sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ατρόμητος reloaded: Οι 72 μέρες του Γιώργου Κορακάκη

Ο τραγικός Ατρόμητος των δύο πρώτων αγωνιστικών έχει βρει γιατρειά και MV-Coach! Ο Γιώργος Κορακάκης έχει αλλάξει τα πάντα στους Περιστεριώτες, οδηγώντας εκ του ασφαλούς την ομάδα του.

Από πέρυσι τίποτα δεν πήγαινε καλά στον Ατρόμητο... Συνεχόμενες συμμετοχές στο Europa League και μια μεγαλειώδης πρόκριση επί της ΑΪΚ Στοκχόλμης είχαν ανεβάσει κατακόρυφα τον πήχη, αλλά η συνέχεια της ομάδας του Περιστερίου στο πρωτάθλημα ήταν εντελώς διαφορετική.

Στο πρωτάθλημα ερχόταν το ένα «στραβοπάτημα» μετά το άλλο και προέκυψε η αλλαγή τεχνικής ηγεσίας, με τον Τραϊανό Δέλλα να αναλαμβάνει μετά τον Μιχάλη Γρηγορίου. Ο Θεσσαλονικιός τεχνικός παρέμεινε στον Ατρόμητο και για τη φετινή σεζόν, κερδίζοντας ουσιαστικά την παραμονή του τις τελευταίες έξι αγωνιστικές (ισάριθμες νίκες) και με τη συμμετοχή στα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Παρ' όλα αυτά, η απογοητευτική εικόνα του Ατρόμητου κόντρα σε ΠΑΣ Γιάννινα και Παναιτωλικό (ήττες με 3-0 και 0-2) στις δύο πρώτες αγωνιστικές, οδήγησαν τον Δέλλα στο... ταμείο ανεργίας και τον Γιώργο Κορακάκη στο τιμόνι της ομάδας, με τον τελευταίο να κερδίζει το στοίχημα της εμπιστοσύνης από τη διοίκηση, αφού η πρόθεση του Γιώργου Σπανού και του Γιάννη Αγγελόπουλου ήταν να προσληφθεί ξένος τεχνικός.

Η αιτία, φυσικά, που δόθηκαν τα «κλειδιά» της ομάδας στον τεχνικό της Κ-20 μέχρι τότε, δεν ήταν φυσικά ούτε οικονομικός, ούτε χαριστικός. Στην Ελλάδα, άλλωστε, το «Κορακάκης» είναι δύσκολο να το δεχθεί ο Έλληνας οπαδός. Αν ήταν «Κορακάκιτς», «Κορακάο», «Φαν Κορακάνεν», τότε μάλλον δεν θα υπήρχε καμία σκέψη και κανένας φόβος για την αντίδραση των φίλων της ομάδας.

Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης νέου προπονητή, ο Γιώργος Κορακάκης δούλευε ως κανονικός προπονητής και όχι ως υπηρεσιακός. Όχι γιατί αποσκοπούσε στη θέση, αλλά γιατί έτσι επιτάσσει ο επαγγελματισμός του. Στην πραγματικότητα, είχε ενδοιασμούς να αναλάβει για πρώτη φορά επαγγελματική ομάδα, χωρίς αυτή να είναι δική του, ακόμα κι αν η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του ήταν δεδομένη.

inner

Ο Γιώργος Κορακάκης στον Ατρόμητο θεωρείται «project» και εκείνος με πολύ απλές κινήσεις φρόντισε να δικαιώσει τους πάντες. Όχι μόνο τη διοίκηση και τον Γιάννη Αγγελόπουλο, αλλά και όλους όσους μετά το ματς κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης (1-0, 25/9) ψήφιζαν «δαγκωτό» παραμονή του νεαρού προπονητή.

