Η Νίκη Αμαρουσίου έχει ρίξει μεγάλο βάρος στην προσπάθεια για την ανάδειξη ταλέντων, τα οποία στελεχώνουν την πρώτη ομάδα και παίρνουν ευκαιρίες στο ανδρικό τμήμα, δείχνοντας τις ικανότητές τους και επιβεβαιώνοντας την καλή δουλειά που γίνεται στο κλειστό της Κοκκινιάς.
Οι Ακαδημίες της Νίκης Αμαρουσίου διακρίνονται στις διοργανώσεις τους και ο Νίκος Χρυσόγελος μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας nikiamarousiou.gr για το αναπτυξιακό πρόγραμμα του συλλόγου.
«Τα παιδιά να φεύγουν με διπλό χαμόγελο»
Σύμφωνοι, το ανδρικό είναι η… βιτρίνα της Νίκης Αμαρουσίου ωστόσο τι ακριβώς γίνεται στα τμήματα υποδομής και πόσο σημαντική είναι η λειτουργία των Ακαδημιών της;
«Οι Ακαδημίες στη Νίκη Αμαρουσίου δουλεύουν τέσσερις φορές την εβδομάδα. Όλες οι προπονήσεις διεξάγονται στο κλειστό της Κοκκινιάς ενώ τα τμήματα είναι δομημένα με ηλικιακά κριτήρια. Δεν υπάρχει, δηλαδή, μεγάλη ηλικιακή απόκλιση μεταξύ των παιδιών. Επίσης φέτος έχουμε την ευτυχή συγκυρία να διαθέτουμε τουλάχιστον 30 παιδιά σε κάθε κλιμάκιο! Το σημαντικό σε αυτές τις προπονήσεις είναι ο νεαρός αθλητής να έρχεται σε επαφή με την μπάλα και να μαθαίνει σωστά τα βασικά του μπάσκετ.
Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες ακαδημίες ωστόσο δεν διαθέτουν τα “εργαλεία” που έχουμε εμείς ώστε να μπορούμε να δουλεύουμε καλά με τα παιδιά. Παρεμπιπτόντως υπάρχουν τέσσερις προπονητές σε κάθε προπόνηση και συμμετέχουμε σε τουρνουά σε όλες τις ηλικίες ώστε οι αθλητές να κοινωνικοποιούνται μέσα από το μπάσκετ και να μπαίνουν στη διαδικασία του υγιούς ανταγωνισμού.
Τους μαθαίνουμε, επίσης, σωστά το παιχνίδι έτσι ώστε μελλοντικά να στελεχώσουν την εφηβική και την ανδρική ομάδα. Σκοπός μας είναι τα παιδιά να έρχονται με χαμόγελο και να φεύγουν με… διπλό χαμόγελο! Το έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό, μας το λένε και οι γονείς ότι τα παιδιά τους, πηγαίνοντας στο σπίτι, το πρώτο πράγμα που τους ρωτάνε είναι “πότε έχω ξανά μπάσκετ”; Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι ο κόπος μας ανταμείβεται! Η συγκεκριμένη προσπάθεια έχει τρέξιμο και μεγάλη ευθύνη όμως οι συνεργάτες μου και η διοίκηση έχουμε καταφέρει να βάλουμε σωστές βάσεις. Η σημασία των Ακαδημιών στη Νίκη είναι τεράστια».
«Ποτέ δεν φτιάχνεις μια πολυκατοικία από το ρετιρέ»
Το γεγονός ότι η Νίκη Αμαρουσίου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα «δικά» της παιδιά είναι το μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουν οι ομάδες τη σημερινή εποχή ή, απλώς, συνιστά εξαίρεση στον κανόνα;
«Όσο εύκολο και αν ακούγεται, άλλο τόσο δύσκολο είναι να το κάνει κάποιος πράξη και να το εφαρμόσει. Αν όμως το πιστεύεις πραγματικά, θα διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα και η δουλειά με τα νέα παιδιά είναι μονόδρομος! Κάθε ομάδα, λοιπόν, που θέλει να σκέφτεται τη διάρκειά και τη… μακροζωία της σαν οργανισμός, οφείλει να επενδύσει στο μέλλον. Ποτέ δεν φτιάχνεις μια πολυκατοικία από το ρετιρέ! Πρώτα-πρώτα πρέπει να βάλεις γερά θεμέλια και σταδιακά θα “χτίσεις” προς τα πάνω. Μόνο με αυτόν τον τρόπο το ρετιρέ θα γίνει ωραίο! Το ζητούμενο, σε κάθε περίπτωση, είναι να φτιάξεις κάτι που δεν θα στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια».
