sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Από τον Αλμέιδα στον Ενγκόγκ και από τον Μάτος στον Μπουκουβάλα!

Αρκετός λόγος για Αλμέιδα, Μάτος, Καρντόσο, Λεντέσμα αφού μιλάμε για μεταγραφές των τεσσάρων διεκδικητών του τίτλου. Πως κινήθηκαν όμως οι υπόλοιποι στο μεταγραφικό παζάρι; Το sport-fm.gr παρουσιάζει.

Είναι αρκετά συνηθισμένο οι θεωρητικά ή πρακτικά μεγαλύτερες ομάδες να έχουν περισσότερη κινητικότητα στο εκάστοτε μεταγραφικό παζάρι έναντι των υπολοίπων, αφού οι στόχοι δεν περιορίζονται στην παραμονή ή την ευρωπαϊκή έξοδο, αλλά φθάνουν ως την κατάκτηση του τίτλου.

Φέτος, όπως αποτυπώνεται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα αλλά και στις μεταγραφές που έκαναν οι τέσσερις «δυνατοί» (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), για να διαλευκανθεί το τοπίο σχετικά με τον νικητή της κούρσας του τίτλου, ίσως χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι την τελευταία στροφή.

Με άλλα λόγια, σε θεωρητικό εκ πρώτης επίπεδο, όλες οι συγκυρίες δείχνουν πως η υπόθεση πρωτάθλημα φέτος αποτελεί έναν γρίφο με τους διεκδικητές να αρχίζουν από την ίδια αφετηρία με στόχο ο ένας να εκτροχιάσει τον άλλον και να τον προσπεράσει έως το φινάλε, φυσικά με κριτήριο την παρουσία στο γήπεδο, την τύχη αλλά και τον αγωνιστικό ρυθμό.

Αρκετός λόγος έχει γίνει για τον Αλμέιδα της ΑΕΚ, τον Μάτος του ΠΑΟΚ, τον Καρντόσο του Ολυμπιακού και τον Λεντέσμα του Παναθηναϊκού. Φυσικά, η εκτενής αναφορά δεν γίνεται μόνο για αυτούς, απλώς ενδεικτικά επισημαίνουμε κάποια ονόματα που ξεχωρίζουν.

inner

Είναι λογικό ο κόσμος να ασχολείται με τις μεταγραφές και δη τις μεταγραφές των «μεγάλων» μιας και αυτοί αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν, όμως μην λησμονούμε τις κινήσεις των υπόλοιπων ομάδων της Superleague, κάποιες από τις οποίες προκάλεσαν ουκ ολίγη αίσθηση.

Λόγου χάρη, ποια ομάδα δεν θα ήθελε να έχει στο δυναμικό της τον Νταβίντ Ενγκόγκ, έναν φορ με σπουδαίο βιογραφικό και πλείστες αρετές, που κατάφερε να εντάξει στο ρόστερ του ο Πανιώνιος και κυριολεκτικά να γιγαντωθεί στη γραμμή κρούσης;

Το sport-fm.gr, λοιπόν έψαξε και σας παρουσιάζει τις σημαντικότερες μεταγραφικές κινήσεις των υπόλοιπων 12 ομάδων του πρωταθλήματος. Δείτε αναλυτικά:

ΑΕΛ

inner

Η Λάρισα μετά από πέντε χρόνια απουσίας επιστρέφει στα σαλόνια της Superleague, εκεί δηλαδή που αξίζει να είναι και αρμόζει στην πλούσια ιστορία της. Η διοίκηση της ομάδας της Θεσσαλίας επέλεξε τον Άγγελο Αναστασιάδη για να αναλάβει τα ηνία και να χτίσει από την αρχή. Ο Αναστασιάδης, φυσικά, είναι ένας προπονητής με δυναμική, ευφυΐα στο κοουτσάρισμα και αρκετές ικανότητες. Ωστόσο, για να δουλέψει υπό αρμονικές συνθήκες θέλει να βρει ένα περιβάλλον που πραγματικά θα του ταιριάζει ή θα το κάνει να του ταιριάξει, πράγμα που ελπίζει πως θα είναι η Λάρισα.

Οι «βυσσινί» ενισχύθηκαν αρκετά την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο αφού έχουν ως στόχο να θέσουν τα θεμέλια για μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στην πρώτη εθνική. Απέκτησαν τον Ναβάρο από τα Τρίκαλα, ο οποίος έχει αγωνιστεί με επιτυχία τόσο σε Αστέρα Τρίπολης όσο και σε Καλλονή. Πρόκειται για έναν ποιοτικό εξτρέμ με ικανότητα να πλευροκοπεί και να παράγει παιχνίδι.

