Το άθλημα των καταδύσεων είναι το μοναδικό άθλημα του υγρού στίβου που έχει φέρει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα με τους Θωμά Μπίμη και Νίκο Συρανίδη το 2004. Το κατόρθωμά τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς πως οι Κινέζοι μέσα σε 32 χρόνια έχουν πετύχει έναν απίστευτο άθλο, αφού έχουν κατακτήσει 40 χρυσά μετάλλια σε 56 αγωνίσματα που έχουν διεξαχθεί στις τελευταίες εννέα διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων.

Για ακόμη μια φορά η Κίνα ήταν η κυρίαρχη χώρα στις καταδύσεις. Η παρουσία της πολυπληθέστερης χώρας στο αγώνισμα των καταδύσεων έχει αλλάξει τον ρου της ιστορίας του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Η Κίνα ήταν αποκλεισμένη από την FINA, λόγω εμπάργκο που είχε επιβάλει η διεθνής ομοσπονδία εξαιτίας της κυβέρνησής της, μέχρι το 1984. Στο Λος Άντζελες επιτράπηκε να πάρουν για πρώτη φορά μέρος σε αγώνες Κινέζοι καταδύτες.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, οι Κινέζοι αθλητές πήραν εφτά από τα οκτώ χρυσά μετάλλια που μοιράστηκαν στο άθλημα, ισοφαρίζοντας την επίδοση που είχαν πετύχει και στο Πεκίνο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωσαν οι ίδιοι, το 2008! Αυτό το 87.5%, κάνει ακόμη μεγαλύτερη την επιτυχία οποιουδήποτε αθλητή από άλλη χώρα καταφέρει να κερδίσει την ύψιστη τιμή. Στους φετινούς Αγώνες, αυτοί που πέτυχαν τον άθλο, ήταν οι Βρετανοί Τζακ Λάφερ και Κρις Μιρς, που νίκησαν στο αγώνισμα των συγχρονισμένων καταδύσεων από τραμπολίνο 3μ.

Τα εφτά χρυσά στις καταδύσεις αποτελούν το 26.92% των χρυσών μεταλλίων που κατέκτησαν συνολικά οι Κινέζοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ενώ τα 10 συνολικά (2 ασημένια και 1 χάλκινο) αποτελούν το 14.29% των συνολικών μεταλλίων της Κίνας!


Πίσω μόνο από τον Λουγκάνις

Στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που συμμετείχαν, οι Κινέζοι αθλητές κατάφεραν να φέρουν ένα χρυσό, ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο στην χώρα τους στα τέσσερα αγωνίσματα που διεξήχθησαν στο Λος Άντζελες. Άλλωστε ήταν η εποχή που ο Γκρεγκ Λουγκάνις μεσουρανούσε για την ομάδα των ΗΠΑ, παίρνοντας τα χρυσά μετάλλια στα δύο αγωνίσματα των Ανδρών (3 και 10 μέτρα).

Το 1988, οι Κινέζοι περνούν στην πρώτη θέση του πίνακα των μεταλλίων στις καταδύσεις, με 2 χρυσά, 3 ασημένια και 1 χάλκινο σε τέσσερα αγωνίσματα. Αυτός που τους στερεί το απόλυτο είναι και πάλι ο θρύλος των καταδύσεων Γκρεγκ Λουγκάνις

Το ξεκίνημα της παντοκρατορίας

Το 1992 ο Γκρεγκ Λουγκάνις έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και οι Κινέζοι κυριαρχούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κερδίζουν τρία από τα τέσσερα χρυσά μετάλλια και δείχνουν ότι είναι η δύναμη που ήρθε για να μείνει στο άθλημα. Εκτός των τριών χρυσών, κατακτούν ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο μετάλλιο. Ακριβώς την ίδια συγκομιδή είχαν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα.

Άυξηση αγωνισμάτων – Άυξηση μεταλλίων

Η αύξηση των αγωνισμάτων των καταδύσεων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνει, με την εισαγωγή των συγχρονισμένων από 3 και 10 μέτρα σε άνδρες και γυναίκες έφερε ακόμη περισσότερες επιτυχίες στους Κινέζους, αφού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 κατέκτησαν πέντε χρυσά και πέντε ασημένια μετάλλια.

Στην Αθήνα κάνουν μια εκπληκτική διοργάνωση στην οποία κατακτούν έξι χρυσά μετάλλια, χάνοντας μάλιστα το χρυσό μετάλλιο στα 3μ. συγχρονισμέων καταδύσεων από τους Θωμά Μπίμη και Νίκο Συρανίδη, ύστερα από ένα γλίστρημα που είχαν στην τελευταία τους κατάδυση.

