Final 4 2011

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Η ώρα του λαού

Μόνο λίγο καιρό ξαπόστασε η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Δύο χρόνια απουσίας από Final 4 ήταν αρκετά για την ομάδα του λαού, προκειμένου να ανασυγκροτηθεί και αν επιστρέψει στην ελίτ, εκεί που έχει συνεπή παρουσία εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Μόνο λίγο καιρό ξαπόστασε η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Δύο χρόνια απουσίας από Final 4 ήταν αρκετά για την ομάδα του λαού, προκειμένου να ανασυγκροτηθεί και αν επιστρέψει στην ελίτ, εκεί που έχει συνεπή παρουσία εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Με κινητήριο δύναμη το πολυπληθές και αμιγώς μπασκετικό της κοινό, πολλά εκατομμύρια προς επένδυση και τις απαραίτητες διασυνδέσεις που κατάφεραν μέχρι και να ορίσουν τον τελικό του Final 4 νωρίς το απόγευμα για να μην συμπέσει με το εθνικό πένθος της χώρας (στη μνήμη των πεσόντων), η Μακάμπι ευελπιστεί στην επιστροφή της στην κορυφή της Ευρώπης έξι χρόνια μετά τον τελευταίο της τίτλο.

Το συγκρότημα του Ντέιβιντ Μπλατ και του Σοφοκλή Σχορτσανίτη εντυπωσίασε στην πρώτη φάση γνωρίζοντας την ήττα μόνο από την Κάχα Λαμποράλ (την οποία, ωστόσο, περιέλαβε στα προημιτελικά), στο Top 16 περιορίστηκε σε ρόλο κομπάρσου δίπλα στην πανίσχυρη Μπαρτσελόνα, αλλά στα προημιτελικά έκανε-έστω και με μειονέκτημα έδρας-το καθήκον της. Στη μάχη αυτή «έπεσε» ο πολύτιμος Ντορόν Πέρκινς, που θα απουσιάσει από το Final 4, αλλά οι υπόλοιποι στρατιώτες είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν στη Βαρκελώνη και για αυτόν.

Το αστέρι: Ο Τζέρεμι Πάργκο αποδείχτηκε κάτι περισσότερο από τον... μικρό αδερφό του Τζανίρο. Ο βραχύσωμος πλην όμως πυραυλοκίνητος γκαρντ έχει εξελιχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία για τη Μακάμπι. Ταχύτατος, διεισδυτικός, ικανός (αν και δεν είναι το... φόρτε του) σουτέρ και άνθρωπος της τελευταίας στιγμής, όπως απέδειξε πετυχαίνοντας το νικητήριο καλάθι στο break επί της Κάχα Λαμποράλ στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας, ο Πάργκο αποτελεί το «δυναμό» στη μηχανή της Μακάμπι.

Το «κλειδί»: Αν ο Τζέρεμι Πάργκο είναι το πρώτο βιολί, ο Λιόρ Ελιάχου είναι ο συντονιστής της ορχήστρας. Ένας σύγχρονος φόργουορντ, που μετά από μία μέτρια σεζόν στη Βιτόρια, επέστρεψε στην ομάδα που τον ανέδειξε και απέκλεισε τους προηγούμενους εργοδότες του. Παίκτης για όλες τις δουλειές, σκόρερ, ριμπάουντερ, παίζει καλή άμυνα και δουλεύει για το σύνολο αποτελώντας μία εξαιρετική επιλογή στις θέσεις «3» και «4».

Το ερωτηματικό: Ο δικός μας άνθρωπος, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, φτάνει για τρίτη συνεχή χρονιά σε Final 4 και ελπίζει αυτή να είναι φαρμακερή. Ο πολιορκητικός κριός της Μακάμπι προσαρμόστηκε άμεσα στο νέο του περιβάλλον, εξελίχθηκε σε κομβικό παίκτη στα χέρια του Ντέιβιντ Μπλατ και προσφέρει περίπου 20 ποιοτικά λεπτά παρουσίας στο παρκέ. Οι αντίπαλοι είναι δεδομένο πως θα προσπαθήσουν να τον εκνευρίσουν, πατώντας πάνω στα «ευαίσθητα» νεύρα του. Θα καταφέρει ο «Σόφο» να αποφύγει τον εκνευρισμό, τα φάουλ και να αξιοποιηθεί από τους συμπαίκτες του; Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, θα είναι ξανά ασταμάτητος.

