Στην Αμερική υπάρχει ένα ρητό που λέει πως: «Not all heroes wear capes». Σε ελληνική μετάφραση σημαίνει πως: «Δεν φορούν όλοι ήρωες κάπες». Σε ελεύθερη μετάφραση η φράση αυτή χρησιμοποιείται όταν ο ήρωας της στιγμής δεν είναι ο γνωστός ή ο διάσημος και ο προφανής. Πρόκειται, λοιπόν, για τους αφανείς ήρωες και το www.sport-fm.gr θα ασχοληθεί με μία πεντάδα τέτοιων από τα Final 4 της Ευρωλίγκας.
Για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, που είναι φυσικά η τετράδα, οι ομάδες τρέχουν έναν μαραθώνιο αρκετά επίπονο και δύσκολο. Συνήθως, το μεγαλύτερο… κουπί τραβούν οι πρωταγωνιστές τους και για να θεωρούνται διεκδικήτριες οι παίκτες είναι σταρ και πολύ υψηλού επιπέδου. Είναι εκείνοι που βγάζουν τα… κάστανα από τη «φωτιά» και άπαντες τους περιμένουν να μιλήσουν στα κρίσιμα.
Ωστόσο, επειδή τα Final 4 δεν είναι μία μεγάλη διαδικασία όπως ένα πρωτάθλημα ή μία κανονική περίοδος, αλλά μόλις δύο παιχνίδια, μπορεί να καθοριστούν από μερικές μόνο στιγμές. Στους πέντε «ήρωες από το πουθενά» έχουν όλα τα φόντα να συμπεριληφθούν οι Λάζαρος Παπαδόπουλος, με το εξαιρετικό Final Four με τον Παναθηναϊκό στην Μπολόνια το 2002. Ο Πέρο Άντιτς και τον κομβικό ρόλο που έπαιξε στο Λονδίνο για τον Ολυμπιακό, το 2013. Ο καθοριστικός Ντέιβιντ Μπλούθενταλ για την επική κατάκτηση της Μακάμπι Τελ Αβίβ το 2014 στο Μιλάνο. Ο Βίκτορ Χριάπα με το μεγάλο επιθετικό ριμπάουντ για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον τελικό του 2016 με τη Φενέρμπαχτσε και τέλος ο Τρέι Τόμπκινς (με λίγο Φαμπιάν Κοζέρ) στην κούπα που σήκωσε η Ρεάλ Μαδρίτης το 2018, στο Βελιγράδι.
Ο Λάζαρος που… ανέστησε τον Παναθηναϊκό στην Μπολόνια
Το 2002 ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στο Final 4 της Μπολόνια και με βάση τα ονόματα των αντιπάλων του δεν ήταν στα φαβορί. Στον ημιτελικό, οι «πράσινοι» τέθηκαν αντιμέτωποι με την πανίσχυρη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Αφού κατάφεραν να περάσουν τον… σκόπελο της «ομάδας του λαού», στον τελικό τους περίμενε η οικοδέσποινα Κίντερ Μπολόνια του Έτορε Μεσίνα. Το πρώτο ημίχρονο δεν κυλά καλά για το «τριφύλλι» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Οι Ιταλοί με Τζινόμπιλι, Άντερσεν, Σμόντις, Γιάριτς, Ριγκοντό και άλλους προηγούνταν συνεχώς.
Ωστόσο, στο δεύτερο μέρος έρχεται από τον πάγκο ο Λάζαρος Παπαδόπουλος. «Φτιαγμένος», λοιπόν, με τη φημολογούμενη ατάκα του Ζοτς: «Μπες μέσα και δείξε σε όλους ποιος είναι ο καλύτερος σέντερ στην Ευρώπη», ο «Λάζος» μπαίνει στο παρκέ και κάνει… σμπαράλια τη φροντ λάιν της Κίντερ. Ο Μεσίνα δεν είχε το αντίδοτο, με τον Παναθηναϊκό να κάνει την ανατροπή και με τους Ιμπραΐμ Κουτλουάι και Ντέγιαν Μποντιρόγκα να μπαίνουν για τα καλά στην… εξίσωση παίρνει τη νίκη 89-83 και κατακτά το βαρύτιμο τρόπαιο μέσα στην Μπολόνια. Ο Έλληνας σέντερ τελείωσε εκείνο το ματς με 12 πόντους και 5 ριμπάουντ.