Σήμερα (29/11) ο τεχνικός της ομάδας του Περιστερίου συμπληρώνει 72 μέρες ως προπονητής του Ατρόμητου και έχει καταφέρει τόσο πολλά, που δεν μπορεί να το πιστέψουν καλά-καλά όσοι βρίσκονται κοντά στα αποδυτήρια. Οι μόνοι που το πίστευαν και το πιστεύουν είναι αυτοί που πρέπει. Ο ίδιος ο Γιώργος Κορακάκης και εν συνεχεία οι παίκτες, που μέχρι την έλευση του νέου προπονητή θεωρούνταν από πολλούς τελειωμένες ποδοσφαιρικές ιστορίες και το τελευταίο δίμηνο δίνουν τις δικές τους απαντήσεις.

Όπου «απαντήσεις» τα πεπραγμένα τους σε 8 αγώνες, με αντιπάλους -κατά σειρά- τους Αστέρα Τρίπολης, Ξάνθη, Βέροια, Ηρακλή, Παναιτωλικό (Κύπελλο), Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ. Σε αυτό το διάστημα οι «κυανόλευκοι» μετρούν 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1... ήττα κόντρα στον Ολυμπιακό με τη διαιτησία των Δελφάκη και Κουρέντα να διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

inner

Αξίζει, όμως, να σημειωθούν οι αλλαγές και η στάση του προπονητή των Περιστεριωτών όλο αυτό το διάστημα τόσο εντός αγωνιστικού χώρου, όσο και πίσω από τις «κλειστές» πόρτες του προπονητικού κέντρου.

1.Ισορροπία μεταξύ των γραμμών

Πρώτη κίνηση του Γιώργου Κορακάκη ήταν να επαναφέρει στην αμυντική γραμμή της ομάδας, το δίδυμο των επιτυχιών. Νίκος Λαζαρίδης και Σωκράτης Φυτανίδης που αποτελούσαν αναπόσπαστο ντουέτο στην άμυνα, είχαν σπάσει, αφού ο Τραϊανός Δέλλας έδειχνε προτίμηση είτε στον Ζησόπουλο είτε στον Κοντοέ στο πλάι του Λαζαρίδη, αφήνοντας εκτός τον Σωκράτη Φυτανίδη. Επί Κορακάκη ο 32χρονος αγωνίζεται συνεχώς και η αμυντική βελτίωση ήταν άμεση, ανεξάρτητα αν στα τελευταία ματς με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ το παθητικό αυξήθηκε κατά πολύ.

Επιπλέον, παίκτες όπως ο Κεϊτά και ο Στόιτσεφ που δεν υπολογίζονταν βρήκαν ρόλο και λεπτά συμμετοχής ενώ στον προπονητή πιστώνεται και η «ανάσταση» του Λε Ταλέκ που έχει βρει δίχτυα κόντρα σε Ολυμπιακό (δεν μέτρησε κανονικό γκολ), ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Αυτές οι μικρές, αλλά ουσιαστικές «πινελιές», εκτός από αξιόπιστο αμυντικά (που λίγο έως πολύ ήταν πάντα),έχουν κάνει τον Ατρόμητο πολύ παραγωγικό επιθετικά, μετρώντας σε αυτή τη σειρά πολύ δύσκολων αγώνων 11 γκολ, σκοράροντας δύο τέρματα στο ΟΑΚΑ κι άλλα τέσσερα στην Τούμπα.

2.«Υπολογίζω σε όλους»

Ναι μεν όταν αναλαμβάνει ένας προπονητής τονίζει ότι υπολογίζει σε όλους τους ποδοσφαιριστές, αλλά λίγοι πραγματικά το εννοούν και με πράξεις, αφού περιορίζονται σε 12-13 παίκτες. Στον Ατρόμητο του τελευταίου διμήνου δεν συμβαίνει αυτό. Κατράνης, Στόιτσεφ, Λημνιός, Φυτανίδης είχαν τεθεί εκτός, αλλά πλέον είναι όλοι τους ενεργά μέλη του ρόστερ. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση δεν σημαίνει ότι περιθωριοποιήθηκαν άλλοι.