Ακόμη αποκτήθηκε ο Ανδρέας Αβραάμ, με τον 29χρονο Κύπριο να αποτελεί μια εξαιρετική λύση για τον χώρο του κέντρου. Οι περισσότερες από 200 συμμετοχές που έχει στο κυπριακό πρωτάθλημα μαρτυρούν την πλούσια εμπειρία του. Συνέχεια με τον μπαρουτοκαπνισμένο φορ Θωμά Ναζλίδη, που έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του στη Superleague τόσο με τη Βέροια όσο και με τον Πλατανιά. Η Λάρισα τον πήρε κυριολεκτικά από τα χέρια του Άρη και φαίνεται πως χτύπησε διάνα.

Στο δυναμικό της ενέταξε ακόμη μια εξαιρετική λύση για την επιθετική της γραμμή που ακούει στο όνομα Ντοντό, παίκτης ο οποίος έχει συστηθεί στο ελληνικό κοινό από την παρουσία του στην Γκαμπάλα και τους αγώνες κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ακόμη, προστέθηκε ο Ποτουρίδης από τον Πανθρακικό, ένας αμυντικός που μπορεί να αγωνιστεί τόσο αριστερά όσο και στο κέντρο της άμυνας, ένας Έλληνας με καλές παραστάσεις.

Ακόμη, στη λίστα των φετινών μεταγραφών της ΑΕΛ υπάρχει και το όνομα του Φατιόν, ενός ποδοσφαιριστή με αρκετή εμπειρία στη Β’ Εθνική και με φιλοδοξίες για να καθιερωθεί σε έναν μεγάλο σύλλογο. Πρόκειται για έναν σκληροτράχηλο χαφ με ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι αλλά και πολύ καλό έλεγχο της μπάλας. Τέλος η Λάρισα προχώρησε στην απόκτηση του 22χρονου Μίλος Ντέλετιτς, με τον Σέρβο να θεωρείται ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος και άκρως εξελίξιμος ποδοσφαιριστής.

Ξεχωριστό κομμάτι ο Ματίας Ντεγκρά που φυσικά ήρθε για να δώσει εμπειρία στη θέση του τερματοφύλακα και να ηγηθεί των γκολκίπερ με απόφαση του Άγγελου Αναστασιάδη. Το λάθος του την πρώτη αγωνιστική δεν του στέρησε μόνο τη θέση του βασικού αλλά και τη θέση του στο ρόστερ της ομάδας, αφού αποτελεί ήδη παρελθόν.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

inner

Η ομάδα του Μάκη Χάβου έχει ως ξεκάθαρο στόχο την επιστροφή στην Ευρώπη, με τους ανθρώπους των Αρκάδων να θεωρούν πως η ομάδα αξίζει μια θέση στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος, γεγονός που μένει να φανεί και εντός γηπέδου.

Ο Αστέρας Τρίπολης κινήθηκε αρκετά διαφορετικά στο φετινό μεταγραφικό παζάρι, αφού δεν στόχευσε μόνο σε ξένους παίκτες και δη από τη λατινική αγορά, αλλά προσπάθησε να φέρει το ελληνικό στοιχείο στο ρόστερ του, γεγονός που πέτυχε φυσικά με τον πλέον καλύτερο τρόπο.

Η ομάδα της Πελοποννήσου πήρε από τον Ολυμπιακό τον Μπέρτο, έναν ποδοσφαιριστή με τεράστια εμπειρία στη Superleague με τη φανέλα της Ξάνθης. Πρόκειται για ένα δεξί μπακ που διακρίνεται για τη δύναμή του και για τα συνεχή τρεξίματα του, που ξεκινάει από θέση ισχύος για να κερδίσει τη φανέλα βασικού.

Επίσης, αποκτήθηκε ο Νίκος Καλτσάς από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος θέλει να αναγεννηθεί στον Αστέρα. Μιλάμε για μια εξαιρετική λύση στα εξτρέμ και έναν παίκτη που μπορεί να πατήσει περιοχή, αλλά και να σκοράρει. Είναι ιδιαίτερος μαχητικός και καταρτισμένος τεχνικά.

Ακόμη, ο Αστέρας Τρίπολης πήρε από τον Ηρακλή τον Τσιλιανίδη, που πρόκειται για μια σπουδαία λύση για το μέλλον. Στους Θεσσαλονικείς έδειξε πως διαθέτει αρκετό ταλέντο, αλλά ψάχνει το περιβάλλον που θα συνεισφέρει στην εξέλιξή του και θα του δοθεί ένας συγκεκριμένος και διακριτός ρόλος στο γήπεδο.