Πως, λοιπόν, αποτυπώνεται η δουλειά που γίνεται στις μικρές ηλικίες στη Νίκη Αμαρουσίου;
«Ο πρώτος στόχος από τη στιγμή που ήλθαμε στη Νίκη ήταν να βάλουμε σωστές και γερές βάσεις. Δουλέψαμε πάρα πολύ τον πρώτο χρόνο έτσι ώστε τα παιδιά να καταλάβουν τι σημαίνει να παίζεις σε μια οργανωμένη ομάδα και στη συνέχεια να κάνεις το μεγάλο βήμα, πηγαίνοντας στο ανδρικό. Αρχικώς ρίξαμε το βάρος σε δυο τομείς. Ο πρώτος είχε να κάνει με τη σωματοδομή και ο δεύτερος με τη νοοτροπία, βάζοντας τους νεαρούς αθλητές στη διαδικασία να σκεφτούν πως θα καταφέρουν να παίξουν στην ανδρική ομάδα και, κυρίως, πως θα διεκδικήσουν μια θέση σε αυτήν.
Δεν περιμέναμε αποτελέσματα τόσο γρήγορα όμως τον δεύτερο χρόνο (σ.σ. σεζόν 2014-15) προκριθήκαμε στο Final 4 κατακτώντας την τρίτη θέση. Χάσαμε στον ημιτελικό από τον Παναθηναϊκό για έναν πόντο και νικήσαμε στον μικρό τελικό το Περιστέρι. Τον επόμενο χρόνο παίξαμε ξανά στο Final 4, όπου χάσαμε από τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό και κερδίσαμε στον μικρό τελικό τη Νίκαια με 20 πόντους διαφορά! Πέρσι δεν καταφέραμε να μπούμε στα ημιτελικά αφού είχαμε δυο σοβαρούς τραυματισμούς, παρ’ όλα αυτά κάναμε μια αξιοπρόσεχτη πορεία. Για την ακρίβεια, δεν τα καταφέραμε στο do-or-die παιχνίδι με τον Δούκα».
Πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να γνωρίζει ότι αν προσπαθήσει, θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει μια θέση στην ανδρική ομάδα;
«Το μοτίβο μας είναι ακριβώς αυτό! Τα επτά παιδιά στο U-21 βρίσκονται επίσης στους 14 που προπονούνται και παίζουν με την ανδρική ομάδα η οποία, εν προκειμένω, ετοιμάζεται για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς! Δίνουμε ευκαιρίες στα νέα παιδιά τα οποία, μέσα από τα συνεχόμενα παιχνίδια με το U-21, διορθώνουν τις αδυναμίες τους και κερδίζουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο στην ανδρική ομάδα. Υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των προπονητών ώστε να παρουσιάσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους νεαρούς αθλητές να δείξουν τις πραγματικές τους δυνατότητές, διεκδικώντας μια θέση στο ανδρικό».
«Η διάρκεια είναι πιο σημαντική από ένα αποτέλεσμα»
Πόσο δύσκολο, όμως, είναι για μια ομάδα να συνδυάζει την καλή αγωνιστική παρουσία σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρωτάθλημα, δίνοντας παράλληλα ευκαιρίες σε νέα παιδιά ενώ υπάρχει η πίεση του αποτελέσματος;
«Είναι αλήθεια ότι η Γ’ Εθνική είναι μια δύσκολη κατηγορία. Η Β’ Εθνική ήταν ακόμα πιο δύσκολη όμως εμείς, εν γνώση μας, “θυσιάσαμε” εκείνη τη χρονιά αφού ήταν η κρίσιμη σεζόν για τα παιδιά της U-21. Ήταν η σειρά τους να παίξουν 20-25 λεπτά… Ουδέποτε μπήκαμε στη διαδικασία να το διαπραγματευτούμε. Το αποτέλεσμα ερχόταν δεύτερο αφού ο στόχος μας ήταν να δώσουμε ευκαιρίες στα παιδιά της Ακαδημίας μας. Η φιλοσοφία της Νίκης Αμαρουσίου δεν πρόκειται να αλλάξει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αν δηλαδή, παρεκκλίνουμε ελάχιστα από τον στόχο μας, θα γίνουμε αφερέγγυοι προς τις υποχρεώσεις μας. Η διάρκεια της ομάδας είναι πιο σημαντική από ένα αποτέλεσμα, καλό ή κακό. Το πιο σημαντικό είναι η Νίκη Αμαρουσίου να έχει συνέχεια».