Ο Μπίτολο αγωνίζεται επίσης, αλλά πλέον ξέρει ότι η θέση του στην ενδεκάδα δεν είναι δεδομένη, ο Ζησόπουλος μπήκε στην ενδεκάδα κόντρα στον ΠΑΟΚ αντικαθιστώντας τον ντεφορμέ αυτή την περίοδο Κεϊτά, ο Στόιτσεφ που επίσης τους τελευταίους αγώνες έχει ρίξει την απόδοσή του έμεινε εκτός αποστολής στην Τούμπα. Με άλλα λόγια, ο Κορακάκης είναι δίκαιος με τις επιλογές μην έχοντας... αδυναμίες. Ακόμα και όσοι δεν έχουν πάρει ευκαιρία, θεωρείται δεδομένο ότι θα χρησιμοποιηθούν, αρχής γενομένης από το ματς Κυπέλλου με την Καλλιθέα (Γκουγκούδης, Νίκος Παπαδόπουλος, ενδεχομένως Γροντής).

inner

3.«Πιστεύω σε εσάς, πιστέψτε στους εαυτούς σας»

Ποτέ κανείς δεν είχε να πει για την ποιότητα του ρόστερ του Ατρόμητου, αφού οι περισσότεροι είχαν να πουν κυρίως για το ότι κάτι φταίει στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών. Ό,τι και να ήταν αυτό, ο Κορακάκης το βρήκε και τους έδωσε να καταλάβουν ότι όλα είναι στα δικά τους πόδια. «Διεκδικήστε αυτά που σας αναλογούν. Πιέστε. Παίζετε ποδόσφαιρο και ευχαριστηθείτε το. Αξίζετε πάρα πολλά και πρέπει να το δείξετε», είναι το νόημα των όσων λέει ο ίδιος κάθε μέρα, πριν και μετά τους αγώνες. Είναι δίπλα στους ποδοσφαιριστές και στα αποδυτήρια του Ατρόμητου, που πολλοί παίκτες είναι μια παρέα εδώ και πολλά χρόνια, αυτό γίνεται αντιληπτό. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι παίζουν και για εκείνον εντός αγωνιστικού χώρου.

4.Πω πω ένας Τόνσο...

Κακά τα ψέματα, ο καλύτερος προπονητής του κόσμου να είναι κάποιος, αν δεν έχει τα κατάλληλα υλικά, τότε δεν μπορεί να κάνει και πάρα πολλά πράγματα. Η πρωτογενής ύλη υπάρχει, λοιπόν, και αξίζει να σταθεί κανείς στην παρουσία του «new-entry», Μαρτίν Τόνσο, που καθιερώθηκε σε ρόλο δεκαριού. Ο Αργεντινός έχει ανεβάσει επίπεδο τον Ατρόμητο, αφού αποτελεί σημείο αναφοράς στον ρυθμό της ομάδας και το κυριότερο δείχνει ότι έχει και το γκολ, μετρώντας ήδη τρία γκολ σε 7 αγώνες, με το ένα να είναι καλύτερο από το άλλο. Στα θετικά του πρώην μεσοεπιθετικού της Κόλο-Κόλο συγκαταλέγεται και η ανασταλτική του συνέπεια, αφού δεν είναι το «δαντελένιο» δεκάρι που δεν θα μπει στη μονομαχία, αντιθέτως είναι ο πρώτος που θα κάνει και το τάκλιν και ένα δυνατό φάουλ όταν χρειαστεί. Ο Κορακάκης πιστώνεται την καθιέρωση του παίκτη σε θέση «10» και την ελευθερία κινήσεων στο μεσοεπιθετικό σκέλος, αφού ο Τραϊανός Δέλλας τον χρησιμοποίησε και ως αριστερό εξτρέμ.

inner

5.Βλέπει μπάλα, ξέρει ποδόσφαιρο

Το τρομερό, όμως, με τον Γιώργο Κορακάκη είναι σε πόσο μεγάλο βαθμό έχει συμβάλλει στις τελευταίες επιτυχίες της ομάδας του.