Στο ρόστερ προστέθηκε και ο Αθανασιάδης, ένας τερματοφύλακας για τον οποίο έντονο ενδιαφέρον έδειξαν και μεγάλες ομάδες, με την ομάδα της Τρίπολης να κερδίζει την κούρσα δείχνοντας πως τον θέλει πιο πολύ. Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε την έλευση του Τσουκαλά από τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος είναι ικανός να αποτελέσει την κολώνα στο χώρο της μεσαίας γραμμής, διακρίνεται για την ικανότητά του να βρίσκεται παντού στον άξονα και φυσικά να αποτελεί αυτόν που λέμε παίκτη του προπονητή.

Ο Αστέρας δεν παρέλειψε να προχωρήσει και στην απόκτηση ορισμένων ξένων παικτών, που περιμένουμε να δούμε στο γήπεδο τι μπορούν να προσφέρουν. Συγκεκριμένα, πήρε τον 19χρονο Βραζιλιάνο Ιγκόρ Αλμέιδα υπολογίζοντας τον για το μέλλον, τον Γάλλο κεντρικό αμυντικό Σεφί από την Οσέρ, αλλά και τον συμπατριώτη του-επίσης στόπερ-Ζουμά από την Σοσό.

Τέλος, απέκτησε τον Ιταλό Αντόνιο Ντοναρούμα, τερματοφύλακα ύψους 1,92 δείχνοντας πως κάτω από την εστία διαθέτει πλήθος λύσεων, τον Αργεντινό Λουίς Φαρίνια από την Μπενφίκα, παίκτη με παραστάσεις που αποκτήθηκε με σκοπό να κάνει τη διαφορά, αλλά και τον 19χρονο Ιβοριανό στράικερ Γκοντό από την ομάδα νέων της Φιορεντίνα.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

inner

Όλοι στην ομάδα του Περιστεριού στοχεύουν στην επιστροφή στην Ευρώπη, πράγμα σαφώς δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς πως το επίπεδο των ανταγωνιστών έχει ανέβει κατακόρυφα. Η διοίκηση του Ατρομήτου πίστεψε στον Τραϊανό Δέλλα και του έδωσε εν λευκώ τα κλειδιά της ομάδας για να την δουλέψει από την αρχή.

Αυτό που μένει τώρα είναι ο νεαρός και φιλόδοξος κόουτς να δείξει πως μπορεί να σταθεί και με το παραπάνω σε έναν ακόμη σύλλογο με υψηλές αλλά διαφορετικού τύπου απαιτήσεις και να αποδείξει πως μπορεί να ξανακάνει το άλμα για ακόμη ψηλότερα. Σαφώς, η εικόνα της ομάδας που θα παρουσιάσει θα έχει την πινελιά του, αφού πρόκειται για έναν σύνολο που έχει δουλέψει καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας.

Ο Ατρόμητος δεν έκανε πολλές κινήσεις το καλοκαίρι, αντίθετα προσπάθησε να ενισχύσει με κινήσεις ουσίας την ομάδα του. Απέκτησε τον Ντιγκινί από τον Πανθρακικό, έναν παίκτη που γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα και δεν θα χρειαστεί ιδιαίτερο χρόνο προσαρμογής, με άλλα λόγια μια δοκιμασμένη λύση. Ο Γάλλος είναι ικανός να παίξει με πλάτη και να υποδεχτεί τη μπάλα αλλά έχει και το ένας εναντίον ενός, συνεπώς μπορεί να αγωνιστεί τόσο στην άκρη όσο και ως αιχμή του δόρατος.

Παράλληλα, ήρθε ο Ζησόπουλος, ένας ποδοσφαιριστής που έχει φάει με το «κουτάλι» τα ελληνικά γήπεδα. Κύριο χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του η δύναμή του που τον βοηθά να κερδίζει τις προσωπικές μονομαχίες, ενώ μπορεί ν αγωνιστεί με την ίδια ευκολία τόσο ως στόπερ όσο και ως αμυντικός μέσος.

Ακόμη, ο Ατρόμητος προσπάθησε να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στον άξονα με τον 26χρονο αμυντικό μέσο από τη Λευκορωσία, Μπάγκα που ήρθε από τη ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ με γεμάτες από συμμετοχές σεζόν, ενώ διαθέτει εμπειρίες και από το Champions League.