Ο στρατηγός: Ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν χρειάζεται συστάσεις. Όχι μόνο λόγω του (ανεπιτυχούς) περάσματός του από τα μέρη μας και τον Άρη την περασμένη σεζόν, αλλά λόγω των επιτευγμάτων του με όλες τις άλλες ομάδες, στις οποίες έχει εργαστεί. Πρωταθλητής Ισραήλ με τη Μακάμπι, Ιταλίας με την Μπενετόν, μέχρι και κάτοχος του FIBA Europe League με τη Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης, ο Αμερικανοϊσραηλινός προπονητής έχει ως μεγαλύτερο παράσημο στην καριέρα του την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 2007 με τη Ρωσία, επί της οικοδέσποινας Ισπανίας στον τελικό. Λάτρης του αμερικανικού στυλ παιχνιδιού, με επιμελώς... ανοργάνωτες επιθέσεις και πολλούς αιφνιδιασμούς, φιλοδοξεί να επαναφέρει τη Μακάμπι στην κορυφή της Ευρώπης.

Υπέρ: Το ευρωπαϊκό DNA της Μακάμπι είναι εμφανές στον οργανισμό της. Μπορεί να απείχε από τα δύο τελευταία Final 4, αλλά με έντεκα (συμπεριλαμβανομένης και της φετινής) παρουσίες σε Final 4 και έξι κούπες στη διοργάνωση, η ομάδα του λαού είναι σφυρηλατημένη για να πρωταγωνιστεί στη διοργάνωση.

Κατά: Η έλλειψη πολλών λύσεων από τον πάγκο. Η Μακάμπι είναι ομάδα των 7-8 παικτών, καθώς οι υπόλοιποι απλώς συμπληρώνουν το ρόστερ και δεν δείχνουν ικανοί να πάρουν πρωτοβουλίες αν «κολλήσουν» τα πρώτα βιολιά, Πάργκο, Έιντσον, Σχορτσανίτης, Ελιάχου, Μπλούθενταλ και Μάτσβαν.

Το ρόστερ

4. Τζέρεμι Πάργκο (γκαρντ, 1.88μ.) ΗΠΑ, 25χρ.
5. Ρίτσαρντ Χέντριξ (πάουερ φόργουορντ, 2.03μ.) ΗΠΑ, 25χρ.
6. Ντέρικ Σαρπ (γκαρντ, 1.83μ.) ΗΠΑ/Ισραήλ, 40χρ.
7. Ντέιβιντ Μπλούθενταλ (φόργουορντ, 2.01μ.) ΗΠΑ/Ισραήλ, 31χρ.
8. Λιόρ Ελιάχου (φόργουορντ, 2.07μ.) Ισραήλ, 26χρ.
9. Γιανίβ Γκριν (σέντερ, 2.06μ.) Ισραήλ, 31χρ.
10. Γκάι Πνίνι (σούτινγκ γκαρντ/φόργουορντ, 2.01μ.) Ισραήλ, 28χρ.
11. Ταλ Μπουρστάιν (γκαρντ/φόργουορντ, 1.98μ.) Ισραήλ, 31χρ.
12. Σον Λαμπανόφσκι (φόργουορντ, 2.02μ.) Ισραήλ, 19χρ.
13. Τσακ Έιντσον (γκαρντ, 2.02μ.) ΗΠΑ, 31χρ.
14. Μίλαν Μάτσβαν (πάουερ φόργουορντ, 2.06μ.) Σερβία, 22χρ.
21. Σοφοκλής Σχορτσανίτης (σέντερ, 2.06μ.) Ελλάδα, 26χρ.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ στο δρόμο για τη Βαρκελώνη



Οι στιγμές-κλειδιά στους αγώνες Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ρεάλ Μαδρίτης



Το Top 10 των φάσεων Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ρεάλ Μαδρίτης



Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x