Γενικά

Νίκη... και φύγαμε πρώτοι για Μαδρίτη

Την τρίτη νίκη, προκειμένου να ολοκληρώσει με το απόλυτο την πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ και να πάει στη Μαδρίτη με «προίκα» έξι βαθμών, θέλει απόψε (21:30, ΕΤ1) η Εθνική ομάδα απέναντι στην επίσης αήττητη Ρωσία. Καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο προσδοκά ο Παναγιώτης Γιαννάκης, μετά τη μέτρια εμφάνιση και τη νέα αγχώδη νίκη επί της Σερβίας χθες με στην παράταση. «Καλύτερη ομάδα του ομίλου η Ελλάδα», τόνισε ο τεχνικός των αποψινών αντιπάλων, Ντέιβιντ Μπλατ. Σερβία και Ισραήλ αναμετρώνται στο άλλο ματς του ομίλου, που θα κρίνει το τρίτο εισιτήριο για τη Μαδρίτη. Πορτογαλία-Λετονία και Ισπανία-Κροατία για τον δεύτερο όμιλο, Λιθουανία-Γερμανία και Τσεχία-Τουρκία για τον τρίτο, Σλοβενία-Γαλλία και Πολωνία-Ιταλία για τον τέταρτο, συμπληρώνουν το πρόγραμμα στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης.

Την τρίτη νίκη, προκειμένου να ολοκληρώσει με το απόλυτο την πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ και να πάει στη Μαδρίτη με «προίκα» έξι βαθμών θέλει απόψε (21:30, ΕΤ1) η Εθνική ομάδα απέναντι στην επίσης αήττητη Ρωσία. Καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο προσδοκά ο Παναγιώτης Γιαννάκης, μετά τη μέτρια εμφάνιση και τη νέα αγχώδη νίκη επί της Σερβίας χθες με 68-67 στην παράταση. «Καλύτερη ομάδα του ομίλου η Ελλάδα», τόνισε ο τεχνικός των αποψινών αντιπάλων, Ντέιβιντ Μπλατ. Σερβία και Ισραήλ αναμετρώνται στο άλλο ματς του ομίλου, που θα κρίνει το τρίτο εισιτήριο για τη Μαδρίτη. Πορτογαλία-Λετονία και Ισπανία-Κροατία για τον δεύτερο όμιλο, Λιθουανία-Γερμανία και Τσεχία-Τουρκία για τον τρίτο, Σλοβενία-Γαλλία και Πολωνία-Ιταλία για τον τέταρτο, συμπληρώνουν το πρόγραμμα στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης.

Κωδικός «αρκούδα»

Η αποστολή για την πρόκριση εξετελέσθη και πλέον ακολουθεί αυτή της κατάκτησης της πρωτιάς του ομίλου. Για να συμβεί αυτό, η Εθνική ομάδα θα πρέπει να «υποτάξει» και τη Ρωσία, που επίσης διεκδικεί το "τρία στα τρία". Η σημασία της νίκης στον αποψινό (21:30, ΕΤ1) αγώνα είναι διπλή: πέρα από το γεγονός ότι χαρίζει στο νικητή την πρώτη θέση, παράλληλα τον οδηγεί στη δεύτερη φάση με τέσσερις βαθμούς στο σακούλι (η βαθμολογία από την πρώτη φάση των ομίλων μεταφέρεται στη δεύτερη φάση, όπου σχηματίζονται δύο όμιλοι των έξι ομάδων). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μόνο αν η επίσημη αγαπημένη επιδείξει τάσεις αυτοκτονίας θα μείνει εκτός προημιτελικών, ενώ με λίγη προσοχή θα έχει αντίπαλο του χεριού της στα προημιτελικά που θα προκύψουν από τα σταυρώματα. Επί της παρούσης, μόνο η παρουσία της Ισπανίας είναι δεδομένη στον όμιλο που θα προκύψει, ενώ από τους αποψινούς αγώνες στο δεύτερο γκρουπ θα φανεί ποιες άλλες δύο εκ των Κροατία, Λετονία και Πορτογαλία (με φαβορί τις δύο πρώτες) θα βρούμε απέναντί μας στους αγώνες που θα γίνουν στη Μαδρίτη. Ας μην πάμε τόσο μακριά όμως. «Μπάλα-μπάλα», όπως λέει και ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Ο αγώνας κόντρα στη Ρωσία αποτελεί αναμφίβολα τη δυσκολότερη έως τώρα αναμέτρηση για την ελληνική ομάδα. Η παρέα του Αντρέι Κιριλένκο, με τη σωστή καθοδήγηση του Ντέιβιντ Μπλατ, μετρά ήδη δύο νίκες, σχετικά εύκολα τη Δευτέρα απέναντι στη Σερβία με 73-65 και… πανεύκολα την Τρίτη κόντρα στο Ισραήλ. Αντίθετα, η ελληνική ομάδα προβλημάτισε με την απόδοσή της απέναντι στους ίδιους αντιπάλους και έφτασε στο ζητούμενο χάρη κυρίως στο χαρακτήρα μεγάλης ομάδας που διαθέτει. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως επιβάλλεται βελτίωση, γιατί η συνέχεια θα είναι όλο και πιο δύσκολη.