Το τρίποντο… οιωνός του Άντιτς στο Λονδίνο
Λονδίνο 2013. Ο Ολυμπιακός πήγε στην πρωτεύουσα στης Αγγλίας ως πρωταθλητής Ευρώπης, μετά το… έπος της Κωνσταντινούπολης έναν χρόνο νωρίτερα. Όπως είναι φυσικό, τα… φώτα για τους «ερυθρόλευκους» ήταν πάνω στους Βασίλη Σπανούλη και Γιώργο Πρίντεζη και… λίγο σε Κάιλ Χάινς και Έισι Λο. Ωστόσο, ο «παράγοντας Χ» της ομάδας του Πειραιά στο Final Four ήταν ο Πέρο Άντιτς. Η αρχή έγινε στον ημιτελικό απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όπου ο Σκοπιανός φόργουορντ ήταν εκ των πρώτων σκόρερ του Ολυμπιακού με 13 πόντους στη νίκη με το ευρύ 69-52, για την πρόκριση στον τελικό.
Επόμενος αντίπαλος ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης. Ο τελικός «στράβωσε» νωρίς για τους «ερυθρόλευκους», καθώς η «βασίλισσα» έφτασε στο +17 (10-27) στην αρχή της δεύτερης περιόδου. Όμως, εκεί ήταν η στιγμή να «μιλήσει» ο Πέρο Άντιτς. Η αρχή έγινε με ένα τρομερό τρίποντο, για να ακολουθήσει μία προσωπική άμυνα και μετά μία ασίστ στον Χάινς. Σε εκείνο το σημείο, η ομάδα του Πειραιά μπήκε για τα καλά στο παιχνίδι και τα υπόλοιπα γράφτηκαν στην ιστορία…
Ντέιβιντ Μπλου, από την απόσυρση στην καθοριστική συμβολή στο Μιλάνο
Έναν χρόνο μετά το Λονδίνο, το Final Four της Ευρωλίγκας το 2014 φιλοξενήθηκε στο Μιλάνο. Όπως στα δύο προηγούμενα με τον Ολυμπιακό, έτσι και σ’ αυτό το τρόπαιο κατέκτησε το αουτσάιντερ. Αυτή τη φορά, λοιπόν, ήταν η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Σε εκείνη τη διοργάνωση εκείνον που θυμούνται οι περισσότεροι ήταν ο Ταϊρίς Ράις. Και όχι άδικα φυσικά, αφού ο Αμερικανός γκαρντ πέτυχε το νικητήριο καλάθι στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ στον τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν… ασταμάτητος με 26 πόντους και έτσι αναδείχθηκε και MVP.
Όμως, ο άνθρωπος που είχε τεράστια συμβολή σε εκείνη την κατάκτηση της Μακάμπι και άνοιξε τον δρόμο για το φοβερό ρεσιτάλ του Ράις ήταν ο Ντέιβιντ Μπλου! Μάλιστα, ο σπουδαίος Αμερικανοϊσραηλινός φόργουορντ είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση το 2012 για να ολοκληρώσει τις σπουδές του στις ΗΠΑ και επέστρεψε σ’ αυτή το καλοκαίρι του 2013 στην «ομάδα του λαού», για να γίνει ο ήρωας της στο Μιλάνο! Στα 19,2’’ πριν τη λήξη του ημιτελικού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η υπόθεση φαινόταν χαμένη για τη Μακάμπι, καθώς το καλάθι του Σόνι Γουίμς έστειλε τους Ρώσους στο +4 (67-63). Εκεί, ήταν η σειρά του Μπλου να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Η αρχή έγινε με ένα μεγάλο τρίποντο στα 13,5’’ πριν τη λήξη και ακολούθησε ένα κλέψιμο στην επόμενη άμυνα (από τραγικό λάθος του Βίκτορ Χριάπα) και την πάσα στον Ράις για το νικητήριο καλάθι και την ολική ανατροπή των Ισραηλινών του Ντέιβιντ Μπλατ.