Στο ρόστερ προστέθηκε, και ο Νίκος Παπαδόπουλος από τον Πανιώνιο για να προσφέρει μια εναλλακτική και αξιόπιστη λύση στη θέση του τερματοφύλακα, ενώ επέστρεψε και ο Βασιλείου που είχε δοθεί δανεικός στην Τριγλία Ραφήνας. Οι μεστές εμφανίσεις του ταλαντούχου εξτρέμ του έδωσαν ξανά την ευκαιρία να παλέψει για μια θέση στον Ατρόμητο.

Τέλος, οι Περιστεριώτες έκλεισαν τις μεταγραφές τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με την απόκτηση του Μαρτίν Τόνσο. Ο Αργεντίνος είναι ένας ντελικάτος ποδοσφαιριστής που μπορεί να προσδώσει το κάτι διαφορετικό στο παιχνίδι του Ατρομήτου και έχει πολλές παραστάσεις σε πρωταθλήματα της Λατινικής Αμερικής. Είναι 26 ετών και μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις πίσω από την επίθεση, ενώ φυσικά μεγάλο του προσόν είναι η τεχνική του.

ΒΕΡΟΙΑ

inner

Με τον Αλέκο Βοσνιάδη στο τιμόνι της, η Βέροια ελπίζει πως θα έχει μια ομαλή χρονιά που στο τέλος θα τη βρει να συνεχίζει στην Α’ Εθνική για μια επιπλέον σεζόν. Η χρονιά για την ομάδα της Ημαθίας προμηνύεται εξαρχής δύσκολη, αφού το μπάτζετ είναι περιορισμένο, ενώ έχει δημιουργηθεί μεγάλο ζήτημα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ομάδας.

Οι άνθρωποι του συλλόγου θεωρούν ότι μπορούν να παρακάμψουν κάθε δυσκολία που επίκειται στον ορίζοντα και να αφήσουν παίκτες και τεχνικό τιμ να αφοσιωθούν στον δύσκολο στόχο, αυτόν της παραμονής.

Παρά το θολό κομμάτι στο διοικητικό τοπίο, η βασίλισσα του Βορρά προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ της το οποίο στην ουσία διαμορφώθηκε ξανά από την αρχή. Χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε όλους τους παίκτες, η Βέροια προχώρησε στην απόκτηση 16 ποδοσφαιριστών, γεγονός που από μόνο του μαρτυρά το πόσο δύσκολο είναι να δέσει η ομάδα.

Συγκεκριμένα, από τους γνωστούς στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό, προσέθεσε στο δυναμικό της, τον Χρήστο Μελίσση από τον Πανθρακικό, ο οποίος έχει πέρασμα τόσο από τον ΠΑΟΚ όσο και από τον Παναθηναϊκό, για να ενισχύσει τα μετόπισθεν, τον Κάλβο που τον θυμόμαστε από την παρουσία του στον Άρη, έναν παίκτη γραμμής με καλή τεχνική και τον Γιάννη Παπαδόπουλο για μια λύση στον άξονα της μεσαίας γραμμής.

Ακόμη, απέκτησε τον Ασίγκμπα, δανεικό από τον Ολυμπιακό, ο οποίος σαφώς και δεν έχει βρει χρόνο και χώρο στους ερυθρόλευκους. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αριστερό μπακ που συχνά πυκνά ανεβαίνει δίνοντας λύσεις στην επίθεση. Πακέτο από την Ξάνθη στη Βέροια πήγαν ο Παντελής Καπετάνος και ο Μανώλης Παπαστεριανός, οι οποίοι ξεκινούν από θέση ισχύος για τη βασική ενδεκάδα.

Ταυτόχρονα, ήρθε ο Μίλιεβιτς από τη Λαμία, ο Τέρι Αντόνις που παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού από τον ΠΑΟΚ, μιας και στους Θεσσαλονικείς δεν έβρισκε χρόνο συμμετοχής, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και Βασιλαντωνόπουλος από την ΑΕΚ.

Η «βασίλισσα του Βορρά» δεν έμεινε μονό εκεί αλλά απέκτησε και ξένους ποδοσφαιριστές πολλοί από τους οποίους δεν έχουν συστηθεί στη SuperLeague. Συγκεκριμένα, ξεχωρίζει η περίπτωση του στράικερ Πάμπλο Βίτι που έχει πλούσια καριέρα στη λατινική Αμερική και αυτή του Σισίνιο που είναιι εξτρέμ προερχόμενος από την Λεχ Πόζναν και με παρουσία στην Ισπανία.