Μιλώντας για τη «ρωσική αρκούδα», ο «δράκος» είπε: «Είναι μια χώρα με παράδοση στο μπάσκετ, που φέτος παρουσιάζει μια ομάδα η οποία συνδυάζει ποιότητα, εμπειρία και ταλέντο. Ειδικά μετά το καλό της ξεκίνημα κόντρα στην Σερβία απέκτησε και ενθουσιασμό που της έλειπε από τα φιλικά. Με τον νέο προπονητή έχει κάνει διαφοροποιήσεις στο στυλ της. Μπορεί να φαίνεται ότι ο Κιριλένκο ξεχωρίζει, ωστόσο έχει κι άλλα πολλά ατού που προσπαθεί να αξιοποιήσει μέσα από το παιχνίδι της. Το πιο σημαντικό είναι να αντιδράσουμε ομαδικά, ειδικά στην άμυνα και στην επίθεση να τους αναγκάσουμε να κουραστούν για να μας αντιμετωπίσουν. Όποια από τις δυο ομάδες δεν βιαστεί, κάνει τα λιγότερα λάθη και κοντρολάρει τα ριμπάουντ, θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για τη νίκη».

Μπλατ: «Η πιο δυνατή ομάδα του ομίλου»

Όσο θέλει τη νίκη η ελληνική ομάδα απέναντι στη Ρωσία απόψε, άλλο τόσο την έχουν ανάγκη και οι αντίπαλοί της. Ο Ντέιβιντ Μπλατ είχε μόνο καλά λόγια για το συγκρότημα του Παναγιώτη Γιαννάκη, λέγοντας «… είναι προφανές ότι η Ελλάδα είναι η πιο δυνατή ομάδα του ομίλου μας. Και σίγουρα μία από τις δύο καλύτερες ομάδες όλου του Ευρωμπάσκετ. Δεν το λέω αυτό για να… αποκοιμίσω τον αντίπαλο ή να τον κολακέψω. Είναι η πραγματικότητα». Ο Ισραηλινός τεχνικός τόνισε παράλληλα ότι: «Ξέρω ότι η ομοσπονδία με προσέλαβε για να φτάσει η ομάδα ψηλά. Αυτό δημιουργεί πίεση, αλλά είναι μέρος της δουλειάς του προπονητή. Ο προπονητής επιλέγει το υλικό, χτίζει την ομάδα κι έχει όλη την ευθύνη για την πορεία που θα κάνει. Αν έχεις αποτέλεσμα, έχεις πετύχει, διαφορετικά πηγαίνεις σπίτι σου».

Το ρόστερ της Ρωσίας

Τζέι Αρ Χόλντεν (1.84, γκαρντ) ΤΣΣΚΑ Μόσχας 31
Σεργκέι Μπίκοφ (1.90, γκαρντ) Ντιναμό Μόσχας 24
Εγκόρ Βιάλτσεφ (1.92, γκαρντ) Λιουμπέρτσι 22
Πετρ Σαμοϊλένκο (1.87, γκαρντ) Ντιναμό Μόσχας 30
Άντον Πονκρασόφ (1.98, φόργουορντ) Κίμκι 21
Ζαχάρ Πασούτιν (1.96, γκαρντ) ΤΣΣΚΑ Μόσχας 33
Βίκτορ Κριάπα (2.03, φόργουορντ) Σικάγο Μπουλς 25
Σεργκέι Μόνια (2.05, φόργουορντ) Ντιναμό Μόσχας 24
Αντρέι Κιριλένκο (2.09, φόργουορντ) Γιούτα Τζαζ 26
Νικίτα Σαμπάλκιν (2.04, φόργουορντ) Κίμκι 21
Αλεξέι Ζεβροσένκο (2.17, σέντερ) ΤΣΣΚΑ Μόσχας 28
Νικολάι Πάντιους (1.97, φόργουορντ) Ούνικς Καζάν 27