Στο Πεκίνο το πρώτο ρεκόρ

Στο Πεκίνο κάνουν ρεκόρ συγκομιδής μεταλλίων σε απόλυτο αριθμό, καθώς κατακτούν έντεκα συνολικά μετάλλια, επτά από τα οποία είναι χρυσά! Ο μόνος που κατάφερε να τους κερδίσει ήταν ο Αυστραλός Μάθιου Μίτσαμ στην ατομική κατάδυση από πλατφόρμα 10 μέτρων. Έτσι τους στέρησε ένα απίστευτο 100%, στο οποίο και φέτος έφτασαν κοντά.

Οι χαμένοι τελικοί στα ατομικά

Τα ατομικά αγωνίσματα των ανδρών αποδείχθηκαν η αχίλλειος πτέρνα των Κινέζων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αφού ο Κιν Κάι και ο Κουί Μπο έχασαν στα 3μ και στα 10μ. αντίστοιχα από τον Ρώσο Ίλια Ζαχάροφ και τον Αμερικανό Ντέιβιντ Μπούντια.

Το 87,5% στο Ρίο

Στο Ρίο πέτυχαν την καλύτερη συγκομιδή (ποιοτικά) στην ιστορία τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού εκτός από τα 7 χρυσά, κατάφεραν να κατακτήσουν ακόμη δύο ασημένια κι ένα χάλκινο, φτάνοντας συνολικά τα 10 στην διοργάνωση.

Θέμα χρόνου να περάσουν τους Αμερικανούς!

Το άθλημα των καταδύσεων περιλαμβάνεται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα από το 1904 και οι Αμερικανοί καταδύτες έχουν λάβει μέρος σε 18 διοργανώσεις, έχοντας κατακτήσει 49 χρυσά μετάλλια. Με τον ρυθμό που κατακτούν τα χρυσά μετάλλια οι Κινέζοι είναι σχεδόν σίγουρο πως το 2024 θα καταφέρουν να τους ξεπεράσουν.

Αναλυτικά τα μετάλλια των Κινέζων καταδυτών σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Λος Άντζελες 1984: 1 χρυσό, 1 ασημένιο, 1 χάλκινο σε 4 αγωνίσματα
Σεούλ 1988: 2 χρυσά, 3 ασημένια, 1 χάλκινο σε 4 αγωνίσματα
Βαρκελώνη 1992: 3 χρυσά, 1 ασημένιο, 1 χάλκινο σε 4 αγωνίσματα
Ατλάντα 1996: 3 χρυσά, 1 ασημένιο, 1 χάλκινο σε 4 αγωνίσματα
Σίδνεϋ 2000: 5 χρυσά, 5 ασημένια σε 8 αγωνίσματα
Αθήνα 2004: 6 χρυσά, 2 ασημένια, 1 χάλκινο σε 8 αγωνίσματα
Πεκίνο 2008: 7 χρυσά, 1 ασημένιο, 3 χάλκινα σε 8 αγωνίσματα
Λονδίνο 2012: 6 χρυσά, 3 ασημένια, 1 χάλκινο σε 8 αγωνίσματα
Ρίο Ντε Τζανέιρο 2016: 7 χρυσά, 2 ασημένια, 1 χάλκινο σε 8 αγωνίσματα
Σύνολο: 40 χρυσά, 19 ασημένια, 10 χάλκινα σε 56 αγωνίσματα.

Μπορεί να διακρίνει κανείς, πως από τα 56 αγωνίσματα που έχουν διεξαχθεί στις καταδύσεις από το 1984 και μετά οι Κινέζοι έχουν πάρει 40(!) χρυσά μετάλλια, ποσοστό 71,43%!

Επιμέλεια: Θοδωρής Νταλαγιώργος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Παναθηναϊκός Α.Ο.: «Το αίτημα των μελών δεν μπορεί να εξεταστεί, πόσο μάλλον να γίνει αποδεκτό»

Βράβευση Παναγιώτη Γκιώνη στην Ε.Ο.Ε. ανάμεσα στους Έλληνες Olympians του Παρισιού

Ο Γιάννης Βρούτσης εκπρόσωπος των Κρατών – Μελών της ΕΕ στο ΔΣ του WADA, για τρία χρόνια

O 2oς Αγώνας δρόμου «Συν-Εκκίνηση» στο Πάρκο Τρίτση

Ψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη Σγουρόπουλος και Τσεκούρα μετά το Feeder του Ντίσελντορφ

Βρούτσης: «Το Καυτανζόγλειο να γίνει το ΟΑΚΑ της Θεσσαλονίκης»

Στις θέσεις 33-64 του απλού στο πορτογαλικό Feeder η Τόλιου

Ένα χρυσό μετάλλιο, τρία ασημένια κι ένα χάλκινο για την Ελλάδα στα ατομικά του Διεθνούς Τουρνουά Φιλίας της Κύπρου

Στο κυρίως ταμπλό του πορτογαλικού Feeder η Τόλιου, έχασε δύσκολα στο καθοριστικό ματς η Τέρπου

Άρχισαν νικηφόρα το πορτογαλικό Feeder Τόλιου, Τέρπου, αγωνίζονται την Κυριακή για την πρόκριση στο κυρίως ταμπλό