sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Αυτά θα κρίνουν το ντέρμπι των «αιωνίων»!

Λίγες ώρες πριν ο Κύζας σφυρίξει σέντρα στο μοναδικό ντέρμπι αιωνίων της σεζόν 2015-2016, το sportfm.gr επιχειρεί να προσεγγίσει τα σημεία και τα πρόσωπα που θα κρίνουν την έκβαση του clasico.

Το κλισέ των ντέρμπι, πως η βαθμολογική κατάταξη και διαφορά δύο μεγάλων αντιπάλων, δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο όταν αυτοί συγκρούονται μεταξύ τους ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για το ντέρμπι των δικών μας «αιωνίων» αντιπάλων. Γι’ αυτό και οποιαδήποτε πρόβλεψη γι’ αυτού του είδους τα παιχνίδια είναι απαγορευτική. Το sport-fm.gr παραμονή του ματς θα προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσει ορισμένα στοιχεία που ίσως να μας δώσουν μία ιδέα για το τι μπορεί να συμβεί σε αυτή την αναμέτρηση.

Του Κώστα Μιαούλη

Στο πέρασμα των ετών της κυριαρχίας του Ολυμπιακού ο Παναθηναϊκός έχει εξαιρετικά επικίνδυνος όταν επισκέφθηκε το Καραϊσκάκη με τον τίτλο να έχει κριθεί. Το 2006-07 με το γκολ του Δημήτρη Παπαδόπουλου αλλά και την προπέρσινη περίοδο με το ευρύ 3-0 του Παναθηναϊκού. Και σε άλλα παιχνίδια που είχε κριθεί ο τίτλος οι «πράσινοι» πάνε με μεγαλύτερη άνεση και δίχως το βαθμολογικό άγχος. Αυτόματα αυτό τους καθιστά πιο επικίνδυνους. Από την άλλη μεριά ο Ολυμπιακός θέλει να πάρει αυτή τη νίκη για να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του και να δώσει τέλος σε οποιονδήποτε βάζει θέματα αμφισβήτησης.

Η αναμέτρηση αυτή έχει και την ιδιαιτερότητα πως είναι η μοναδική ανάμεσα στις δύο ομάδες για φέτος και αυτό δίνει μια ξεχωριστή διάσταση στη συνάντηση αυτή. Αυτό το ματς και για τους δύο είναι κάτι παραπάνω από τελικός, έστω και αν δεν υπάρχει το τεράστιο βαθμολογικό κίνητρο. Απομένει να διαπιστώσουμε μέσα στο γήπεδο, ποιας ομάδας οι ποδοσφαιριστές θα το αντιμετωπίσουν περισσότερο σαν αγώνα ζωής και θανάτου και αυτό είναι πιθανό να βαρύνει στην έκβαση του αγώνα.

Η μάχη των πάγκων

Ο Σίλβα στα δύο περσινά κλασσικά ντέρμπι της Λισσαβώνας με την Μπενφίκα, έφερε δύο ισοπαλίες. Φέτος έκανε θαυμάσια εκκίνηση με το εμφατικό διπλό μέσα στην Τούμπα, αλλά και την ευρύτατη και σαρωτική νίκη απέναντι στην ΑΕΚ στον πρώτο γύρο. Όπως του πιστώνεται και το γεγονός πως οι «ερυθρόλευκοι» με το διπλό στο Λονδίνο, διεκδίκησαν μέχρι τέλους την πρόκριση στα νοκ-άουτ. Από εκεί και μετά πάντως και παρά το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλίσει νωρίς τον τίτλο, έχει έρθει μια κάποια αμφισβήτηση. Πρώτα για τον αποκλεισμό από την Άρσεναλ, αλλά και για τα παιχνίδια με την Άντερλεχτ που έφεραν στο φως θέμα με την διαχείριση του υλικού. Μπορεί να μην κρίνεται κάτι, αλλά μία νέα ήττα σε ντέρμπι ή ακόμα και μη νίκη θα φέρει αρκετή γκρίνια για τον Σίλβα, που έχασε και το αήττητο από την ΑΕΚ.