Προπονητής: Ντέιβιντ Μπλατ (Ισραήλ)

Μαζί στις μεγάλες στιγμές

Οι τρεις καλύτερες πορείες της Εθνικής ομάδας μπάσκετ σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα έχουν συνδυαστεί με νίκες απέναντι στη Ρωσία (ή την πρώην Σοβιετική Ένωση). Κορυφαία στιγμή η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας το 1987 με το 103-101 στον τελικό του ΣΕΦ. Δύο χρόνια αργότερα στην αντίστοιχη διοργάνωση του Βελιγραδίου η επίσημη αγαπημένη είχε επικρατήσει των Σοβιετικών με 81-80 στον ημιτελικό, χάρη στο τρίποντο του Φάνη Χριστοδούλου και αργότερα ηττήθηκε από τη Γιουγκοσλαβία στον τελικό, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο. Το 2005, το 66-61 επί της Ρωσίας χάρισε στην ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη την πρόκριση στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου και άνοιξε το δρόμο για την κατάκτηση της κορυφής από την ελληνική ομάδα για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Αυτή ήταν και η πιο πρόσφατη μονομαχία των δύο ομάδων. Ας θυμηθούμε τους σκόρερ εκείνου του αγώνα: Κακιούζης 6, Χατζηβρέττας 9, Παπαλουκάς 23, Ντικούδης 11, Φώτσης 4, Τσαρτσαρής 2, Ζήσης 6, Σπανούλης 3, Διαμαντίδης 2, Παπαδόπουλος, Μπουρούσης.

Αυλαία και στους άλλους ομίλους

Με άλλες επτά αναμετρήσεις ολοκληρώνεται απόψε η πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ. Στον πρώτο όμιλο, πέρα από την αναμέτρηση της Ελλάδας με τη Ρωσία, υπάρχει και αυτή μεταξύ Σερβίας και Ισραήλ, με το νικητή να προκρίνεται στη δεύτερη φάση και τον ηττημένο να μαζεύει τις αποσκευές του για την επιστροφή στην πατρίδα.

Στο δεύτερο όμιλο, η Ισπανία, έχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση, αντιμετωπίζει την Κροατία και σφραγίζει την πρώτη θέση. Για να τη χάσει πρέπει να ηττηθεί και μάλιστα με… αστρονομική διαφορά από τους Κροάτες. Οι τελευταίοι μαζί με Πορτογαλία και Λετονία, που αναμετρώνται στο άλλο ματς του ομίλου, διεκδικούν τις άλλες δύο θέσεις της πρόκρισης, με τους Ίβηρες πάντως να χρειάζονται νίκη και μάλιστα με τεράστια διαφορά για να προκριθούν (πράγμα απίθανο να συμβεί).

Στον τρίτο όμιλο, οι αήττητες Λιθουανία και Γερμανία μάχονται για την πρωτιά, ενώ Τσεχία και Τουρκία αναμετρώνται σε ένα ματς «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Τέλος, στον τέταρτο όμιλο, Γαλλία και Σλοβενία, που μετρούν δύο στα δύο, αναζητούν την τρίτη νίκη, ενώ Πολωνία και Ιταλία παίζουν για το τελευταίο εισιτήριο.

Αναλυτικά το υπόλοιπο πρόγραμμα:

Α’ Όμιλος: Σερβία-Ισραήλ (19:00)
Β’ Όμιλος: Πορτογαλία-Λετονία (20:00), Ισπανία-Κροατία (22:30)
Γ’ Όμιλος: Λιθουανία-Γερμανία (19:00), Τσεχία-Τουρκία (21:30)
Δ’ Όμιλος: Σλοβενία-Γαλλία (20:00), Πολωνία-Ιταλία (22:30)

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x