Γενικά

Στα ημιτελικά η Ρωσία

Η Ρωσία είναι η πρώτη ομάδα που πήρε το «εισιτήριο» για τα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ. Η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ αν και δεν είχε σε καλή μέρα τον Αντρέι Κιριλένκο, κατάφερε να επιβληθεί με 75-71 της Γαλλίας που δεν ήταν ψύχραιμη στα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης. Κορυφαίοι της "αρκούδας", ο Χόλντεν (15 πόντους) και ο Κριάπα (16 πόντους, 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ). Πλέον, θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό του Σαββάτου, το νικητή του ζευγαριού μεταξύ της Λιθουανίας και της Κροατίας.

Η Ρωσία είναι η πρώτη ομάδα που πήρε το «εισιτήριο» για τα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ. Η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ αν και δεν είχε σε καλή μέρα τον Αντρέι Κιριλένκο, κατάφερε να επιβληθεί με 75-71 της Γαλλίας που δεν ήταν ψύχραιμη στα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης. Κορυφαίοι της "αρκούδας", ο Χόλντεν (15 πόντους) και ο Κριάπα (16 πόντους, 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ). Πλέον, θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό του Σαββάτου, το νικητή του ζευγαριού μεταξύ της Λιθουανίας και της Κροατίας.

Τα δεκάλεπτα: 21-23, 39-42, 53-56, 75-71

Η Γαλλία ήταν αυτή που έδειχνε πιο απελευθερωμένη από το άγχος της αναμέτρησης στα πρώτα λεπτά. Προηγήθηκε με 6-2 και 8-4 πριν έρθει η Ρωσία και με τα περιφερειακά σου φέρει «τούμπα» το ματς περνώντας μπροστά με 11-8. Η ομάδα του Κλοντ Μπερζό στηριζόμενη στα τρίποντα κατάφερε να επανακτήσει το προβάδισμα με 19-15. Οι «τρικολόρ» συνέχισαν να βρίσκονται σε θέση οδηγού μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου που τους βρήκε στο +2 (23-21).

Οι Ρώσοι αντέδρασε και με καλάθια των Μοργκούνοφ και Κιριλένκο «έτρεξε» σερί 6-0, παίρνοντας διαφορά 4 πόντων (27-23). Με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να δείξουν στους αντιπάλους τους, το ποιος είναι το αφεντικό στην αναμέτρηση. Στη συνέχεια το ματς είχε συγκλονιστική εξέλιξη. Το σκορ άλλαζε συνεχώς χέρια με τους Ρώσους να παίζουν μέσα στο καλάθι και τους Γάλλους να συνεχίζουν να ευστοχούν από την γραμμή των 6.25. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε 39-42 υπέρ της ομάδας του Μπερζό.

Με καλούς «οιωνούς» ξεκίνησε το τρίτο δεκάλεπτο για την Γαλλία. Ο Ντιό μπήκε ζεστός και με 4 συνεχόμενους πόντους του έδωσε προβάδισμα +7 (39-46) στην χώρα του. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στον Ντέιβιντ Μπλατ που είχε εκνευριστεί αρκετά. Ωστόσο, οι παίκτες του με ένα ξέσπασμα, πραγματοποίησαν σερί 7-0, φέρνοντας το ματς στα ίσα (46-46). Πάρκερ και Ντιό με διεισδύσεις έβαλαν την Γαλλία και πάλι μπροστά με 52-48, πριν η Ρωσία με τρίποντο του Κριάπα και δίποντο του Μοργκούνοφ προσπεράσει με 53-52. Το τέλος της τρίτης περιόδου βρήκε τους «τρικολόρ» και πάλι σε θέση οδηγού 53-56.

Η εξέλιξη του τελευταίου δεκαλέπτου δεν προσφερόταν για καρδιακούς. Η Γαλλία με δίποντο του Κίρκσει προηγήθηκε με +4 (61-57) αλλά κάπου εκεί μπλόκαραν. Σε εκείνο το σημείο αποφάσισε να πάρει το όπλο του ο Τζει Αρ Χόλντεν. Ο Αμερικανός γκαρντ με 5 συνεχόμενους πόντους του, έδωσε προβάδισμα στην Ρωσία με 62-61, ενώ ακολούθησε και λέι απ του Σαμοιλένκο για να γίνει το 64-61. Οι «τρικολόρ» ισοφάρισαν σε 64-64 για να ακολουθήσει ένα ακόμα σερί των παικτών του Ντέιβιντ Μπλατ.