Ο από μηχανής… Βίκτορ Χριάπα για την ΤΣΣΚΑ στο Βερολίνο
Οι ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Φενέρμπαχτσε ή ακόμη οι Δημήτρης Ιτούδης και Ζέλικο Ομπράντοβιτς πρόσφεραν έναν από τους πιο συγκλονιστικούς τελικούς στην ιστορία της Ευρωλίγκας, με βάση την εξέλιξη που είχε το ματς. Ήταν εκείνος στο Βερολίνο το 2016, που κρίθηκε στην παράταση. Οι δύο ομάδες είχαν προσφέρει τότε μία μεγάλη «Τιτανομαχία». Στο πρώτο ημίχρονο, οι Ρώσοι ήταν καταιγιστικοί, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με το +20 (50-30). Στο τρίτο δεκάλεπτο, η ομάδα του Ζοτς έβγαλε την πρώτη αντίδραση και κατάφερε να μειώσει στο -16 (69-53). Ωστόσο, στην τέταρτη περίοδο οι Τούρκοι πήραν… φωτιά και όχι μόνο μείωσαν, αλλά πήραν το προβάδισμα (81-83) με τις βολές του Κώστα Σλούκα, στα 21’’ πριν τη λήξη.
Στην πεντάδα της ΤΣΣΚΑ στην τελευταία επίθεση ήταν οι Νάντο Ντε Κολό, Μίλος Τεόντοσιτς, Κόρι Χίγκινς, Κάιλ Χάινς και Βίκτορ Χριάπα. Κι όμως, απ’ όλους αυτούς, εκείνος που πέτυχε το μεγάλο καλάθι ήταν ο Ρώσος φόργουορντ! Έπειτα από την καλή άμυνα του Μπόμπι Ντίξον, ο Τεόντοσιτς έχασε την μπάλα, η οποία κατέληξε στον Ντε Κολό. Εκείνος, έκανε ένα «σκοτωμένο» τρίποντο, το οποίο ήταν άστοχο. Αλλά, από το… πουθενά σχεδόν, ο Βίκτορ Χριάπα πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και πετυχαίνοντας το καλάθι διαμόρφωσε το 83-83 της κανονικής διάρκειας, στέλνοντας το ματς στην παράταση. Στο έξτρα πεντάλεπτο, η ομάδα του Ιτούδη ήταν πιο αποτελεσματική και κατέκτησε το τρόπαιο, παίρνοντας τη νίκη με το τελικό 101-96. Αυτή ήταν η εξιλέωση του Χριάπα για το λάθος του στον ημιτελικό του 2014.
Το γαλλικό… κλειδί Κοζέρ και ο Τόμπκινς με το κρίσιμο επιθετικό ριμπάουντ
Βελιγράδι 2018. Στον τελικό ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης με τη Φενέρμπαχτσε. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έπαιζε ως πρωταθλήτρια Ευρώπης απέναντι στη «βασίλισσα», με στόχο την back to back κατάκτηση, αλλά τελικά οι Ισπανοί ήταν εκείνοι που το κατέκτησαν, νικώντας 85-80. Σε εκείνο το Final Four «έλαμψε» το άστρο και ταλέντο του Λούκα Ντόντσιτς, ενώ ο Πάμπλο Λάσο είχε ακόμη στο ρόστερ παίκτες όπως Γιουλ, Ρούντι, Ταβάρες, Αγιόν, Ρέγες… Κι όμως, οι ήρωες της Ρεάλ σε εκείνο το παιχνίδι ήταν οι Φαμπιάν Κοζέρ και Τρέι Τόμπκινς.
Ο Γάλλος γκαρντ ήταν πρώτος σκόρερ για τη «βασίλισσα» με 17 πόντους. Ωστόσο, στα τελευταία δευτερόλεπτα λίγο έλειψε να γίνει μοιραίος. Στα 18,8’’ πριν τη λήξη και ενώ οι Ισπανοί ήταν στο +3 (81-78) ο Κοζέρ κάνει 0/2 από τη γραμμή των ελεύθερων βολών. Όμως, εκεί ήταν η σειρά του Τόμπκινς να βάλει τη δική του… υπογραφή, καθώς με ένα καθοριστικό επιθετικό ριμπάουντ έκανε το κρίσιμο φόλοου και έδωσε «αέρα» πέντε πόντων στην ομάδα του, κρίνοντας ουσιαστικά και τον τελικό…
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.