Το παιχνίδι στο Βερολίνο βρίσκεται στο 60’ και η Γερμανία προηγείται 2-0 της Αγγλίας. Οι γηπεδούχοι είναι σαφώς ανώτεροι και όλα δείχνουν ότι θα πάρουν άνετα τη νίκη, ειδικά απέναντι σε μία αντίπαλο που δεν έχει στον αγωνιστικό χώρο τις μεγάλες προσωπικότητες του πρόσφατου παρελθόντος. Όμως τα «λιοντάρια» δεν το βάζουν κάτω, δεν παραδίδονται άνευ όρων και πραγματοποιούν την επική ανατροπή.
Γράφει ο Σταύρος Χονδροθύμιος
Το τελικό 2-3 δεν χάρισε κάποιον τίτλο ή πρόκριση στους Βρετανούς, ούτε καν βαθμούς αφού ο αγώνας ήταν φιλικός, αλλά τα οφέλη ήταν πολλά. Αυτή η… ολική επαναφορά ήρθε κόντρα σε μια κορυφαία ομάδα που και που δεν συνηθίζει να χάνει όταν παίρνει προβάδισμα στο σκορ. Αν συνυπολογίσουμε ότι αυτό το αποτέλεσμα ήρθε χωρίς η Αγγλία να έχει μέσα στις τέσσερις γραμμές τις μεγάλες φυσιογνωμίες που όλο το νησί τα περασμένα χρόνια είχε εναποθέσει τις ελπίδες για διάκριση πάνω τους, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η νέα γενιά και χάρισε χαμόγελα στους φίλους της και κέρδισε αυτοπεποίθηση που θα χρειαστεί στο EURO.
Από τη συγκεκριμένη Εθνική, οι πάντα απαιτητικοί Άγγλοι, δεν έχουν τις ίδιες μεγάλες βλέψεις που είχαν στο παρελθόν, όταν αγωνιζόταν σε αυτήν οι Τζέραρντ, Λάμπαρτ, Ρούνεϊ, Τέρι. Η καλή… φουρνιά δεν κατάφερε τίποτα αξιοσημείωτο και πλέον έχει γίνει το (αναγκαστικό εν μέρει) λίφτινγκ, ελπίζοντας ότι οι τωρινοί διεθνείς μπορούν να προσφέρουν έναν πολυπόθητο τίτλο που αγνοείται μετά το μακρινό 1966. Βέβαια κανείς δεν ποντάρει ότι αυτό θα συμβεί το καλοκαίρι στο EURO της Γαλλίας, όμως η ηλικία και κυρίως η διάθεση που επιδεικνύουν οι «καινούργιοι» διεθνείς, κάνει τους Άγγλους οπαδούς να αισιοδοξούν.
Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε, που ήταν οι 14 παίκτες που αγωνίστηκαν το Σάββατο στο Βερολίνο πριν τέσσερα χρόνια, στο EURO 2012 δηλαδή, όταν η Εθνική Αγγλίας αποκλείστηκε στα πέναλτι από τους Ιταλούς στην προημιτελική φάση. Μόνο τρεις από αυτούς ( Μπάτλαντ, Χέντερσον, Γουέλμπεκ) ήταν στην αποστολή και οι υπόλοιποι 11 το παρακολουθούσαν από την τηλεόραση.
Φρέιζερ Φόρστερ (28 ετών): Δανεικός από τη Νιούκαστλ στην Σέλτικ, χωρίς μέχρι τότε να έχει συμμετοχή σε εθνική ομάδα είτε ανδρών είτε μικρότερων ηλικιών.
Ναθάνιελ Κλάιν (21 ετών): Το καλοκαίρι του 2012 πήρε μεταγραφή από την Κρίσταλ Πάλας στη Σαουθάμπτον, ενώ είχε συμμετοχές στις Εθνικές κάτω των 19 και 21 ετών.
Γκάρι Κέιχιλ (30 ετών): Ήταν διεθνής αλλά όχι στην αποστολή του EURO και από την Μπόλτον έκανε τότε το… άλμα στην καριέρα του, πηγαίνοντας στην Τσέλσι.
Κρις Σμόλιγνκ (26 ετών): Ήδη διεθνής και παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 2011 και 2010 αντίστοιχα, αλλά εκτός της 23άδας του EURO.
Ντάνι Ρόουζ (25 ετών): Η Σαουθάμπτον τον απέκτησε δανεικό από την Τότεναμ και είχε φορέσει αρκετές φορές το εθνόσημο με τις «μικρές» εθνικές.
Έρικ Ντάιερ (22 ετών): Αγωνιζόταν στη δεύτερη ομάδα της Σπόρτινγκ και είχε προλάβει να χρηστεί διεθνής σε όλες τις εθνικές εκτός από την ανδρών.
Άνταμ Λαλάνα (27 ετών): Παίκτης της Σαουθάμπτον , έχοντας μόλις 5 συμμετοχές στις εθνικές των μικρότερων ηλικιών.
Ρος Μπάρκλεϊ (22 ετών): Η Έβερτον τον είχε παραχωρήσει δανεικό στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ και ήταν διεθνείς με όλες τις μικρές Εθνικές.
Ντέλε Άλι (19 ετών): Φορούσε τη φανέλα της Μίλτον Κέινς Ντόνς και εκείνη τη χρονιά έκανε ντεμπούτο στην εθνική κάτω των 17 ετών.
Τζέιμς Βάρντι (29 ετών): Το τωρινό αστέρι της πρωτοπόρου στο αγγλικό πρωτάθλημα, τότε… βολόδερνε στην Φλίτγουντ Τάουν πριν πάρει μεταγραφή στη Λέστερ. Για συμμετοχή σε οποιαδήποτε Εθνική, ούτε λόγος βέβαια!
Χάρι Κέιν (22 ετών): Το αστέρι της Τότεναμ, τότε ήταν δανεικός στη Μίλγουολ αν και ήδη είχε σκοράρει 8 φορές με τη φανέλα των μικρών εθνικών της χώρας του.
Μόλις δύο παίκτες (Σμόλιγνκ – Κέιχιλ) δηλαδή είχαν συμμετοχή με την εθνική ανδρών και μόλις ένας (Σμόλιγνκ) ανήκε στο ρόστερ μιας εκ των κορυφαίων ομάδων της χώρας. Κι όμως, αυτή η Εθνική Αγγλίας, μπορεί να μην έχει τόσο λαμπρά αστέρια όσο παλιότερα, είναι όμως περισσότερο ομάδα (και σαν σύνολο μάλλον πιο ταλαντούχα) και λιγότερο συνάθροιση πολύτιμων μονάδων!
Είναι χρυσή ευκαιρία για τους Άγγλους που λατρεύουν την εθνική τους, να ξεπεράσουν την προσωπολαγνεία που είχαν εδώ και δεκαετίες, φορτώνοντας τους πρωτοκλασάτους παίκτες τους με παραπανίσιο άγχος και να επικεντρωθούν στο σύνολο. Μάλλον ξημερώνει νέα εποχή στα «λιοντάρια» που μπορεί να τα βγάλει από τα συνεχόμενα αποτυχημένα τουρνουά, αρκεί να αλλάξει η νοοτροπία τους. Το αν θα το καταφέρουν, μένει να αποδειχθεί, όμως μετά από χρόνια δείχνουν να έχουν πλέον καταλάβει τα λάθη του παρελθόντος!
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.