Ευρώπη

Αυτοκτονία και τώρα... τρέχει στη Γαλλία!

Ο Άρης απώλεσε διαφορά δέκα πόντων στο Nick Galis Hall, στο τέλος γλίτωσε τα χειρότερα και με το ισόπαλο 67-67 κόντρα στη Βιλερμπάν, καλείται να κάνει την υπέρβαση μέσα στη Γαλλία για την πρόκριση.

Ζόρισε η πρόκριση του Άρη για τα προημιτελικά του μπασκετικού Champions League. Αν και στη τρίτη περίοδο οι κίτρινοι προηγήθηκαν μέχρι και με 10 πόντους (53-43), εν τέλει έμειναν στο ισόπαλο 67-67 με τη Βιλερμπάν στο Nick Galis Hall. Στο τέλος, μάλιστα, οι παίκτες του Πρίφτη γλίτωσαν –χάρη στον Τσαϊρέλη- και την ήττα, αφού βρέθηκαν να κυνηγούν (62-66), ενώ στην εκπνοή ο Χοτζ αστόχησε σε τρίποντο.

Πρώτοι σκόρερ για την ελληνική ομάδα οι Τσαϊρέλης και Καββαδάς με 14 πόντους έκαστος (είχε 5 λάθη ο δεύτερος), 11 έβαλε ο Τζένκινς αλλά με 1/6 τρίποντα, στους 9 ο Κάμινγκς με 3/11 σουτ και 3/8 βολές(!), ενώ άποντοι και μακριά από τον καλό τους εαυτό έμειναν οι Γιάνκοβιτς-Γκόρντον. Από πλευράς φιλοξενούμενων, double double με 14 πόντους και 12 ριμπάουντ (τα 6 επιθετικά) είχε ο Ούτερ και από 10 οι Ντράγκοβιτς-Νέλσον.

Στις 7 Μαρτίου ο επαναληπτικός στη Γαλλία, με τον Άρη να καλείται να κάνει μίνι υπέρβαση για να πάρει αυτός το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Το ματς

Με τον Ξανθόπουλο να μοιράζει και τον Καββαδά να κάνει θραύση κάτω από τη ρακέτα της Βιλερμπάν στα πρώτα λεπτά, ο Άρης προηγήθηκε 10-4 και… ζέστανε τον κόσμο του. Η έξοδος του Έλληνα σέντερ και η αστοχία των κίτρινων από την περιφέρεια, επέτρεψε στους Γάλλους να «χτυπήσουν» στο ζωγραφιστό και να ισοφαρίσουν σε 13-13 στο 8’. Η ελληνική ομάδα είχε «κολλήσει» επιθετικά (έβρισκε πόντους μόνο με βολές), ο Ούτερ έκανε ό,τι ήθελε κοντά στη ρακέτα, ενώ με τρίποντο του Σι από τη γωνία, η Βιλερμπάν ξέφυγε ακόμα και με έξι (15-21), προτού δια χειρός Καββαδά διαμορφωθεί το 21-21 της πρώτης περιόδου.

Όσο ο Άρης δεν μπορούσε να βρει ρυθμό (και παρά την προς στιγμήν ισοφάριση σε 21-21) κι όσο οι Αμερικανοί του έδειχναν να μην… πατούν καλά, τόσο έβρισκε «πάτημα» η Βιλερμπάν να επιβάλλει το ρυθμό της και να παίρνει εκ νέου προβάδισμα έξι πόντων, 21-27. Μέσα σε μια στιγμή, όμως, όλα αλλάζουν στο μπάσκετ. Δύο κλεψίματα και ισάριθμοι αιφνιδιασμοί ήταν αυτοί που έδωσαν… πνοή στους Θεσσαλονικείς και με τους Τζένκινς-Κάμινγκς να δηλώνουν «παρών», η ελληνική ομάδα πέρασε μετά από ώρα μπροστά για το 32-29 στο Nick Galis Hall. Ένα προσωπικό 5-0 του Ντράγκοβιτς επανέφερε σε θέση οδηγού τη Βιλερμπάν (32-34), ωστόσο ο Άρης βρήκε την «πυγμή» να κλείσει το πρώτο μέρος με το υπέρ του 37-36 και παρά το γεγονός πως είχε μόλις 6/14 βολές.

Πιο συγκεντρωμένος μπήκε στην επανάληψη ο Άρης. Όχι μόνο επιθετικά με Τζένκινς-Ξανθόπουλο (για το 42-36) αλλά κυρίως στην άμυνα όπου σε τέσσερα λεπτά επέτρεψε μόλις δύο πόντους στους φιλοξενούμενους και… φυσιολογικά πήρε προβάδισμα για πρώτη φορά με εννιά πόντους, 48-39. Μάλιστα, δεν άργησε να φτάσει και στο +10, 53-43, με τρίποντο του Ζάρα, το οποίο έδωσε… αέρα στην εξέδρα για πανηγυρισμούς. Οι παίκτες του Πρίφτη… πίστεψαν πως το έργο τους έγινε πιο εύκολο, η Βιλερμπάν έβγαλε αντίδραση και κατάφερε με το κλείσιμο της τρίτης περιόδου –και παρά τις χαμένες βολές που είχε στα τελευταία λεπτά- να ψαλιδίσει στο μισό την απόστασή της από τους κίτρινους, 54-49.

Έστω και οριακά, έστω και δύσκολα, έστω και με… άγχος, ο Άρης κρατούσε το υπέρ του προβάδισμα, με τους Τζένκινς και Καββαδά να διαμορφώνουν το 60-55 στο 33’. Σιγά-σιγά όμως το Παλέ άρχισε να «βουβαίνει» ,όταν είδε τη Βιλερμπάν να εκμεταλλεύεται την κακή βραδιά πολλών παικτών των Θεσσαλονικέων και με επτά αναπάντητους πόντους, να προηγείται 60-62. Χάρη στους ψηλούς της, δε, έφτασε και στο +4 (62-66) απέναντι σε έναν πλήρως αγχωμένο Άρη, που δεν είχε να επιδείξει νέους πρωταγωνιστές για να τον «κουβαλήσουν». Ο Τσαϊρέλης, πάντως, αποδείχθηκε από μηχανής Θεός. Διότι στο τελευταίο τρίλεπτο και με πέντε δικούς του πόντους, έδωσε το… φιλί της ζωής στον Άρη και του χάρισε εκ νέου το προβάδισμα, 67-66. Στα τελευταία 90’’ και οι δύο ομάδες είχαν τις ευκαιρίες τους για τη νίκη, αλλά καμία δεν τα κατάφερε. Το φθηνό λάθος του Ξανθόπουλου «χάλασε» μία ολόκληρη κατοχή, ενώ ο Ζάρας βρήκε σίδερο σε αφύλαχτο τρίποντο, την ώρα που για τους Γάλλους ο Χοτζ έχασε βολές, ενώ στην εκπνοή αστόχησε για τρεις, με το 67-67 να μην αλλάζει.

Τα δεκάλεπτα: 17-21, 37-36, 54-49, 67-67

Άρης (Πρίφτης): Τζάκσον 6, Ξανθόπουλος 3(1), Τσαϊρέλης 14, Τζένκινς 11(1), Κάμινγκς 9, Ζάρας 6(1), Μούρτος 4, Σίμτσακ, Λούκας, Γιάνκοβιτς, Καββαδάς 14.

Βιλερμπάν (Τζάκσον): Ντράγκοβιτς 10(1), Μίτσαμ 4, Ούτερ 14, Λανγκ 7, Σι 9(2), Νουά 3, Χοτζ 5, Νέλσον 10, Γουότκινς 5.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x