαθμολογία στα γκρουπ δυναμικότητας της κλήρωσης του Ευρωμπάσκετ. Εκτός απ’ τη σημασία της κλήρωσης, εννοείται πως έχει σημασία και για εμάς, γιατί πάντα παίζουμε για το καλύτερο, παίζουμε για να κερδίσουμε και έχει να κάνει με το δικό μας προσωπικό στοιχείο».
Για την ανάληψη του Ευρωμπάσκετ 2025 απ’ την Ελλάδα: «Για άλλη μια φορά πρέπει να πούμε ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” στην ΕΟΚ για την προσπάθεια που έκανε για την ανάληψη του Ευρωμπάσκετ 2025. Είναι σημαντικό για όλους, δείχνει το ενδιαφέρον της Ομοσπονδία για το μπάσκετ γυναικών, πράγμα πολύ σημαντικό. Όσον αφορά το Ευρωμπάσκετ 2025, είναι δύο οι διαδρομές. Η μία είναι μέχρι το Ευρωμπάσκετ 2025, όπου γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να προβληθεί το μπάσκετ γυναικών και αυτό θα βοηθήσει για τη συνέχεια. Η δεύτερη είναι η διαδρομή των ημερών του Ευρωμπάσκετ, το πόσο θα παρουσιαστεί ανταγωνιστική η ομάδα στο παρκέ και αν έρθει επιτυχία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη η ώθηση για να έρθουν νέα κορίτσια στο μπάσκετ. Αυτός είναι σημαντικός στόχος για ‘μας, δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά το πώς θα φέρουμε νέα παιδιά στο άθλημα. Σίγουρα είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για τις αθλήτριες και ομαδικά και ατομικά».
Για το αναπτυξιακό κομμάτι: «Έχουμε συνεργασία με τον κόουτς Μίσσα, είναι αυτονόητο. Ο κόουτς έχει αναλάβει το αναπτυξιακό κομμάτι απ’ τις παγκορασίδες και κάτω περισσότερο, αλλά έχουμε μια συνεργασία όσον αφορά τα τμήματα κορασίδων, νεανίδων και νέων γυναικών, έτσι ώστε να έχουμε μια κοινή λογική στον τρόπο που παίζουμε και παρουσιαζόμαστε στο παρκέ. Με το feedback που λαμβάνουμε απ’ τον Κώστα Μίσσα, έχουμε ήδη μια αύξηση της πηγής των κοριτσιών που ασχολούνται με το μπάσκετ γυναικών πανελλαδικά. Γίνονται προσπάθειες πάνω σε αυτό, όπως το Women Rising Stars ή τα κλιμάκια, ήδη έχουν βγει “καρποί” από αυτό, γίνονται πράγματα. Ένα ακόμη μεγάλο κομμάτι είναι ότι προσπαθούμε να διοργανώσουμε ένα δίκτυο με γυμναστές, έτσι ώστε να μπορέσουν τα κορίτσια να γίνουν πιο αθλητικά, γιατί εκεί υστερεί το ελληνικό μπάσκετ γυναικών. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια και πιστεύω τα επόμενα χρόνια θα έχουμε και αποτελέσματα».
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.