Γενικά

Νίκησε και ελπίζει η Ιταλία

Το παιχνίδι ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία ήταν «δίχως αύριο». Ο νικητής θα είχε ορισμένες πιθανότητες να περάσει στους «8» και ο χαμένος θα πήγαινε σπίτι του. «Δικαίωμα στην ελπίδα» απέκτησαν οι Ιταλοί, μετά την αγχωτική νίκη τους στην παράταση επί της ομάδας του Τάνιεβιτς με 84-75 (κ.α 70-70). Η Ιταλία στηίχτηκε σε πολλούς παίκτες (Μπελινέλι, Τζίλι, Μπαρνιάνι), σε αντίθεση με τους τούρκους που τα περίμεναν όλα από τον Τούρκογλου (34 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ). Δηλώσεις των πρωταγωνιστών.

Το παιχνίδι ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία ήταν «δίχως αύριο». Ο νικητής θα είχε ορισμένες πιθανότητες να περάσει στους «8» και ο χαμένος θα πήγαινε σπίτι του. «Δικαίωμα στην ελπίδα» απέκτησαν οι Ιταλοί, μετά την αγχωτική νίκη τους στην παράταση επί της ομάδας του Τάνιεβιτς με 84-75 (κ.α 70-70). Η Ιταλία στηίχτηκε σε πολλούς παίκτες (Μπελινέλι, Τζίλι, Μπαρνιάνι), σε αντίθεση με τους τούρκους που τα περίμεναν όλα από τον Τούρκογλου (34 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ). Δηλώσεις των πρωταγωνιστών.

Η Τουρκία ξεκίνησε πολύ δυνατά και προηγήθηκε γρήγορα με 9-0. Το πρώτο καλάθι της «σκουάντρα ατζούρα» ήρθε στο 3΄, έπειτα από τρίποντο του Σοράνια. Βέβαια, η άμυνα της ομάδας του Τάνιεβιτς "έσφιξε", οι Ιταλοί έχαναν όλες τις μάχες των ριμπάουντ (μόλις τρία στο πρώτο δεκάλεπτο) και η διαφορά, φυσιολογικά, μεγάλωσε κι’ άλλο, για να φτάσουμε στο 20-8 στα 5:20. Τα άστοχα σουτ των ιταλών συνεχίζονταν και έτσι η περίοδος έκλεισε με 29-15, υπέρ της παρέας του Τούρκογλου.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι ιταλοί πίεσαν στην άμυνα (η Τουρκία πέτυχε τρεις πόντους σε έξι λεπτά) και άρχισαν να μειώνουν. Σε αυτό βοήθησε και η παρουσία του Μαντσινέλι, που με κάποιες προσωπικές ενέργειες μείωσε ακόμα και στους έξι (36-30). Εκεί, όμως, ανέλαβε δράση ο Τούρκογλου, που με συνεχόμενα καλάθια αποκατέστησε την τάξη, διαμορφώνοντας το 43-34 του ημιχρόνου.

Στην τρίτη περίοδο οι παίκτες του Ρεκαλκάτι μπήκαν αποφασισμένοι να ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση και τα κατάφεραν. Το 51-44 του 26΄, χάρη σε ένα σερί 14-0 (η Τουρκία έμεινε χωρίς καλάθι για τέσσερα λεπτά) των Ιταλών, με πρωταγωνιστές τους Τζίλι και Μπελινέλι, μετατράπηκε σε 58-51, ένα λεπτο πριν τη λήξη του δεκαλέπτου. Σε όλο αυτό το διάστημα ο μόνος που σκόραρε για τους Τούρκους ήταν ο Τούρκογλου.

Στην τελευταία περίοδος έγινε μεγάλη «μάχη». Δυο τρίποντα από τους Οκούρ και Τούρκογλου έβαλαν μπροστά την Τουρκία με 62-59. Η διαφορά, μάλιστα, χάρη σε νέο τρίποντο από τον άσο των Μάτζικ, έφτασε στο +6 (67-61). Η «σκουάντρα ατζούρα» δεν παρέδωσε τα «όπλα». Με καλάθια των Μπελινέλι και Τζίλι ισοφάρισε 68-68, ένα λεπτό πριν τη λήξη του σαραντάλεπτου. Ο Τούρκογλου με δυο εύστοχες βολές στα τελευταία 20 δευτερόλεπτα έκανε το 70-68. Ο Μπουλέρι τον μιμήθηκε και έφερε το παιχνίδι στα ίσα, 9 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Στην τελευταία φάση της κανονικής περιόδου ο Κουτλουάι αστόχησε αμαρκάριστος σε τρίποντο από τη γωνία.