Από την άλλη ο Στραματσόνι έρχεται από δύο στραπάτσα σε ντέρμπι. Στο πρώτο για τις αλλαγές του Καλτσά και του Βλαχοδήμου που άλλαξαν τις ισορροπίες στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, με αποτέλεσμα το 2-0 να γίνει 2-2, αλλά και την ήττα από την «Ένωση». Σε αυτό το παιχνίδι του χρεώνεται η μη έξοδος εγκαίρως του Βλαχοδήμου, αλλά και το αργοπορημένο πέρασμα στο ματς του Βιγιαφάνιες που είχε την κάθετη για τη μία φάση. Για το τελευταίο ματς η κριτική ίσως να είναι και κάπως άδικη γιατί ο Παναθηναϊκός ήταν ανώτερος στο πρώτο ματς. Στο Μιλάνο ο Στραματσόνι έπαιρνε τα ντέρμπι σαν τεχνικός της Ίντερ κόντρα στη Μίλαν και είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο αυτό. Επίσης οφείλει κανείς να κρατήσει πως στα εκτός έδρας παιχνίδια ο Παναθηναϊκός ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα και με ελάχιστες εξαιρέσεις παρουσιάζει πολύ καλύτερη εικόνα.

Αμφότεροι πάντως δεν έχουν ικανοποιήσει μέχρι τώρα, με τις τακτικές τους κινήσεις μέσα στα ματς. Αν κάποιος καθορίσει με κάποια κίνηση του την έκβαση του ματς, με αλλαγή σχήματος ή από τον πάγκο θα κερδίσει πόντους. Αν υπάρξει ηττημένος, θεωρώ πως θα έχει πρόβλημα...

Το πλάνο

Για τον Παναθηναϊκό η απώλεια του Τελάντερ δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για το κέντρο της άμυνας. Ο Μολέδο θα έχει παρτενέρ στο κέντρο της άμυνας τον Κουτρουμπή. Ο Ταυλαρίδης έχει λιγότερες πιθανότητες αφού η κατάσταση του υψηλόσωμου στόπερ είναι ένα ερώτημα. Ο Ζέκα με παρτενέρ τον Εσιέν ή τον Λουντ θα παίξουν στα χαφ, με τον Αμπέντ μπροστά τους και τους Βιγιαφάνιες και Βλαχοδήμο ή Καλτσά στα άκρα. Ο Μπεργκ θα είναι στην κορυφή. Ακόμα πιο τολμηρό θα ήταν να βάλει και Καλτσά και Βλαχοδήμο και τον Βιγιαφάνιες πίσω από τον Σουηδό. Πάντως το σχήμα θα είναι 4-2-3-1 κατά πάσα πιθανότητα.

Από την άλλη μεριά ο Σαλίνο και ο Φουστέρ θα πάρουν θέση στην ενδεκάδα. Ο Ρομπέρτο θα είναι κάτω από τα δοκάρια, ο Μποτία με τον Ντα Κόστα στο κέντρο της άμυνας, με τον Μαζουακού αριστερά. Ο Καμπιάσο και ο Μιλιβόγιεβιτς στα χαφ, με τον Πάρντο και τον Φουστέρ στα άκρα και τον Φορτούνη πίσω από τον Ιντέγε. Ο Σίλβα θα πάει επίσης στο 4-2-3-1 και μένει να δούμε πως θα διαχειριστούν οι δύο προπονητές το παιχνίδι.

