Ένωσε τη φωνή σου με τη δική μου αγαπητέ αναγνώστη και έλα να καταγγείλουμε όλοι μαζί την αλητεία του αιώνα, από το Ζινεντίν Ζιντάν. Δυστυχώς αποδείχτηκε ότι ο Γάλλος είναι από εκείνους που ονειρεύονται ένα ποδόσφαιρο χωρίς καμπύλες και πιασίματα, στο οποίο ο πιο χοντρός παίκτης θα είναι πέντε κιλά πιο αδύνατος από το Στάθη Ψάλτη. Εμείς οι πιο μπαμπάτσικοι πάλι με τάβλι και Scrabble θα τη βγάλουμε…
Λίγα λόγια για το έργο για όσους δεν το έχουν πληροφορηθεί. Ο «Ζιζού» έδιωξε από τη Ρεάλ Μαδρίτης Β’ τον Έερο Μάρκανεν, το μεγαλύτερο αστέρι του Φινλανδικού ποδοσφαίρου (μετά το Λουντ) επειδή έκανε ένα μικρό λαθάκι και στις καλοκαιρινές διακοπές του πήρε 18 κιλά (Ok έκανε18 μικρά λαθάκια). Και επειδή από Έερο Μάρκανεν, έγινε Έερο Πάχυνεν, ο Ζιντάν τον σούταρε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να ακούσει την εξήγηση του Φινλανδού.
Μπορεί για παράδειγμα ο Μάρκανεν να ήθελε να φάει τη θέση του Ρονάλντο στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ. Και εκτός απ’ τη θέση να έφαγε και τον ίδιο τον Πορτογάλο. Ή ακόμα καλύτερα να τσάκισε τα κοντοσούβλια και τις γαρδούμπες για να χτίσει σώμα ίδιο με εκείνο του σέντερ φορ της καρδιάς μας, του μεγάλου Ακινφέουα. Αν και το πιο πιθανό σενάριο είναι να ακολούθησε απλώς τη δίαιτα του Φελπς. Χωρίς το κολύμπι…
Και επειδή πρέπει να τελειώνει κάποια στιγμή ο ρατσισμός κατά των ζυμαρούληδων παικτών, ας κάνει έναν κόπο ο κύριος Ζιντάν να ενημερωθεί για τις 11 τεράστιες μορφές που πέρασαν από το ελληνικό ποδόσφαιρο και έγραψαν ιστορία με το ταλέντο τους, τα πάχη τους και τα κάλλη τους.
Θεολόγης Παπαδόπουλος: Πόλντο δεν τον λες, αλλά ο εμβληματικός τερματοφύλακας της ΑΕΚ, τα ‘χε τα γεροντόπαχά του. Ενδεικτικό ήταν το σύνθημα που δονούσε τότε την ατμόσφαιρα: «Γίνε ΑΕΚ υπάρχουν 1000 λόγοι, ζήτω τα καπούλια του Θεολόγη». Ιστορικές πηγές της εποχής αναφέρουν ότι πριν την έναρξη των εντός έδρας αγώνων στους οποίους ο Θεολόγης έκανε γύρω στα 10 μπλονζόν, το ΒΑΝ έβγαζε πρόγνωση τοπικού σεισμού στα Φιλαδέλφεια μεγέθους 6-7 Ρίχτερ.
Μάριο Μπρέσκα: Για ένα φεγγάρι αγωνίστηκε και ως δεξί μπακ στον Πανιώνιο. Ο Σλοβάκος επιβήτορας έχει ένα κοινό στοιχείο με τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού, Βίτορ Περέιρα. Και οι δυο φοράνε το σορτσάκι 3 νούμερα πιο μικρό για να είναι τσίτα και να αναδεικνύει το καλλίγραμμο σώμα τους. Στη Νέα Σμύρνη ακόμα θυμούνται τον Μπρέσκα με νοσταλγία. Όταν έφυγε, στα σουβλατζίδικα για 15 μέρες κυμάτιζαν οι σούβλες μεσίστιες…
Ντιντιέ Ντομί: Όταν ήρθε στην Ελλάδα ήταν 80 κιλά. Όταν έφυγε η ζυγαριά του έβγαζε ένδειξη «Error 404, δίαιτα not found». Επειδή και ο ίδιος ήξερε ότι για να ανεβοκατέβει την αριστερή πλευρά χρειαζόταν ράδιο-ταξί, πολύ συχνά τον έπαιρνε από κάτω και αναγκαζόταν να πνίξει τον πόνο του στα κοκορέτσια και στα δίπιτα με απ’ όλα για να ξεχαστεί.
