sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Αυτά τα αθλητικά ντοκιμαντέρ τα έχετε δει;

Ιστορίες... Άλλες γνωστές και άλλες καθόλου! Με πρωταγωνιστές «θρύλους» των αθλημάτων τους, ή απλώς σχολιαρόπαιδα. Ωστόσο όλες τους, συγκλονιστικές.

Δέκα ντοκιμαντέρ τα οποία προβλήθηκαν στους κινηματογράφους, και κάποια από αυτά βραβεύτηκαν. Δέκα αριστουργήματα, την ύπαρξη των οποίων αγνοούσαμε. Αυτά, τα συλλέξαμε, βρήκαμε πληροφορίες, βίντεο και φωτογραφίες και σας τα παρουσιάσουμε!

When we were Kings



inner

Μοχάμεντ Άλι. Τζορτζ Φόρμαν. Στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του 20ου αιώνα. Η μεταξύ τους μάχη στο Ζάιρ, ή όπως τη γνωρίζουμε «The Rumble in the Jungle».

Δεν χρειάζεται να αγαπά κάποιος την πυγμαχία για να γνωρίζει την ιστορία της μάχης αυτής. Όλοι όμως έχουν έναν λόγο για να παρακολουθήσουν το “When we were Kings». Έχοντας τον Μοχάμεντ Άλι σε πρώτο πλάνο, ο σκηνοθέτης, Λέον Γκαστ μέσα σε 89 λεπτά μας μεταφέρει στην οθόνη, όσα έχουμε διαβάσει και άλλες πτυχές της προσωπικότητάς του.

Το ντοκιμαντέρ αυτό αποτελείται από μικρά αποσπάσματα, από την προετοιμασία του Άλι για τη μεγάλη μάχη, τις πεποιθήσεις του για τους αφρο-αμερικανούς και την λατρεία που είχε από τους κατοίκους της πόλης, εμβαθύνοντας αρκετά σε πτυχές του Μοχάμεντ Άλι που δεν μπορούν εύκολα να περιγραφούν.

Το “When we were Kings” θεωρείται το καλύτερο ντοκιμαντέρ από τον χώρο της πυγμαχίας, έχοντας κερδίσει το όσκαρ του 1996, τη χρονιά που προβλήθηκε. Δηλαδή, 22 χρόνια μετά από τη ημέρα που έγινε η μάχη των δύο πυγμάχων, καθώς τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χρειάστηκε ο Γκαστ να μοντάρει τα πλάνα αλλά και να βρει τα χρήματα και για να το βγάλει στους κινηματογράφους.




Next Goal Wins



inner

Στις 11 Απριλίου 2001 η αμερικανική Σαμόα θα γνωρίσει άλλη μια ήττα σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Μόνο η ήττα αυτή θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς. Για το λαό της, και φυσικά το ποδόσφαιρό της! Βλέπετε ο πίνακας του σκορ στο ματς αυτό θα γράψει 31-0. Η χειρότερη ήττα σε επίπεδο εθνικών ομάδων στην ιστορία του αθλήματος.

Έχοντας ως στόχο την πρόκριση στην τελική φάση ενός Μουντάλ οι υπεύθυνοι αποφασίζουν –έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, δέκα χρόνια μετά- να «φτιάξουν» το ποδόσφαιρό της χώρας. Συμφωνούν με τον Τόμας Ρόνγκεν, ο οποίος προσπαθεί να βγάλει «χρυσάφι» από... άνθρακα και να την οδηγήσει στην τελική φάση του Μουντιάλ 2014.

Το «Next Goal Wins» μεταφέρει με έναν εξαιρετικό τρόπο την προσπάθεια του Ολλανδού τεχνικού να μάθει... μπαλίτσα στους παίκτες της χειρότερης ποδοσφαιρικής ομάδας του κόσμου.




Senna – No Fear, No limit, No equal



inner

«Κάποιες στιγμές ένα ντοκιμαντέρ, θα σε πιάσει από τον λαιμό και δεν θα σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Τέτοια είναι η δύναμη αυτού του άνδρα και αυτής της ταινίας»... Σχόλιο της LA Times.