- Στο ματς κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης έχει εμφανίσει από το πουθενά τον 18χρονο Αλέξανδρο Κατράνη, έβγαλε από τη ναφθαλίνη τους Στόιτσεφ και Φυτανίδη. Στο ίδιο ματς και ενώ ο Αστέρας πατούσε καλύτερα στο ματς στο β' ημίχρονο, με τις κατάλληλες αλλαγές και διαφοροποιήσεις θέσεων κατέκτησε το τρίποντο στο ντεμπούτο του.

- Κόντρα στον Ηρακλή έβαλε τον Μίλος Στόιτσεφ την κατάλληλη στιγμή στο ματς και ο Σέρβος χαφ κέρδισε το πέναλτι, έδωσε και μία ασίστ και ο Ατρόμητος πέρασε από το Καυτανζόγλειο.
- Με τον Ολυμπιακό, ο Ατρόμητος πραγματοποιεί το τέλειο ματς παίζοντας τους πρωταθλητές σαν τη γάτα με το ποντίκι, αφού η ομάδα του Πάουλο Μπέντο, ειδικότερα στο α' ημίχρονο δεν έχει περάσει ούτε το κέντρο. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε το μαρκάρισμα στον Μιλιβόγεβιτς, κόβοντας στη μέση τον άξονα των «ερυθρόλευκων», ενώ πάλι στην ίδια διάρκεια του ματς, ο Ατρόμητος δημιούργησε πολλές ευκαιρίες. Τώρα γιατί δεν μπήκε γκολ, είναι γνωστό...

- Στο ματς του ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, το πλάνο έχει πάει περίπατο λόγω του γκολ του Μάνταλου μόλις στο 3', αλλά ο τεχνικός του Ατρόμητου επέμενε στους παίκτες του να πιέσουν και να παλέψουν ακόμα και μετά το 2-0 από τον Πατίτο. Στο ημίχρονο δεν δίστασε να αντικαταστήσει τον Κεϊτά που δεν είχε καλή απόδοση, περνώντας τον Ζησόπουλο, ενώ μετά την ισοφάριση, ο Λημνιός που είχε περάσει στο ματς ως αλλαγή προκειμένου οι φιλοξενούμενοι να εκμεταλλευτούν την ταχύτητά του, έχασε ευκαιρίες και για την πλήρη ανατροπή. Σε κάθε περίπτωση αποδείχθηκε ότι η είσοδός του εκείνη την ώρα είχε απόλυτη λογική.

- Τέλος, στην Τούμπα, ο Γιώργος Κορακάκης βλέπει ότι ο Κιβρακίδης ταλαιπωρήθηκε πολύ από τον Ροντρίγκες και πέρασε τον πιο έμπειρο σε τέτοιες καταστάσεις, Γιάννη Κοντοέ. Παράλληλα, στην εξέλιξη του ματς περνά τον Μπρίτο στο ματς και τον Ούμπιντες στον άξονα, θέλοντας με την κατοχή της μπάλας να κρατήσει ψηλά την ομάδα του (κάτι που πέτυχε) ενώ στο τέλος έβαλε στη μάχη τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν τζακ-ποτ, αφού σε 10' συμμετοχής είχε ένα γκολ και μία ασίστ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Γιώργος Κορακάκης έχει πραγματοποιήσει δυναμική είσοδο στον κόσμο της Super League και ήδη ο κόσμος της ομάδας του Περιστερίου, έχει αφήσει στην άκρη όποιους ενδοιασμούς είχε και ετοιμάζεται να αποθεώσει τους παίκτες της ομάδας στο ματς της Πέμπτης κόντρα στην Καλλιθέα στο «Ελ Πάσο».

Παύλος Κουστέρης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x