Ραμπεσαντρατανά: Ο μύθος λέει ότι όταν τον είδε ο Μάκαρος του χάιδεψε με στοργή την κοιλιά και τον ρώτησε «τι είναι αυτό;». Ο Ραμπεσαντρατανά το σκέφτηκε λίγο και του απάντησε: «Δεν είναι κοιλιά πρόεδρε, είναι το παιδί που κρύβω μέσα μου».
Ζούλιο Σέζαρ (Παναθηναϊκός): Οι παλιοί θα θυμούνται τον Βραζιλιάνο σε μια μεγαλειώδη εμφάνιση με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, εναντίον της Παναχαϊκής. Οι καλές γλώσσες λένε ότι πριν τον παιχνίδι όταν τον είδε ο Βασίλης Δανιήλ τον ρώτησε ποιος από τους δυο είναι ο Ζούλιο και ποιος ο Σέζαρ…
Ρικάρντο Μπόβιο: Παίκτης ο οποίος δεν έχανε ποτέ τη θέση του (γιατί δεν κουνιόταν ποτέ απ’ αυτή). Ήταν ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που μπορούσε να σημαδέψει μέχρι και ο Βύντρα, γιατί και να ήθελε δεν μπορούσε να αστοχήσει. Δυο στρέμματα έπιανε στο γήπεδο ο Βραζιλιάνος…
Σεμπάστιαν Ρομέρο: Όποιος δεν έχει περπατήσει τρία χιλιόμετρα μετά το μπάνιο, με βρεγμένο μαγιό να κολλάει ανάμεσα στα αναψοκοκκινισμένα του πόδια δεν μπορεί να καταλάβει το δράμα του Ρομέρο. Ο δόλιος ο «τσιρόλα» εξαιτίας της τριβής των ποδιών του (από τα 2-3 παραπανίσια δεκάκιλα) μετά από κάθε παιχνίδι, χρειαζόταν δυο κουτιά ταλκ για να σβήσει τη φωτιά του.
Νορντίν Βόουτερ: Οι φωτογραφίες τον αδικούσαν. Τον έδειχναν πιο αδύνατο απ’ ότι ήταν στην πραγματικότητα. Όσοι όμως έχουν δει από κοντά τον ιπτάμενο Ολλανδό ξέρουν ότι στα καλά του (μετά από εντατική προπόνηση στα κοτοπουλάδικα στη Χαμοστέρνας), έβαζε κάτω και τη Βέτα Μπετίνη. Όσο ταλέντο του έλειπε τόση όρεξη είχε…
Βασίλης Καραπιάλης: Η αεροδυναμική σχεδίασή του, του επέτρεπε να φεύγει στην αντεπίθεση και να μπερδεύει τον αντίπαλο αμυντικό, γιατί πρώτα πήγαινε το κορμί και μετά τα καπούλια του. Ο μεγάλος Βασίλης Καραπιάλης έτρωγε, όπως πλάσαρε. Σε ρυθμούς τραμ, τραμ…
Φρανκ Στράντλι: Όταν είχε έρθει ο Νορβηγός άρχοντας στην Ελλάδα, δεν υπήρχε παιδάκι που να μην έτρωγε το φαί του. Η ατάκα της ελληνίδας μάνας «Τρώγε γιατί θα στο φάει ο Στράντλι(ς)» είχε στοιχειώσει τα παιδικά χρόνια των σημερινών 20άρηδων. Το ποτήρι με τον Παναθηναϊκό έσπασε όταν ύστερα από ένα πειθαρχικό παράπτωμα του είχε επιβληθεί τιμωρία δυο ημερών κεκλεισμένων των ψητοπωλείων. Ήταν οι 48 πιο δύσκολες ώρες στη ζωή του.
Λιονέλ Νούνιες: Το θαύμα της φύσης. Βαρύ σέντερ φορ που το ένιωθε η αντίπαλη άμυνα. Κύκλοι του ΟΦΗ υποστηρίζουν ότι όταν ήρθε στο Ηράκλειο, η ζυγαριά (πλάστιγγα) παραλίγο να δείξει τριψήφιο νούμερο (ή θα ‘ταν χαλασμένη ή δεν θα ‘χε πατήσει και το δεύτερο πόδι του πάνω ο Νούνιες). Σήμερα ο Λιονέλ Νούνιες βγάζει τα προς το ζην, δουλεύοντας ως μοντέλο σε κέντρα αδυνατίσματος (κάνει το “Πριν” στις διαφημίσεις).