ΗΡΑΚΛΗΣ

inner

Στη λίστα ακολουθεί ο Γηραιός που αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, αλλά καλείται να ορθώσει το ανάστημα του να ξεπεράσει δυο ομάδες στον βαθμολογικό πίνακα και να ορθώσει το ανάστημά του.

Στο τιμόνι και φέτος ο Νίκος Παπαδόπουλος που συνεχίζει ακάθεκτος το σπουδαίο έργο του και είναι έτοιμος να δουλέψει με όποια εργαλεία έχει στη διάθεσή του για να σώσει την παρτίδα και να κατορθώσει να διατηρήσει τον Ηρακλή στην κορυφαία κατηγορία.

Διοικητικά υφίσταται αναβρασμός, αφού ακόμη κανείς δεν ξέρει τι θα επακολουθήσει, ποιος θα βγει μπροστά και τι καινούργιο θα φέρει στην ομάδα. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον Ιταλών επενδυτών για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, ωστόσο ακόμη όλα είναι στον αέρα.

Όσον αφορά τα μεταγραφικά, οι Θεσσαλονικείς ελλείψει οικονομικής άνεσης ακολούθησαν μια στενή μεταγραφική πολιτική. Βασίστηκαν, κυρίως, σε νέους εξελίξιμους παίκτες και διαμόρφωσαν έναν ελληνικό κορμό.

Συγκεκριμένα, αποκτήθηκε ο Κούρος που έμεινε ελεύθερος από τον Ατρόμητο για να καλύψει τη θέση του αριστερού οπισθοφύλακα και ο Μπαρέτας από τον Πανσερραϊκό ως μια επιπλέον λύση στα εξτρέμ.

Ακόμη, ήρθε ο Αγγελόπουλος από τον Παναθηναϊκό, τον οποίο οι «πράσινοι» πιστεύουν αρκετά και ήθελαν να του δώσουν χρόνο συμμετοχής. Ο Ηρακλής, όμως, άφησε το καλύτερο για το τέλος αφού ανακοίνωσε την απόκτηση του Λάμπρου, ενός παίκτη επίσης προερχόμενο από τις ακαδημίες του «τριφυλλιού».

Όσοι τον έχουν δει μιλούν για έναν εξαιρετικό ποδοσφαιριστή με φοβερές επιθετικές αρετές και πολλά περιθώρια εξέλιξης. Άλλωστε το μέλλον είναι μπροστά του όντας μόλις 18 ετών και ίσως η νέα αυτή πρόκληση αν έχει επιτυχία αποτελέσει σκαλοπάτι για την μετέπειτα καριέρα του.

ΚΕΡΚΥΡΑ

inner

Οι Φαίακες επέστρεψαν στην Superleague και θέλουν να αποφύγουν τα σκαμπανεβάσματα και να σταθεροποιήσουν την διαρκώς μεταβαλλόμενη πορεία τους. Στην άκρη του πάγκου ο Μιχάλης Γρηγορίου που γνωρίζει την ομάδα περισσότερο από τον καθένα.

Άλλωστε, ο Έλληνας κόουτς βρισκόταν στην Κέρκυρα για δυο χρόνια έχοντας πανηγυρίσει με την ομάδα την άνοδο. Στόχος του η δημιουργία ενός συνόλου που θα καταβάλλεται δύσκολα από τον αντίπαλο.

Η Κέρκυρα κινήθηκε, όσο ήταν εφικτό, χωρίς ρίσκο και προώθησε λύσεις δοκιμασμένες και όχι «πειράματα», για αυτό οι περισσότεροι παίκτες που απέκτησε προέρχονται από την ελληνική αγορά.

Αναλυτικότερα, προσέθεσε στο δυναμικό της τον Σιόντη από τη Βέροια για να δώσει λύσεις στον άξονα της μεσαίας γραμμής, και τον Ζαραδούκα που για το αριστερό άκρο της άμυνας, έναν ποδοσφαιριστή δηλαδή με ποιότητα που εκ των προτέρων μπορείς να γνωρίζεις τι θα σου προσφέρει.

Ταυτόχρονα, ήρθε ο Γεωργίου από την υποβιβασμένη Καλλονή για να δώσει ταχύτητα στα φτερά με την εκρηκτικότητά του, και να προκαλέσει ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες με την ικανότητά του να διεισδύει. Ακόμη, αποκτήθηκε ο νεαρός Τζανουλίνος για την άμυνα, ενώ είχαμε την επιστροφή του Ντιμιτρόφσκι αλλά και του Ανδρεόπουλου, που δεν κατάφερε να αδράξει την ευκαιρία στην ΑΕΚ.