Πώς δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό ένα ντοκιμαντέρ το οποίο μεταφέρει τη ζωή του Άιρτον Σένα! Κατά πολλούς, του μεγαλύτερου πιλότου στην ιστορία της Formula 1.

Το «Senna» μεταφέρει τη ζωή του, από την πρώτη του ενασχόληση με το «αυτοκίνητο» μέχρι και τον θάνατό του! Με αποσπάσματα από τους αγώνες του, την καθημερινότητά του, με συνεντεύξεις δικές του, αλλά και από τους μεγαλύτερούς του «εχθρούς», όπως ο Αλέν Προστ.






Undefeated



inner

Βραβευμένο με όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ το 2012. Πολλές διακρίσεις σε φεστιβάλ και ακόμη περισσότερες υποψηφιότητες. Σχόλια που αποθεώνουν τη δουλειά των συντελεστών. Δουλειά πραγματικά μεγάλη σε όγκο με περισσότερες από 500 ώρες «υλικού».

Το Undefeated προβάλει την προσπάθεια της ομάδας ποδοσφαίρου των Manassas Tigers του Μέμφις να κατακτήσουν το πρωτάθλημα μετά από χρόνια. Μια ιστορία που έχει στο επίκεντρο τον προπονητή, Μπιλ Κάρτνεϊ ο οποίος καταφέρνει να εμπνεύσει τους παίκτες του, αλλά και να τους στηρίξει σε προσωπικά τους προβλήματα και να αποτελέσει το «πρότυπο» που δεν είχαν μέχρι τότε.




The Class of 92



inner

Οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα έχουν λόγους, και πολλούς μάλιστα, για να το δουν. Βλέπετε πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ αυτού είναι η χρυσή γενιά των «κόκκινων διαβόλων». Ντέιβιντ Μπέκαμ, Ράιαν Γκιγκς, Νίκι Μπατ, Γκάρι Νέβιλ, Φιλ Νέβιλ και Πολ Σκόουλς.

Μια φουρνιά παικτών που έφτασε από το πρωτάθλημα νέων στην Αγγλία του 1992 με την καθοδήγηση του σερ Άλεξ Φέργκιουσον να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ στις 26 Μαϊου 1999 σε έναν από τους συγκλονιστικότερους τελικούς της διοργάνωσης.

Ωστόσο, το “The Class of ‘92” δεν είναι η ιστορία αυτής της ομάδας. Δεν είναι άλλη μια ποδοσφαιρική ιστορία. Είναι η ιστορία μιας παρέας η οποία δούλεψε μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Των ισχυρών δεσμών που δημιούργησαν μαζί και το «πώς» κατάφεραν να πείσουν τους πάντες ότι είναι ικανοί για να κατακτήσουν τα πάντα. Κατά πολλούς μία ωδή για την ανδρική φιλία, η οποία καλύπτει την μεγάλη επιτυχίας του τρεμπλ του 1999, δίνοντας έτσι την ευκαιρία ακόμη και στους οπαδούς της Λίβερπουλ να το δουν και να το αγαπήσουν.




Champs



inner

Αλήθεια ποιοι τρελοί θα μπορούσαν να αφιερώσουν τη ζωή τους για να τη ρισκάρουν μέσα σε ένα ρινγκ; Ποιοι θα μπορούσαν να σπαταλούν ατέλειωτες ώρες προπονήσεων για να χάνουν τα πάντα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από μια μόνο μπουνιά;

Αυτές τις σκέψεις ίσως να τις έχουν κάνει πολλοί. Η αλήθεια όμως είναι ότι εάν βάλεις αυτά τα γάντια και μπεις στο ρινγκ τότε όλα αλλάζουν.

Το “Champs” το μεταφέρει αυτό, στην οθόνη. Πώς; Παρουσιάζοντας τις ιστορίες της ζωής κάποιων από τους μεγαλύτερους επαγγελματίες πυγμάχους στον κόσμο. Πώς από τα δύσκολα χρόνια κατάφεραν να στρέψουν επάνω τους όλα τα φώτα και να γεμίσουν χρήματα. Τι αντιπροσώπευε για τον κάθε έναν η μάχη σε ένα ρινγκ…

Ένα ντοκιμαντέρ που μπορεί να αποτελέσει και πηγή έμπνευσης για πολλούς και να δώσει κίνητρα για να συνεχίσουμε τη μάχη, έστω και χωρίς… γάντια.