Στην παράταση, αν και η Τουρκία βρέθηκε μπροστά με τρεις πόντους, δεν κατάφερε να διατηρήσει αυτό το μικρό προβάδισμα. Ένα καλάθι του Μπελινέλι και πέντε συνεχόμενοι πόντοι του Μπαρνιάνι έδωσαν «αέρα» έξι πόντων στην ομάδα του «Τσάρλι», ένα λεπτό πριν το τέλος του έξτρα πενταλέπτου (81-75). Το τελικό 84-75 υπέρ της «σκουάντρα ατζούρα» διαμορφώθηκε με ελεύθερες βολές των Μπουλέρι και Μπελινέλι.


Τα δεκάλεπτα: 15-29, 34-43, 58-54, 70-70, 84-75

Ιταλία: Μπελινέλι 17, Μπαζίλε, Mαντσινέλι 9 , Σοράνια 10, Μαρκονάτο, Μορντέντε 4 , Μπαρνιάνι 12, Κροσαριόλ 4, Μπουλέρι 9, Ντι Μέλα 2, Ντα Τόμε, Τζίλι 17

Τουρκία: Αρσλάν 3, Κούρτογλου, Ατσουρ 8, Ακιόλ 1, Ιλιάσοβα, Ερντεν, Κουτλουάι 3, Ντεμιρέλ, Γκονλούμ 5, Οκούρ 10, Πελέρ 11, Τούρκογλου 34

Κάρλος Ρεκαλκάτι: «Ξέραμε από πριν ότι έπρεπε να νικήσουμε οπωσδήποτε. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με τη Γερμανία. Στην αρχή του παιχνιδιού χάσαμε πολλά ριμπάουντ, πράγμα που μας δημιούργησε προβλήματα. Στο δεύτερο ημίχρονο ήμασταν πολύ καλύτεροι σε άμυνα και επίθεση. Όταν συμπλήρωσε τέσσερα φάουλ ο Οκούρ, προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε το παιχνίδι μας πάνω του. Σε αυτήν την κατεύθυνση μας βοήθησε ο Μπελινέλι, που ήταν ένα από τα "κλειδιά" του αγώνα. Ο Μπαρνιάνι, αν, και δεν ήταν καλός, μας βοήθησε πολύ στο τέλος. Όταν δεν παίζει καλά, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα».

Μπελινέλι: «Έγινε ένα σκληρό παιχνίδι. Χάναμε 15 πόντους στην πρώτη περίοδο, αλλά επανήλθαμε. Έπρεπε να νικήσουμε και το κάναμε. Παίξαμε πολύ καλή άμυνα στο τρίτο και το τέταρτο δεκάλεπτο. Πρέπει να ετοιμαστούμε για το παιχνίδι με τη Γερμανία του Ντιρκ Νοβίτσκι». Όσο για τη δική του απόδοση αρκέστηκε στο: «Δεν έχει σημασία τι έκανα εγώ, αυτό που μετράει είναι η νίκη της εθνικής».

Τάνιεβιτς: «Αυτή ήταν η καλύτερή μας εμφάνιση στο Ευρωμπάσκετ, ωστόσο ήταν και ένα παιχνίδι δίχως αύριο. Χάσαμε μερικά πολύ σημαντικά ριμπάουντ και αυτό μας στοίχισε. Συγχαρητήρια στην Ιταλία».

Τούρκογλου: «Έγινε ένα πολύ καλό παιχνίδι, παίξαμε καλά, αλλά κάτι τέτοιο δεν αρκούσε». Για την δική του απόδοση είπε: «Δεν έχει σημασία τι έκανα εγώ, εφόσον δεν τα καταφέραμε στο τέλος».

Επιμέλεια: Θωμάς Κολοβός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x