Τέλος, όμως είχαμε το μεγάλο «comeback» για την Κέρκυρα που έχει ονοματεπώνυμο, Ντένις Επστάιν. Ο Γερμανός επιστρέφει και έχει ακόμη πολλά να προσφέρει. Άρτιος αγωνιστικά, αλλά και με ηγετικά χαρακτηριστικά μπορεί να προσδώσει πολλά πράγματα με την παρουσία του.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

inner

Ο Ράτκο Ντόστανιτς βρίσκεται στην άκρη του πάγκου της ομάδας της Λειβαδιάς με μοναδικό και αδιαπραγμάτευτο στόχο την παραμονή στην κατηγορία, πράγμα δύσκολα γιατί η ανταγωνιστικότητα έχει φτάσει στα ύψη.

Ο Λεβαδειακός προσπαθεί να αναδιαμορφωθεί και να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα καταφέρει να αποσπά την ουσία από την εκάστοτε αναμέτρηση.

Οι μεταγραφές συγκεκριμένες και λίγες, με τον Σουμπίνιο να επιστρέφει και να προορίζεται για ηγέτης της μεσοεπιθετικής γραμμής, και όλους στην ομάδα να ελπίζουν πως θα έχει μια άψογη συνεργασία με τον Μάντζιο.

Ακόμη, ο Λεβαδειακός ενισχύθηκε στη μεσαία γραμμή με την απόκτηση του νεαρού Καραχάλιου που προέρχεται από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, και με αυτή του Καλτσά από την Καλλονή.

Παράλληλα, επέστρεψε και ο Βασιλείου που θέλει να βρει τον παλιό καλό του εαυτό στην ομάδα που διακρίθηκε και με τις εμφανίσεις του προσέλκυσε ενδιαφέρον μεγάλων συλλόγων. Τέλος, ο Ζεζίνιο, που σε πρώτη φάση υπολογίζεται ως ένα βασικό γρανάζι για την μεσαία γραμμή, ήρθε ως δανεικός από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

ΞΑΝΘΗ

inner

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου συνεχίζει στην ακριτική ομάδα και όσο βρίσκεται στον πάγκο υπάρχει μια σιγουριά στις τάξεις του συλλόγου, αφού η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του είναι διάχυτη.

Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε πως στην Ελλάδα όλα είναι ευμετάβλητα και υπάρχει κρίση κάθε στιγμή. Έτσι, ο Ρουμάνος τεχνικός καλείται να οδηγήσει την ομάδα στην μαθηματική της παραμονή στην κατηγορία το συντομότερο δυνατό και να προσφέρει και καλό θέαμα αν και εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Η Ξάνθη κινήθηκε στις μεταγραφές μεθοδευμένα, αν σκεφτεί κανείς πως έδωσε έμφαση στην ενίσχυση στη θέση του τερματοφύλακα. Μια θέση από όπου αρχίζουν όλα σε μια ομάδα, και που πρέπει να καλύπτεται με έναν ποδοσφαιριστή που θα βγάζει σιγουριά και ασφάλεια στο παιχνίδι.

Έτσι, προχώρησε στην απόκτηση του Σέρβου Ζίφκοβιτς, ο οποίος έχει αρκετές εμπειρία λόγω της παρουσίας του στην Παρτιζάν, και έρχεται στην Ελλάδα με στόχο να καθιερωθεί.

Επίσης, ήρθαν δύο παίκτες που αποτελούσαν εισηγήσεις του προπονητή προερχόμενοι από τη ρουμανική αγορά που προορίζονται για το βασικό σχήμα. Ο Ντε Λούκας έρχεται για να αποτελέσει τον κύριο μοχλό στον άξονα και ο Γιουνές για να προσδώσει το κάτι διαφορετικό στην επίθεση.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείψει το ελληνικό στοιχείο με την Ξάνθη να παίρνει δυο ποδοσφαιριστές με παραστάσεις Superleagueγια να θωρακίσει τα μετόπισθεν. Ο Παπαγεωργίου ήρθε από τον Πανθρακικό και αποτελεί ένα σύγχρονο δεξί μπακ, και ο Καρασαλίδης που προέρχεται από την Ηρακλή και αγωνίζεται ως στόπερ και αμυντικός μέσος με το πάθος και τη δύναμη να αποτελούν κυρίαρχα χαρακτηριστικά του.

