Euroleague

Σλούκας-Γουόκαπ vs Μίτσιτς-Λάρκιν: Τα δύο καλύτερα δίδυμα γκαρντ στην Ευρωλίγκα κοντράρονται

Ο ημιτελικός του Final Four ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Εφές θα φέρει αντιμέτωπα δύο από τα κορυφαία δίδυμα γκαρντ της Ευρωλίγκας, τους Σλούκα-Γουόκαπ και Μίτσιτς-Λάρκιν.

Λένε ότι οι παρέες γράφουν ιστορία. Αυτό ισχύει και δεν τίθεται καμία αμφιβολία. Τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν αυτόν τον… κανόνα είναι οι ομάδες που κοντράρονται στο έναν ημιτελικό του Final Four της Ευρωλίγκας. Ο Ολυμπιακός και η Αναντολού Εφές.

Η εξαιρετική… παρέα που δημιούργησε φέτος ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο μεγάλο λιμάνι όχι μόνο έπιασε τον πρωταρχικό της στόχο που ήταν η συμμετοχή στα playoffs, αλλά… τρύπησε και το ταβάνι (και μπορεί ακόμη περισσότερο), με την πρόκριση στο Βελιγράδι. Από την άλλη, η τουρκική παρέα αποτελείται από παίκτες και προπονητή που είναι χρόνια μαζί και μεγάλος της στόχος είναι φυσικά η back to back κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.

Ωστόσο και οι δύο ομάδες έχουν τα βαρόμετρά τους ή για να είμαστε πιο ακριβείς τα δίδυμα που τους πήραν από το χέρι και τους έδειξαν τον… δρόμο της καταξίωσης. Το ένα είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Τους ξέρουμε, τους ξέρουν και φυσικά δεν είναι άλλο από αυτό της Εφές, που αποτελείται από τους Βασίλιε Μίτσιτς και Σέιν Λάρκιν. Το άλλο το μάθαμε φέτος τη σεζόν 2021/22. Είναι πιο φρέσκο, με παίκτες που έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και είναι το «ερυθρόλευκο» δίδυμο των Κώστα Σλούκα και Τόμας Γουόκαπ. Τα δύο αυτά δίδυμα ξεχωρίζουν αφενός γιατί θα τεθούν αντιμέτωπα στο Βελιγράδι και αφετέρου γιατί δίχως αμφισβήτηση ήταν από τα κορυφαία στη φετινή Ευρωλίγκα.

Σλούκας-Γουόκαπ: Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον



Ολυμπιακός-Εφές: Σλούκας-Γουόκαπ vs Μίτσιτς-Λάρκιν

Με ένα καλοκαίρι διαφορά ο Κώστας Σλούκας αντάμωσε με τον Τόμας Γουόκαπ. Το 2020 ο Έλληνας γκαρντ πήρε την απόφαση για την επιστροφή στο μεγάλο λιμάνι και έναν χρόνο αργότερα ο Αμερικανός είπε το «ναι» στην ομάδα του, έπειτα από μία επιτυχημένη παρουσία στη Ζαλγκίρις και την Ευρωλίγκα κατ’ επέκταση. Μάλιστα, σαν παιχνίδι της… μοίρας σε ένα ματς ανάμεσα στους Λιθουανούς και τους «ερυθρόλευκους», στο Κάουνας τη σεζόν 2020/21, ο Γουόκαπ είχε κάνει το καθοριστικό κλέψιμο πάνω στον Σλούκα και έδωσε τη νίκη στη Ζαλγκίρις.

Από το καλοκαίρι του 2021 οι δυο τους συνυπάρχουν στον Ολυμπιακό. Πρόκειται για δύο παίκτες με εντελώς διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά και σωματικά προσόντα, με το μόνο κοινό τους στοιχείο ότι αγωνίζονται στον «1». Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Ο Έλληνας γκαρντ θεωρείται από τους κορυφαίους γκαρντ στη δημιουργία στην Ευρώπη και εξαιρετικός σκόρερ. Από την άλλη, ο Αμερικανός διαθέτει ένα φουλ αθλητικό κορμί και από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η έφεση στην άμυνα, αλλά και η ασφυκτική –ώρες ώρες- πίεση στην μπάλα πάνω στον αντίπαλο.