Πού θα κριθεί

Από τις απουσίες και τις παρουσίες στην ενδεκάδα, εκτός απροόπτου εκείνη που διαμορφώνει μια κάπως πιο σύνθετη εικόνα στο ματς είναι ο Σαλίνο. Δίχως τον Ομάρ ο Ολυμπιακός χάνει ένα σημαντικό εργαλείο του προκειμένου να επιτεθεί από τα άκρα, αλλά κερδίζει έναν ποδοσφαιριστή που θα είναι περισσότερο προσηλωμένος στα αμυντικά του καθήκοντα. Τα ζευγαρώματα στα άκρα θα παίξουν ρόλο στο παιχνίδι. Ο Μέστο με τον Μαζουακού και η ισορροπία που θα έχουν στα αμυντικά με τα επιθετικά τους καθήκοντα επίσης θα παίξει ρόλο.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να πιέσει περισσότερο από τα άκρα. Ρόλο θα παίξει και ο συγχρονισμός του κεντρικού αμυντικού διδύμου, μιας και ο Μολέδο ακόμα δεν έχει βρει κάποια χημεία με οποιονδήποτε από τους παρτενέρ του, ενώ ατομικά έχει αφήσει καλές εντυπώσεις. Με τον Τελάντερ ο Βραζιλιάνος σε φάσεις που ήθελαν να παγιδεύσουν τον αντίπαλο σε οφσάιντ, δεν είχαν καλό συγχρονισμό. Τα «στημένα» σίγουρα θα παίξουν τον ρόλο τους, όπως γίνεται σε κάθε ντέρμπι στο «Καραϊσκάκη». Τα εύκολα κόρνερ του παραχωρεί ο Παναθηναϊκός σε κατάσταση πίεσης είναι επιπλέον ένα θέμα γιατί στα ντέρμπι το μεγάλο όπλο των «ερυθρολεύκων» είναι ακριβώς οι στημένες φάσεις.

Στη μεσαία γραμμή τα κορμιά του Ολυμπιακού είναι προφανές πως πλεονεκτούν στο να παίρνουν τις μάχες. Ο Ζέκα είναι κατά συνθήκη αμυντικό χαφ και μόνο αν ξεκινήσει ο Εσιέν, λόγω εμπειρίας θέσης να ισορροπήσει την κατάσταση. Με Ζέκα-Λουντ στα χαφ η κατάσταση ίσως γίνει πολύ δύσκολη για τον Παναθηναϊκό.

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός μπορεί να χτυπήσει στο transition του Ολυμπιακού από την επίθεση στην άμυνα. Εκεί φαίνεται να υπάρχουν θέματα και με τις επιστροφές του Μαζουακού, ενώ το παρόμοιο θέμα χημείας αντιμετωπίζει και το δίδυμο Μποτία-Ντα Κόστα που είναι ευάλωτοι στο λάθος, ειδικά όταν υπάρχει πολύς χώρος για τον αντίπαλο. Αν ο Ολυμπιακός κάνει το σφάλμα να παρασυρθεί μπορεί να το πληρώσει, γιατί οι «πράσινοι» είναι καλοί ακριβώς σε αυτό το στιλ παιχνιδιού.

Σ’ αυτούς τα βλέμματα

Κλείνουμε την ανάλυση μας για το ντέρμπι με τους ενδεχόμενους ήρωες αυτού του ματς. Πάντοτε βέβαια υπάρχει ο αστάθμητος παράγων, όπως έγινε πέρσι με τον Αυλωνίτη που λίγο μετά την είσοδο του σκόραρε. Για τον Ολυμπιακό τώρα που τα πράγματα έσφιξαν, οι Καμπιάσο και Φουστέρ καλούνται στο τελευταίο ντέρμπι της χρονιάς, να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Περιμένω απ’ αυτούς πρώτα να δείξουν την κλάση τους για να δώσουν απαντήσεις για την αδικία που συνολικά έχουν υποστεί φέτος από τον Σίλβα. Από την άλλη οι Καλτσάς και Βιγιαφάνιες και το πώς θ’ ανταποκριθούν θεωρώ πως θα είναι κομβικό. Ειδικά για τον πρώην άσο του Παναιτωλικού, το στιλ του ματς όπως το περιμένω, πιστεύω πώς του δίνει το περιθώριο να ξεχωρίσει. Ασφαλώς αν παίξει ο Εσιέν, θα συζητηθεί πολύ, είτε με καλή, είτε με κακή απόδοση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x