Eurobasket

Ελλάδα-Ισλανδία… τρία στα τρία

Για τέταρτη φορά και για πρώτη μετά από 25 χρόνια Ελλάδα και Ισλανδία τίθενται αντιμέτωπες. Το sportfm.gr καταγράφει το παρελθόν.

Την Ισλανδία δεν τη λες και… μπασκετομάνα. Λογικό, συνεπώς, να έχει τεθεί όλες κι όλες τρεις φορές αντιμέτωπη με την Ελλάδα σε επίπεδο Ανδρών κατά το παρελθόν, με την πιο πρόσφατη καταγραφή πριν από 25 χρόνια…

Αποστολή στο Ελσίνκι, Χρήστος Ρομπόλης

Η αρχή είχε γίνει το μακρινό 1975, για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Στο Βόλφενμπιτελ της Γερμανίας η ελληνική ομάδα, που είχε στον πάγκο της τον Βαγγέλη Νικητόπουλο, είχε επικρατήσει 108-78, με τον Στιβ Γιατζόγλου να έχει 18 πόντους, τους Μιχάλη Γιαννουζάκο και Γιώργο Καστρινάκη από 14, ενώ 13 είχε ο Βασίλης Γκούμας, 11 ο Χάρης Παπαγεωργίου και 10 ο Δημήτρης Φωσσές.

Η δεύτερη συνάντηση έγινε το ευλογημένο 1987. Τον Ιανουάριο, σε ένα τουρνουά στη Στοκχόλμη, η σχεδόν έξι μήνες μετά πρωταθλήτρια Ευρώπης του Κώστα Πολίτη είχε επιβληθεί 84-63 χωρίς Γκάλη και Γιαννάκη. Ο Λιβέρης Ανδρίτσος είχε 20 πόντους, 16 πρόσθεσε ο Νίκος Φιλίππου, 15 ο Φάνης Χριστοδούλου, 11 ο Παναγιώτης Φασούλας και 10 ο Νίκος Σταυρόπουλος.

Το τρίτο και πιο πρόσφατο ραντεβού ήταν το 1992, στην καταραμένη διαδικασία των Προολυμπιακών Τουρνουά (μόνο μία φορά έχει πάει έτσι η Εθνική σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2008 στην Αθήνα). Στη Μούρθια η ελληνική ομάδα του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου είχε μπει με το δεξί νικώντας 77-73 τους Ισλανδούς, με 20 πόντους του Φάνη Χριστοδούλου, 16 του Παναγιώτη Γιαννάκη, 13 του Νάσου Γαλακτερού και 12 του Ντίνου Αγγελίδη, ωστόσο τη Βαρκελώνη την είδε με το κιάλι χάνοντας από Γερμανία και Κροατία στα δύο τελευταία ματς.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x