Για τον λόγο αυτό, ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν τους ταιριάζει συνήθως στην ίδια πεντάδα, ξεκινώντας με τον Γουόκαπ και φέρνοντας τον Σλούκα από τον πάγκο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σεζόν έδειξαν πως μπορούν να συνυπάρξουν χωρίς προβλήματα στην ίδια πεντάδα. Εφόσον φυσικά η ροή του ματς το επιτρέπει αυτό.

Αναφορικά με τους αριθμούς των δύο. Στην κανονική περίοδο της φετινής Ευρωλίγκας, ο Κώστας Σλούκας μέτρησε 30 αγώνες. Σ’ αυτούς, ήταν στο παρκέ για 24:36’’ και μέτρησε κατά μέσο όρο 11,4 πόντους, 2,4 ριμπάουντ, 5,1 ασίστ, 2 λάθη, έχοντας 14,1 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Παράλληλα είχε 82,7% στις ελεύθερες βολές, 46,5% στα δίποντα και 39,3% στα τρίποντα. Για τον Έλληνα διεθνή οι αριθμοί αυτοί αυξήθηκαν όλοι στα πέντε ματς με τη Μονακό, στη σειρά των playoffs. Εκεί, ουσιαστικά που η μπάλα… ζυγίζει πολύ περισσότερο και «καίει». Απέναντι στην ομάδα του Πριγκιπάτου, λοιπόν, ο 32χρονος είχε κατά μέσο όρο 14,8 πόντους, 3,6 ριμπάουντ, 3,8 ασίστ και 3,6 λάθη, με το ranking του να ήταν στους 18,2 βαθμούς, με 26:42’’ παρουσίας στο παρκέ. Τα ποσοστά του; Στις ελεύθερες βολές είχε 90,5%, στα δίποντα 64,7% και στα τρίποντα 57,9%!

Από την άλλη και ο Τόμας Γουόκαπ μέτρησε 30 παιχνίδια στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας. Σ’ αυτά, είχε κατά μέσο όρο 5,4 πόντους, 2,4 ριμπάουντ, 2,6 ασίστ, 1,1 κλεψίματα και 1,4 λάθη, με τους βαθμούς του στο σύστημα αξιολόγησης να ήταν 6,7 και με 21:26’’ συμμετοχής. Στις ελεύθερες βολές είχε 72,7%, στα δίποντα 51,2% και στα τρίποντα δεν… εντυπωσίασε με 23,3%. Όπως και με τον Σλούκα, έτσι και με τον Αμερικανό στην πεντάδα των αγώνων με τη Μονακό, οι αριθμοί του πήραν σημαντική αύξηση. Εκεί, με τα λεπτά συμμετοχής να ήταν 26:57’’ είχε κατά μέσο όρο 11,2 πόντους, 2,2 ριμπάουντ, 3,4 ασίστ, 1,2 κλεψίματα, 1 λάθος και 12,6 βαθμούς στο ranking. Όσον αφορά τα ποσοστά, εκτός από τις βολές που ήταν στο ίδιο 72,7%, στα δίποντα είχε 75% και στα τρίποντα 43,5%.

Λάρκιν-Μίτσιτς: Συγκάτοικοι στην… τρέλα της Εφές



Ολυμπιακός-Εφές: Σλούκας-Γουόκαπ vs Μίτσιτς-Λάρκιν

Ο Εργκίν Αταμάν εκτός από καλός προπονητής είναι και… ευλογημένος. Ποιος άλλος συνάδελφός του δεν θα ήθελε στην ομάδα του τους Σέιν Λάρκιν και Βασίλιε Μίτσιτς; Και ο Τούρκος κόουτς τους έχει μαζί στην Εφές από το 2018! Όλα αυτά τα χρόνια η συγκεκριμένη συνεργασία απέδωσε και με το παραπάνω… καρπούς. Εκτός από τους εγχώριους τίτλους, με πρωταθλήματα και Κύπελλα, το 2021 έδωσε και την πρώτη Ευρωλίγκα της ιστορίας της! Μάλιστα, στο Final Four της Κολωνίας, ο Σέρβος γκαρντ ήταν και ο MVP!