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

inner

Ο τρόπος διοικητικής λειτουργίας της ομάδας του Αγρινίου είναι πραγματικά υποδειγματικός, και διαφέρει από αυτόν άλλων ελληνικών ομάδων. Όλα λειτουργούν εν ηρεμία και σε κλίμα απόλυτης ευρυθμίας.

Αυτό μπορεί να είναι άξιο θαυμασμού, παρόλα αυτά δεν φτάνει, αφού ο Παναιτωλικός θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω και να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, διεκδικώντας κάτι καλύτερο από την σωτηρία του.

Ο Γιάννης Ματζουράκης συνεχίζει στην άκρη του πάγκου και προσπαθεί μέσα από την πλούσια εμπειρία του να αφήσει το στίγμα του στο σύλλογο, δημιουργώντας ένα παραγωγικό σύνολο.

Το δίκτυο σκάουτινγκ του Παναιτωλικού στην Λατινική Αμερική αλλά και την Πορτογαλία συνεχίζει να λειτουργεί σε εξαιρετικά επίπεδα, γεγονός που φάνηκε και από τις μεταγραφές του φετινού καλοκαιριού.

Κάτοικος Αγρινίου έγινε ο Ροντρίγκες από την Νασιονάλ με τους ανθρώπους του συλλόγου να ελπίζουν πως θα αποτελέσει λίρα εκατό και να ηγηθεί της άμυνας. Ο Ρόσα, που έχει περάσει από την Κύπρο, προορίζεται για τα εξτρέμ, ενώ ο Πορτογάλος Τομανέ θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος.

Η περίπτωση που ξεχωρίζει, όμως, είναι αυτή του Αργεντινού Λεντέσμα με το πλούσιο βιογραφικό και τις πολλές παραστάσεις που έρχεται για να δώσει φαντασία στο παιχνίδι. Πρόκειται για έναν φορ με τεχνικές αρετές που μπορεί να παίξει τόσο εντός περιοχής, έχοντας παράλληλα την δυνατότητα να βγαίνει στα πλάγια και να δημιουργεί.

Ακόμη, ήρθε και ο Τσοκάνης που έχει περάσει από τον Αστέρα Τρίπολης και τον Απόλλωνα που αγωνίζεται τόσο ως αριστερός μπακ όσο και αριστερός χαφ.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

inner

Σαρωτικές αλλαγές στον ζωντανό οργανισμό που λέγεται Πανιώνιος, αφού το αλαλούμ με την περίπτωση του Ουζουνίδη οδήγησε στην απομάκρυνσή του, μετά μάλιστα από μια ιδιαίτερη επιτυχημένη πορεία. Οι κυανέρυθροι αισιοδοξούν πως θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία χτίζοντας πάνω στο υπάρχον γερό οικοδόμημα.

Αντικαταστάτης του Έλληνα τεχνικού ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, με τον 46χρονο Σέρβο να θεωρείται άξιος να αναλάβει τη θέση πράγμα που καλείται να αποδείξει στο γήπεδο, όπου είναι κριτής των πάντων στο ποδόσφαιρο.

Οι άνθρωποι της ομάδας της Νέας Σμύρνης, εντούτοις, άφησαν στην άκρη τις όποιες ανακατατάξεις σχετικά με το ζήτημα του προπονητή και επικεντρώθηκαν στον μεταγραφικό σχεδιασμό.

Και όπου μεταγραφές, βάλτε δίπλα το όνομα του Νταβίντ Ενγκόγκ, τη βόμβα μεγατόνων που πυροδότησε ο Πανιώνιος ταράζοντας τα νερά. Οι 63 συμμετοχές του στην μεγάλη Λίβερπουλ πραγματικά αφήνουν τον φίλαθλο ελληνικό κοινό με το στόμα διάπλατα ανοιχτό.

Οι Νεοσμυρνιώτες δεν έμειναν, όμως, εκεί αλλά προχώρησαν και σε άλλες σπουδαίες κινήσεις. Απέκτησαν τον Αντωνιάδη από τον ΑΠΟΕΛ για να καλύψει το αριστερό άκρο της άμυνας, τον Θεοδωρόπουλο για το τέρμα και τον νεαρό Σαββίδη του ΠΑΟΚ για μια επιπλέον λύση στα χαφ.

Επιπλέον, επέστρεψε ο Φούντας που από την αρχή έδειξε πως μπορεί να προσφέρει πολλά, ενώ το δρομολόγιο Πειραιάς-Νέα Σμύρνη έκαναν οι Μπεν και Ολαϊτάν που πραγματικά θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στο παραγωγικό κομμάτι. Για την επίθεση αποκτήθηκε και ο Μασούντ που έχει εμπειρίες από το ισπανικό πρωτάθλημα και μπορεί να δώσει την ξεχωριστή πινελιά.

