Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Από τον Νέεσκενς στον Ρόδρι: Ένα ρέκβιεμ στον ξανθομάλλη Ολλανδό, που άλλαξε για πάντα τη θέση του αμυντικού χαφ!

Ακούγοντας την είδηση πως ο Γιόχαν Νέεσκενς σε ηλικία 73 ετών έφυγε από τη ζωή, σκέφτηκα πως μαζί του έφυγε μια εποχή.

Αυτή που με τον Μίχελς και τον Κρόιφ σημαιοφόρους, στις μέρες του μεγάλου Άγιαξ στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, μετέτρεψε το ποδόσφαιρο από ασπρόμαυρο σε έγχρωμο για να ακολουθήσει όλη η εξέλιξη μέχρι σήμερα.

Το ποδόσφαιρο έχει τους δικούς του κανόνες και όποιος δεν τους τηρεί, είναι καταδικασμένος να παρακολουθεί, αλλά να μην συμμετέχει στις εξελίξεις. Και σαν ένα φόρο τιμής στον Νέεσκενς, θα πάω πίσω να σας εξηγήσω λίγο το πότε ο ρόλος του αμυντικού χαφ έγινε αντιληπτός έως σημαντικός. Και εκεί βρίσκουμε τον συναντάμε!

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Για μία ακόμη φορά, σημείο αναφοράς σε μια αλλαγή του ποδοσφαίρου είναι η υπερομάδα του Άγιαξ και του Total Football. Ήταν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '70 και μέχρι τότε, αρκούσε να έχεις ένα «σκυλί» που να καταστρέφει. Ο Ρίνους Μίχελς, μαζί με τα υπόλοιπα που επινόησε, κατάλαβε πως ο μοντέρνος Ευρωπαίος αμυντικός χαφ, πρέπει να είναι κάποιος που κόβει, αλλά και δημιουργεί! Και ήταν ευλογημένος, γιατί είχε στη διάθεση του τον Γιόχαν Νέεσκενς.

Ο ξανθομάλλης Ολλανδός μέσος ήταν άλλη ποδοσφαιρική ράτσα! Μέχρι τότε, οι αμυντικοί χαφ που πρωταγωνιστούσαν, όπως οι Νόμπι Στάιλς, Ρίσμαν, Χάντερ, Οριάλι, Τραπατόνι, Θουνθουνέγκι, Στόρεϊ, Μοράις, ήταν παίκτες που έτρεχαν ασταμάτητα, δίνοντας τα… πόδια στο χέρι του αντιπάλου. Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στο england365.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x