Η συνύπαρξη των Λάρκιν-Μίτσιτς στο παρκέ έχει προσφέρει πολλές φορές στιγμές… μαγείες. Όπως λένε και στο ποδόσφαιρο, αμφότεροι είναι «βιρτουόζοι της μπάλας», ενώ το επιθετικό ταλέντο ξεχειλίζει και στους δύο, αφού έχουν 1.000+1 τρόπους για να σκοράρουν. Επιθετικά, μπορούν να κάνουν «σμπαράλια» όποια άμυνα –και όποιον αμυντικό- έχουν απέναντί τους και γι’ αυτό ο Εργκίν Αταμάν επιλέγει να τους έχει και τους δύο ταυτόχρονα στο παρκέ. Αντίθετα, στην άμυνα δεν μπορεί κανείς να πει ότι… σκυλιάζουν, αλλά έχουν αποδείξει ότι εάν θέλουν, μπορούν να ανταποκριθούν σε... τίμιο βαθμό και σ’ αυτό το κομμάτι. Όπως είναι φυσικό, επιλέγουν και οι δύο να καταναλώσουν περισσότερη ενέργεια στην επίθεση. Η διαφορά τους είναι ότι ο Αμερικανός παίζει περισσότερο «2» και ο Σέρβος είναι στο «1». Χωρίς, ωστόσο, κάποιος από τους δύο να υστερεί στη δημιουργία. Στο μεταξύ, εκτός από το πλούσιο ταλέντο που έχουν, το μεγάλο «όπλο» τους που τους καθιστά –ίσως- στο κορυφαίο δίδυμο της Ευρώπης είναι φυσικά ότι παίζουν μαζί ήδη τρία χρόνια.

Αναφορικά με τους φετινούς τους αριθμούς. Αρχικά, ο Σέιν Λάρκιν μέτρησε φέτος 33 αγώνες στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας. Σ’ αυτούς, έμενε στο παρκέ για 31:05’’ και είχε κατά μέσο όρο 14,6 πόντους, 2,9 ριμπάουντ, 5,3 ασίστ, 1,3 κλεψίματα, 2,4 λάθη και 18,9 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Στις ελεύθερες βολές είχε 91,9%, 53,2% στα δίποντα και 39,9% στα τρίποντα. Από ‘κει και πέρα, στα τέσσερα ματς των playoffs με την Αρμάνι Μιλάνο, ο Αμερικανός είχε 14,8 πόντους, 3,3 ριμπάουντ, 4,8 ασίστ, 1,3 κλεψίματα, 2,5 λάθη και 18,8 βαθμούς στο ranking, παίζοντας για 35:41’’. Αντίστοιχα, στις ελεύθερες βολές είχε 88,2%, στα δίποντα 43,8% και στα τρίποντα 35,7%.

Από την άλλη, ο Βασίλιε Μίτσιτς είχε 28 παιχνίδια στη regular season. Σε 29:32’’ στο παρκέ, ο Σέρβος είχε κατά μέσο όρο 18,1 πόντους, 2,3 ριμπάουντ, 4,7 ασίστ, 1,1 κλεψίματα και 2,9 λάθη, με 17,6 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Στις ελεύθερες βολές είχε 88,6%, στα δίποντα 58% και στα τρίποντα 34,9%. Αντίστοιχα, στα τέσσερα ματς με την ομάδα του Έτορε Μεσίνα στα playoffs, ήταν στο παρκέ για 32:06’’ και είχε 18,5 πόντους, 4,8 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1,5 κλεψίματα, 3 λάθη και 16,8 βαθμούς στο ranking. Στις ελεύθερες βολές σούταρε με 72,7%, στα δίποντα με 67,7% και στα τρίποντα 23,5%.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x