Ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει αποφευχθεί... Ίσα – ίσα που παραμένει πάνω από το κεφάλι του ελληνικού ποδοσφαίρου με την Παγκόσμια Ομοσπονδία να το επαναφέρει στην επικαιρότητα πιο έντονα από ποτέ άλλοτε.

Όπως ο Άρης Ασβεστάς μετέδωσε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 η FIFA με επιστολή της προ την ΕΠΟ και τον πρόεδρό της, Βαγγέλη Γραμμένο, της υποδεικνύει έξι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν και μάλιστα, θέτοντας και καταληκτικές ημερομηνίες για κάθε μία από αυτές.

«Σε περίπτωση που η ΕΠΟ δεν υλοποιήσει τις ενέργειες μέχρι τις υποδεικνυόμενες καταληκτικές ημερομηνίες, μπορεί να αποφασιστεί ότι η ΕΠΟ παραβιάζει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 εδάφιο α) του Καταστατικού της FIFA. Κατά συνέπεια, η Ομάδα Εργασίας, μέσω της Επιτροπής Ομοσπονδιών Μελών της FIFA, θα παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο της FIFA για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων σε συμμόρφωση με το Καταστατικό της FIFA, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ», αναφέρει η σχετική επιστολή θέτοντας ξεκάθαρα ζήτημα Grexit.

Τώρα ποιά είναι τα θέματα που θίγει η επιστολή;

1ο θέμα: Στρατηγικό πλάνο
«Θα εκπονηθεί στρατηγικό πλάνο με μετρήσιμους στόχους για τη βελτίωση της εσωτερικής δομής της ΕΠΟ. Τη διαδικασία αυτή θα επιβλέψει ένας ανεξάρτητος ειδικός ο οποίος θα αποφασιστεί από τη FIFA και την UEFA. Ο ρόλος του ειδικού θα καθοριστεί σε ξεχωριστή σύμβαση που θα συνταχθεί από τη FIFA και την UEFA, αναμένεται δε να παραμείνει στην Ελλάδα για δώδεκα τουλάχιστον μήνες. Ο/Η ειδικός, από κοινού με την ΕΠΟ, πρέπει να παρουσιάσει το στρατηγικό πλάνο μαζί με το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του, μέχρι την 15 Ιουλίου 2018»...

2ο θέμα: Διαιτησία
Θα οριστεί τρίτο ξένο μέλος στην ΚΕΔ, το οποίο μαζί με τα υπόλοιπα θα λαμβάνει αποφάσεις για τους ορισμούς διαιτητών σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Θα υπάρχει ειδικό «παράθυρο» το οποίο θα δίνει δικαίωμα στη ΚΕΔ να ορίσει ξένους διαιτητές όποτε το κρίνει αναγκαίο.

Το τρίτο μέλος θα οριστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. Η αλλαγή για τους διαιτητές πρέπει να γίνει πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να έχουν δοθεί τα χρήματα που οφείλονται σε διαιτητές και επόπτες.

3ο θέμα: Αποφάσεις δικαστικών οργάνων
Εδώ περισσότερο στέκεται στο διάστημα της λήψης των αποφάσεων.

«Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ πρέπει να εκδίδει αποφάσεις εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών. Σε περίπτωση εφέσεως ενώπιον της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ, η απόφαση θα λαμβάνεται εντός επτά (7) εργασίμων ημερών», αναφέρει.
Σχετικά με το διαιτητικό δικαστήριο επισημαίνει ότι παύει να αποτελεί τον τρίτο βαθμό δικαιοδοσίας και οι προσφυγές κατά των αποφάσεων της Επιτροπής Εφέσεων θα εκδικάζονται από το CAS.

4ο θέμα: Χειραγώγηση αγώνων
Προτείνει νέο νομικό πλαίσιο με συνεργασία με την FIFA μέχρι το τέλος 2018-19.

5ο θέμα: Βία
Αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή:

«Θα συσταθεί ομάδα εργασίας μεταξύ της ΕΠΟ και των οικείων τοπικών αρχών στην οποία θα συμμετέχουν επίσης ειδικοί από τη FIFA και την UEFA προκειμένου να εκπονηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη δημόσια ασφάλεια κατά τους αγώνες ποδοσφαίρου. Αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να υιοθετηθεί μέχρι την 28 Δεκεμβρίου 2018».

6ο θέμα: Επικοινωνία και ΜΜΕ
Ζητά να εφαρμοστεί μια νέα εσωτερική επικοινωνιακή πολιτική με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας. Επισημαίνει, εδώ, ότι τα ελληνικά ΜΜΕ δημοσιεύουν εικασίες για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΠΟ. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να έχει παρουσιαστεί στην ΕΠΟ μέχρι τις 29 Ιουνίου.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube