Το Ευρωμπάσκετ του 2011 φιλοξενήθηκε στη Λιθουανία. Μία χώρα που λατρεύει το μπάσκετ σαν… θρησκεία. Παράλληλα, οι… ναοί του αθλήματος, δηλαδή, τα γήπεδα της χώρας είδαν και μία από τις καλύτερες εκδόσεις της σύγχρονης ιστορίας της Ισπανίας.
Μία υπερομάδα που αποτελούνταν από τους Πάου και Μαρκ Γκασόλ, Ρίκι Ρούμπιο, Ρούντι Φερνάντεθ, Σέρχιο Γιουλ, Σερζ Ιμπάκα, Χοσέ Καλντερόν… Παίκτες που από μόνοι τους είχαν την προσωπικότητα και την ποιότητα να γίνουν ηγέτες οποιαδήποτε ομάδας. Ωστόσο, σε εκείνη τη διοργάνωση, εκείνο το σύνολο είχε πρωταγωνιστή έναν τύπο από την Καταλονία.
Τον «βασιλιά» της Βαρκελώνης, Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Ο «La Bomba» έδωσε μία εξαιρετική παράσταση στη Λιθουανία και παίρνοντας από το… χέρι την Ισπανία, την οδήγησε στην κατάκτηση του δεύτερου ευρωπαϊκού της ιστορίας της. Μάλιστα, από τη χώρα του μπάσκετ έφυγε και με άλλο ένα τρόπαιο στα χέρια, αυτό το MVP της διοργάνωσης.
«Καυτός» με το… καλημέρα
Η Ισπανία ξεκίνησε στο Ευρωμπάσκετ του 2011 ως κάτοχος και είχε στόχο να διατηρηθεί στον θρόνο της, αφού είχε κατακτήσει το χρυσό το 2009. Στην πρεμιέρα, η «φούρια ρόχα» αντιμετώπισε την Πολωνία, την οποία νίκησε δύσκολα 83-78. Κορυφαίος για τους Ίβηρες ήταν ο Πάου Γκασόλ με 29 πόντους, αλλά και ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο ήταν άξιος συμπαραστάτης με 23 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Η Ισπανία πήγε… τρένο και στη συνέχεια ξεπερνώντας τα εμπόδια των Πορτογαλίας (87-73), Μεγάλης Βρετανίας (86-69) και της οικοδέσποινας Λιθουανίας (91-79). Την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, ηττήθηκε 65-57 από την Τουρκία, αλλά ήταν… ανώδυνη απώλεια, αφού με ρεκόρ 4-1 τερμάτισε στην πρώτη θέση του γκρουπ.
Σταθερά καλός και στον δεύτερο γύρο των ομίλων
Στην επόμενη φάση δημιουργήθηκαν δύο νέοι όμιλοι. Εκεί, μπήκαν ακόμη πιο δυνατές ομάδες με την Ισπανία να είχε απέναντί της τις Γαλλία, Σερβία και Γερμανία. Η «φούρια ρόχα» δεν προβληματίστηκε ιδιαίτερα, κάνοντας το 3/3. Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο από την πλευρά του ήταν σταθερά καλός, έχοντας πάνω από 14 πόντους κατά μέσο όρο.
Στο πρώτο νοκ άουτ έριξε στο… καναβάτσο τη Σλοβενία
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2011 έκαναν πρεμιέρα τα προημιτελικά στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας. Αντίπαλος της Ισπανίας στο πρώτο νοκ άουτ ήταν η Σλοβενία των αδερφών Ντράγκιτς, Λάκοβιτς, Σμόντις, Σλόκαρ, Ούντριχ, Λόρμπεκ… Όπως είναι φυσικό, τα γάλατα είχαν «σφίξει», με τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο να μην… καταλάβαινε τίποτα. Ο «La Bomba» πήρε τους Ισπανούς από το χέρι και με μία ηγετική εμφάνιση τους έδωσε τη νίκη (86-64) και το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Ο εκ των κορυφαίων γκαρντ της Ευρώπης εκείνη την εποχή μέτρησε 26 λεπτά στο παρκέ, έχοντας 26 πόντους (7/8διπ., 4/8τρ.) και 2 ριμπάουντ.
Η πρώτη… έκρηξη του «La Bomba» στον ημιτελικό
Δύο ημέρες μετά την ευρεία νίκη επί της Σλοβενίας και συγκεκριμένα στις 16 Σεπτεμβρίου στο Κάουνας, η Ισπανία είχε ένα ακόμη εμπόδιο πριν τον τελικό. Στον ημιτελικό τέθηκε αντιμέτωπη με την έκπληξη του τουρνουά Βόρεια Μακεδονία του «δικού» μας Πέρο Άντιτς και του εκρηκτικού νατουραλιζέ Μπο ΜακΚάλεμπ. Η «φούρια ρόχα» συνάντησε αντίσταση από τους γείτονές μας, αλλά ο Ναβάρο είχε πάρει… φωτιά, με τη νίκη-πρόκριση να έρχεται με το τελικό 92-80. Ο «La Bomba» έδειχνε να μην είχε αντίπαλο απέναντί του, όπου σε 36 λεπτά συμμετοχής μέτρησε 35 πόντους με 4/4 βολές, 8/14 τρίποντα και 5/9 τρίποντα, 4 ριμπάουντ και 1 ασίστ.
«Βασιλιάς» Χουάν Κάρλος στον τελικό με τη Γαλλία
Η… μοίρα σε εκείνο το τουρνουά τα έφερε έτσι και η Ισπανία αντιμετώπισε για δεύτερη φορά τη Γαλλία. Η πρώτη τους συνάντηση ήταν στον δεύτερο γύρο των ομίλων, όπου η «φούρια ρόχα» είχε κάνει… πάρτι, συντρίβοντάς την 96-69. Αυτή τη φορά, όμως, ήταν σε τελικό για την κούπα. Το ρόστερ των «τρικολόρ» αποτελούνταν στην πλειοψηφία του από ΝΒΑers προεξέχοντος του Τόνι Πάρκερ και ακολουθούσαν οι Μπορίς Ντιαό, Φλοράν Πιετρούς, Νικολά Μπατούμ, Ζοακίμ Νοά και εξαιρετικοί άλλοι παίκτες όπως φυσικά ο Νάντο Ντε Κολό, Μικαέλ Ζελαμπάλ και Σαρλ Καχούντι.
Σε αντίθεση με την πρώτη τους συνάντηση, ο τελικός ήταν ντέρμπι. Όμως, η Ισπανία είχε σταθερά το προβάδισμα από την αρχή, φτάνοντας στη νίκη με σκορ 98-85 για την κατάκτηση του τρόπαιου για δεύτερη σερί φορά. Όσον αφορά στον κορυφαίο του τελικού; Φυσικά και ήταν ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Σε 31 λεπτά συμμετοχής είχε 27 πόντους με 12/12 βολές, 3/7 δίποντα και 3/7 τρίποντα, 1 ριμπάουντ και 5 ασίστ, όπου φυσικά αναδείχθηκε και MVP του τουρνουά.