Γενικά

Υπόκλιση στην ανωτερότητα

Με ήττα άνοιξε τον λογαριασμό της στην ιστορία των παγκοσμίων κυπέλλων η Εθνική Γυναικών στο μπάσκετ. Οι παίκτριες του Κώστα Μίσσα πάλεψαν αλλά δεν τα κατάφεραν απέναντι στο μεγαθήριο που λέγεται Η.Π.Α. γνωρίζοντας την ήττα με 99-73, στην πρεμιέρα του Β’ ομίλου, στο Παγκόσμιο Γυναικών της Τσεχίας, την Πέμπτη. Εντός προϋπολογισμού η ήττα για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που είχε σαν κορυφαία τη συνήθη ύποπτη, Εβίνα Μάλτση, με 29 πόντους.

Με ήττα άνοιξε τον λογαριασμό της στην ιστορία των παγκοσμίων κυπέλλων η Εθνική Γυναικών στο μπάσκετ. Οι παίκτριες του Κώστα Μίσσα πάλεψαν αλλά δεν τα κατάφεραν απέναντι στο μεγαθήριο που λέγεται Η.Π.Α. γνωρίζοντας την ήττα με 99-73, στην πρεμιέρα του Β’ ομίλου, στο Παγκόσμιο Γυναικών της Τσεχίας, την Πέμπτη. Εντός προϋπολογισμού η ήττα για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που είχε σαν κορυφαία τη συνήθη ύποπτη, Εβίνα Μάλτση, με 29 πόντους. Μόνο τη νίκη (την πρώτη τους στην ιστορία του θεσμού) θα ψάξουν οι Ελληνίδες, στο ματς της Παρασκευής με τη Γαλλία.

Το ματς

Το τρίποντο της Εβίνας Μάλτση στην πρώτη ελληνική επίθεση της αναμέτρησης, πέρασαν στην ιστορία ως οι πρώτοι πόντοι της Εθνικής μας στην ιστορία Παγκοσμίων Κυπέλλων και έδωσαν προβάδισμα 3-0 στην ομάδα του Κώστα Μίσσα, η οποία κατάφερε να το διατηρήσει μέχρι και 6’36’’ πριν το φινάλε του πρώτου δεκαλέπτου (9-8). Κάπου εκεί ωστόσο ξεκίνησε η αντεπίθεση… Οι Αμερικανίδες έτρεξαν ένα επιμέρους σκορ 15-3, (διαμορφώνοντας το 23-12) αφήνοντας την Ελλάδα να κυνηγάει για το υπόλοιπο της αναμέτρησης. Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε στο 32-18, με τις Η.Π.Α. να εκμεταλλεύονται την υπεροπλία τους κάτω από τα καλάθια, αλλά και τα πολλά λάθη της ελληνικής ομάδας στην επίθεση.

Ανάλογα ξεκίνησε και η δεύτερη περίοδος, με τις Αμερικανίδες να τρέχουν ένα 4-0, με καλάθια των Κάτσινγκς και Φόουλες, διαμορφώνοντας νταμπλ σκορ (36-18). Η Εθνική μας απάντησε με τρίποντο της εξαιρετικής για μία ακόμα φορά Μάλτση και με δίποντο της Δημητράκου, ρίχνοντας τη διαφορά στους 13 (36-23). Αλλά μέχρι εκεί… Οι υπεραθλήτριες με τα κόκκινα δεν ήταν διατεθειμένες να τραβήξουν μακριά την ιστορία. Με «αιχμές του δόρατος» τις Μακάουτρι και Τσαρλς που σκόραραν με κάθε τρόπο, οι Η.Π.Α. πήγαν στα αποδυτήρια με διαφορά ασφαλείας 17 πόντων (52-35).

Η επιθετική πολυφωνία των Αμερικανίδων συνεχίστηκε στην τρίτη περίοδο, την ώρα που η Καλτσίδου προσπαθούσε να δώσει επιθετικές βοήθειες στη… μοναχική Μάλτση, η οποία με τρίποντα κρατούσε την Ελλάδα «σχετικά» κοντά στο σκορ. Ένα τζαμπ σουτ της Παπαμιχαήλ, 2’31’’ πριν το φινάλε του τρίτου δεκαλέπτου, έριξε τη διαφορά στους 13 (61-48), δίνοντας το τελευταίο ελληνικό έναυσμα για κάποια αντεπίθεση. Το αμερικάνικο επιμέρους 6-2 που ακολούθησε, έκλεισε το δεκάλεπτο στο 67-50 και έκανε το υπόλοιπο της αναμέτρησης χρήσιμο μόνο για πειραματισμούς και για εξαγωγή συμπερασμάτων από τους δύο προπονητές.

Το τελικό 99-73 αφήνει στις Ελληνίδες την εμπειρία και τα οφέλη ενός αγώνα απέναντι σε σαφώς ανώτερο αντίπαλο, κάνοντας τη νίκη στην αναμέτρηση της Παρασκευής απέναντι στη Γαλλία, κάτι παραπάνω από επιτακτική.


Τα δεκάλεπτα: 18-32, 35-52, 50-67, 73-99

Ελλάδα: Καλέντζου, Σπανού, Δημητράκου 11, Χατζηνικολάου, Καλτσίδου 21, Μάλτση 29, Παπαμιχαήλ 9, Λίμουρα,, Σωτηρίου, Σταυρίδου, Σούλης 3, Μητροπούλου


Η.Π.Α.: Γουάλεν 2, Τζόουνς 4, Μπερντ 6, Ντουπρί 12, Μακάουτρι 16, Έιπελ 2, Κάτσινγκς 10, Κας 16, Ταουράσι 8, Φόουλες 4, Μουρ 7, Τσαρλς 12


Επιμέλεια: Ανδρέας Κριαράς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x