Hoop Dreams



inner

Ποιος όταν πρωτο-άρχιζε να παίρνει στα χέρια του μια μπάλα του μπάσκετ δεν φαντάστηκε να γίνεται επαγγελματίας; Δεν ονειρεύτηκε να περπατά στον «αέρα» όπως ο μεγάλος Μάικλ Τζόρνταν; Ας είμαστε ειλικρινείς. Πολλοί το έκαναν. Λίγοι, όμως, πολλοί λίγοι το κατάφεραν.

Το «Hoop Dreams» το 1994 έφερε στο πανί του κινηματογράφου τα όνειρα αυτά που έκαναν δύο αφρο-αμερικανοί. Ο Γουίλιαμ Τζέιμς και ο Άρθουρ Αγκί. Δύο νέοι που με το πείσμα τους να πετύχουν παρέσυραν ακόμη και τους σκηνοθέτες. Οι οποίοι αν και ξεκίνησαν με την πρόθεση να κάνουν ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 30 λεπτών με γυρίσματα μόλις τριών εβδομάδων, μετατράπηκε σε ένα ντοκιμαντέρ με πλάνα περίπου 250 ωρών, με γυρίσματα διάρκειας οκτώ ετών και με τελική διάρκεια τριών ωρών!






The Heart of the Game



inner

Η πορεία μιας ομάδας μπάσκετ γυναικών από την... αφάνεια στην καταξίωση. Με λίγα λόγια θα μπορούσε κάποιος έτσι να περιγράψει το «The Heart of the Game». Όμως το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό. Περισσότερο ενδιαφέρον!

Δεν είναι μόνο η πορεία προς την επιτυχία αλλά και το «κίνητρο» που αποκτούν οι παίκτριες αυτές και πώς αυτό προβάλλεται από την ταινία αλλά και μια δεύτερη ιστορία αυτή της Νταμέλια Ράσελ η οποία θα δώσει δικαστική μάχη για να μπορέσει να ενισχύσει την ομάδα της.

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ αυτού ακολούθησε έξι χρόνια την ομάδα σε όλες τις υποχρεώσεις. Στο παρκέ, στα αποδυτήρια... Παντού! Για να μπορέσει να μεταφέρει πιστά την ιστορία αυτή.




Touching the Void



inner

Ο Guardian υποστηρίζει ότι είναι το πιο επιτυχημένο ντοκιμαντέρ στην ιστορία του βρετανικού σινεμά. Βάσει του PBS είναι ένα από τα καλύτερα 100 ντοκιμαντέρ. Μια συγκλονιστική περιγραφή της προσπάθειας των Τζόε Σίμσον και Σίμον Γέιτς να σκαρφαλώσουν στην κορυφή “Siula Grande” των περουβιανών Άνδεων. Μιας μάχης με τη φύση με τους «πρωταγωνιστές» να καλούνται να πάρουν αποφάσεις ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ και να διαλέξουν ανάμεσα στη ζωή τους και τη φιλία τους!




TT 3D: Closer To The Edge



inner

Κάθε χρόνο για έξι ημέρες ένα νησί κοντά στην Αγγλία διπλασιάζει τον πληθυσμό του. Ωστόσο πολλοί από εκείνους που πηγαίνουν εκεί, θα αφήσουν σε αυτό την τελευταία τους πνοή! 242 νεκροί στα 107 χρόνια διεξαγωγής του «The Isle of Man Tourist Trophy», έχει κερδίσει δικαίως τον τίτλο του πιο επικίνδυνου αγώνα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, με μηχανές σε δρόμους και όχι σε πίστα!

Ποιος θα μπορούσε να λάβει μέρος σε ένα τέτοιο αθλητικό γεγονός; Το ντοκιμαντέρ αυτό απαντά στο ερώτημα αυτό. Μια ιστορία για την ελευθερία της επιλογής, του ανθρώπινου πάθους, της θέλησης για τη νίκη.



Δ. Καππάτος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x