Ο Χόλντεν με σουτ τριών πόντων και ο Σαμοιλένκο με δίποντο έδωσαν προβάδισμα +5 (69-64) για την Ρωσία, δυόμιση λεπτά πριν το τέλος. Ωστόσο, η Γαλλία δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Τα δυο αστέρια της, Ντιό και Πάρκερ πέτυχαν σημαντικά καλάθια φέρνοντας το ματς στα ίσα 69-69, ενάμιση λεπτό πριν το τέλος. Ο Χόλντεν ευστόχησε σε δυο βολές κάνοντας το 71-69 για την Ρωσία, 24 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Στην επόμενη επίθεση κέρδισε φάουλ ο Ντιο, έχασε όμως και τις δυο βολές, πετώντας στα σκουπίδια την ευκαιρία για ισοπαλία.

Όμως τον μιμήθηκε αμέσως μετά ο Πασούτιν. Επτά δευτερόλεπτα πριν το τέλος ο Πάρκερ κέρδισε με τη σειρά του φάουλ, όμως έβαλε μόνο τη μια μειώνοντας σε 71-70. Ο Πασούτιν, πήγε και πάλι στις βολές, τις οποίες όμως έβαλε αυτή τη φορά κάνοντας το 73-70. Ο Πάρκερ κέρδισε και πάλι φάουλ, όμως η κομπίνα του δεν έπιασε όταν αστόχησε επίτηδες την δεύτερη βολή, με αποτέλεσμα να χάσει το ματς η ομάδα του με 75-71 από την Ρωσία που περνά στα ημιτελικά.

ΡΩΣΙΑ (Ντέιβιντ Μπλατ): Κιριλένκο 6, Χόλντεν 15, Πασούτιν 11, Μόνια 2, Κριάπα 16, Σαμοιλένκο 6, Μοργκούνοφ 14, Πάντιους 1, Ζεβροσένκο 4, Μπίκοφ, Σαμπάλκιν, Πονκράσοφ.

ΓΑΛΛΙΑ (Κλοντ Μπερζό): Πάρκερ 15, Γκομίς 5, Σανγκαρέ, Μπαντιάνε, Τουριάφ 8, Τζιφά, Ντιό 17, Ντιαβαρά 5, Πιετρούς 8, Κίρκσει 8, Βάις 2, Φερσό 3.


Αναλυτικά η συνέντευξη τύπου:

Ντέβιντ Μπλατ (προπονητής Ρωσίας): Στόχος δικός μου, ήταν να κάνω αυτή την ομάδα να πιστέψει στις δυνατότητες της. Δεν κάναμε το καλύτερο μας παιχνίδι απόψε από όσα έχουμε δώσει μέχρι στιγμής στην διοργάνωση αλλά παίξαμε με καρδιά και πάθος».

Τζέι Αρ Χόλντεν: «Είναι μεγάλη νίκη για εμάς. Προκαλέσε έκπληξη σε πολλούς το ότι έχουμε φτάσει εδώ. Πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και να κάνουμε το παιχνίδι μας. Είχαμε κάποια προβλήματα στο να σημειώσουμε πόντους. Έτσι πήρα εγώ κάποια σουτ τα οποία μπήκαν μέσα».

Κλοντ Μπερζό (προπονητής Γαλλίας): «Συγχαρητήρια στην ομάδα της Ρωσίας για την πρόκριση. Παίξανε αρκετά καλά σήμερα. Ήταν ένα κλειστό και δύσκολο ματς και για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να σκοράρει εύκολους πόντους όπως από τις βολές».

Μπορίς Ντιό: «Έγινε σκληρό ματς. Εμείς παίξαμε καλά και έξυπνα, όμως στα τελευταία λεπτά δεν κάναμε αυτό που έπρεπε για να κερδίσουμε το ματς. Χάσαμε αρκετές βολές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το διορθώσουμε στο μέλλον. Παίζουμε πάντα για να κερδίζουμε. Ξέραμε ότι η Ρωσία δεν θα είναι η ομάδα που μας κέρδισε άνετα στο ματς προετοιμασίας πριν το Ευρωμπάσκετ».


Αλέξανδρος Κουλούρης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x