Στο υπάρχον εξαιρετικά δομημένο και αποτελούμενο από ταλαντούχους ποδοσφαιριστές ρόστερ του Πανιωνίου, προστέθηκαν «όπλα» που αν ταιριάξουν θα δημιουργήσουν ένα σύνολο ικανό για μεγάλα πράγματα.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

inner

Η ομάδα των Ιωαννίνων συνεχίζει στην πεπατημένη και πολύ πετυχημένη συνταγή με τον Γιάννη Πετράκη στον πάγκο. Ο 57χρονος κόουτς έχει ταιριάξει γάντι με την ομάδα και έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που αρνείται να χάσει.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια και θέλει να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο έχοντας βλέψεις για μια ακόμη ευρωπαϊκή έξοδο.

Πετράκης και ΠΑΣ συνεχίζουν μαζί από το 2013 και δείχνουν πως στην Ελλάδα υπάρχουν και καταστάσεις που δημιουργούνται για να κάνουν την διαφορά. Στόχος να διατηρηθεί η χημεία μεταξύ των δυο πλευρών και τη φετινής σεζόν.

Οι Γιαννιώτες αποφάσισαν φέτος να επενδύσουν σε νέους παίκτες δεδομένου του χαμηλού οικονομικού προϋπολογισμού, παίκτες που θα δουλευτούν ώστε να κουμπώσουν στο σχηματισμό της ομάδας σε 3-5-2.

Ο Δώνης ήρθε δανεικός από τον Παναθηναϊκό για να βρει χρόνο συμμετοχής αλλά και να βοηθήσει με το ταλέντο του, ενώ ταυτόχρονα αποκτήθηκε ο Βραζιλιάνος 19χρονος κεντρικός χαφ Βιδάλ και ο Σέρβος μόλις 17 ετών αριστερός μέσος Ντόλοβατς.

Το νεανικό σύνολο που δημιουργείται για να αποδώσει πρέπει να εμπλουτιστεί με έμπειρους παίκτες, πράγμα που έκανε ο ΠΑΣ προσθέτοντας στο ρόστερ του τον Ζάιρο από τον ΠΑΟΚ και τον Πέδρο Κόντε που έχει εμπειρία από Ισπανία.

Φυσικά, πολύ σημαντική μεταγραφή αποτέλεσε αυτή του Μπουκουβάλα από τον Ηρακλή, ο οποίος πέρυσι είχε μια μεστή σεζόν, ενώ ατομικά δείχνει πως είναι σε πολύ καλό φεγγάρι, μιας και δουλεύει αρκετά επομένως εξελίσσεται.

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

inner

Για το φινάλε ο Πλατανιάς, με τους Κρητικούς να έχουν στο πάγκο τους έναν άνθρωπο που έχει συνδέσει ολόκληρη τη ζωή του με το ποδόσφαιρο, έναν προπονητή για τις ικανότητες του οποίου όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια. Φυσικά, μιλάμε για τον Γιώργο Παράσχο.

Ο 63χρονος τεχνικός έχει φάει τα γήπεδα με το κουτάλι και θεωρείται μετρ στην οργάνωση και στην διαχείριση. Σκοπός του είναι να φτιάξει μια ομάδα που θα εξασφαλίσει το συντομότερο δυνατό την παραμονή και θα παλεύει στο γήπεδο σε κάθε αγώνα.

Ο Πλατανιάς προχώρησε σε δυο σίγουρες μεταγραφικές κινήσεις το καλοκαίρι που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα συνεισφέρουν τα μέγιστα ούτως ώστε η ομάδα να επιτύχει τους στόχους της, με την ποιότητά τους να δίνει σιγουριά.

Ο λόγος για τον Καρυπίδη που με την εμπειρία του μπορεί να είναι ο ηγέτης της άμυνας της ομάδας των Χανιών, αλλά και για τον Μανούσο που φημίζεται για το ευθύβολο σουτ του και την ικανότητά του να τρυπάει τις αντίπαλες άμυνες.

Ακόμη αποκτήθηκε ο Ηλιάδης από τον ΠΑΣ και ο Ντεβέσα από τον Αιγινιακό όπου είχε μια γεμάτη χρονιά, ενώ στον αγωνιστικό χώρο θα φανεί το κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν οι Πριντέτα και Ντιλαβέρ.

Επιμέλεια: Μάριος Δεριζιώτης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x