Είναι από τους παίκτες, που όπως συνηθίζουμε να λέμε στην Ελλάδα, φέρνει περισσότερο κόσμο στο γήπεδο, αν και στα περισσότερα ματς του εξωτερικού δεν χρειάζεται αυτή η αφορμή. Από αυτούς που δίνουν κάτι παραπάνω στον θεατή, νοστιμίζοντας το παιχνίδι της ομάδας τους και πολλές παίρνοντάς τες από το χέρι και οδηγώντας τες στην επιτυχία.
Μια τέτοια, ξεχωριστή και με πολλές ιδιαιτερότητες περίπτωση αποτελεί για το γαλλικό -και όχι μόνο- ποδόσφαιρο ο Χατέμ Μπεν Αρφά (γιος του Τυνήσιου διεθνή ποδοσφαιριστή Καμέλ Μπεν Αρφά), ο οποίος «πάτησε» το restart και η καριέρα έχει πάρει και πάλι τα πάνω της. Για την ακρίβεια τα πολύ πάνω της, με τον πρώην άσο των Λιόν, Μαρσέιγ να περνάει δεύτερη νιότη στη Νις. Αγωνιστικά -εννοώντας- έχει ξανανιώσει. Φυσικά δεν τον έχουν πάρει και τα χρόνια, 29 είναι ακόμη. Ωστόσο, στα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής του είχε κάνει άλματα προς τα πίσω, υποχωρώντας από την πρώτη γραμμή του ποδοσφαιρικού χάρτη.
Φέτος πάντως είναι αλλιώς. Είναι και πάλι ο παλιός καλός, Μπεν Αρφά, που θαυμάσαμε. Δεν είναι μόνο τα 18 γκολ (σκόραρε και την Παρασκευή στο 2-0 επί της Ρεμς, ενώ έφτιαξε το πρώτο γκολ) που έχει πετύχει σε 34 ματς σ’ όλες τις διοργανώσεις με την ομάδα του Κλοντ Πιέλ, ενώ βρίσκεται μέσα και σε αρκετά από τα τέρματά της, είναι επιπλέον το ότι βγάζει μάτι πως παίζει με άλλον… αέρα. Ένα από τα δυνατά του σημεία άλλωστε είναι η ντρίπλα, έχοντας τη δυνατότητα να κάνει σμπαράλια την οποιαδήποτε άμυνα βρει μπροστά του στην καλή του ημέρα. Φυσικά, είναι απολύτως λογικό να πει κάποιος ότι δεν έχει και την πίεση των προηγούμενων ετών που πιθανόν να τον «τρέλαινε».
Πάντως, με αυτόν οδηγό, η Νις βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις του φετινού Championnat και φλερτάρει έντονα με τη ευρωπαϊκή έξοδο. Είναι πιθανό να πάρει το εισιτήριο που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League. Παράλληλα, μοιάζει έτοιμος να πάρει μεταγραφή για πολύ μεγάλο σύλλογο και πρόσφατα ακούστηκε η Παρί Σεν Ζερμέν όπως και οι Λίβερπουλ, Τσέλσι.
Η καριέρα του λοιπόν, έχει περάσει από πολλά κύματα και το λαμπρό μέλλον που έδειχνε να έχει μπροστά από την πρώτη του κιόλας επαγγελματική σεζόν στη Λιόν στα 17 του, δεν το είδαμε ποτέ. Για δύο λόγους (κατά βάση) συνέβη αυτό. Πρώτος και πιο καθοριστικός ώστε να πάρει την κατιούσα ήταν ο προβληματικός του χαρακτήρας. Πέρασε και κάποιους τραυματισμούς, αλλά μόνο ο ένας ήταν πολύ σοβαρός. Αυτός που του προκάλεσε ο Νάιτζελ Ντε Γιόνγκ.
«Έβγαλε» μάτια από τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα
Ας πάρουμε όμως τα δεδομένα με τη σειρά, ξετυλίγοντας το κουβάρι του δικού του ποδοσφαιρικού παραμυθιού. Σε ηλικία 11 ετών πήγε στην Clairefontain Academy. Τι εστί Clairefontain Academy; Από εκεί έχουν περάσει Τιερί Ανρί, Νικολά Ανελκά και Λουίς Σαχά. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του εκεί πρόλαβε να τσακωθεί άγρια με τον μετέπειτα μέσο της Άρσεναλ, Αμπού Ντιαμπί. Μάλιστα, υπάρχει βίντεο, το οποίο προβλήθηκε αρχικά σε ένα ντοκιμαντέρ, από τον συγκεκριμένο καβγά κατά τη διάρκεια του οποίου ακούστηκαν διάφορα… γαλλικά. Κυριολεκτικά!
Βρέθηκε και σε άλλες Ακαδημίες πριν καταλήξει στα 15 του στα τμήματα Υποδομής της Λιόν και ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος μέχρι να γίνει επαγγελματίας, καθώς δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητο το πλούσιο ταλέντο του. Έτσι και έγινε. Δύο χρόνια μετά υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο και έγινε μέλος της πρώτης ομάδας της Ολιμπίκ και ενώ είχαν αρχίσει να στρέφονται όλο και περισσότερα βλέμματα προς αυτόν από μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Μεταξύ αυτών και η Τσέλσι.
Όλα αυτά πριν καν πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη συμμετοχή με τους τότε πρωταθλητές Γαλλίας. Οι σκάουτερς τον είχαν σταμπάρει από την παρουσία του στα μικρά κλιμάκια της εθνικής Γαλλίας. Ήταν άλλωστε σημαντικό κομμάτι της ομάδας που κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2004 με την Κ-20, με το 2-1 επί της Ισπανίας. Συμπαίκτες του ήταν μεταξύ άλλων ο Καρίμ Μπενζεμά και ο Σαμίρ Νασρί (σκόραρε στον τελικό) και από την άλλη πλευρά οι Πικέ, Φάμπρεγας και Κάπελ.
Πλέον ήταν επαγγελματίας
Το ντεμπούτο του το έκανε στις 6 Αυγούστου του 2004 κόντρα στη νυν ομάδα του. Ο Μπεν Αρφά μπήκε στο 68’ και η ομάδα του άνοιξε το σκορ εννέα λεπτά αργότερα και στο τέλος πήρε τη νίκη (1-0), ενώ στις 10 Νοεμβρίου πέτυχε το πρώτο του γκολ. Εις βάρος της Λιλ για το Λιγκ Καπ Γαλλίας, με το οποίο έγινε το 2-1 υπέρ της Λιόν, αλλά στο τέλος ηττήθηκε με 3-2. Συνολικά εκείνη τη σεζόν έκανε 13 εμφανίσεις. Όχι και άσχημα για πρώτη χρονιά, αν συνυπολογίσει κανείς ότι έπαιξε και σε τέσσερα ματς του Champions League. Άλλες τόσες έκανε και την επόμενη αγωνιστική περίοδο χωρίς να σημειώσει πάντως κάποιο γκολ και το 2006-07 έκανε δύο παραπάνω, πετυχαίνοντας ένα γκολ. Το 2007-08 άρχισε να αποκτά καλή σχέση και με τα αντίπαλα δίχτυα.
Έκανε συνολικά 39 συμμετοχές, τις οποίες συνδύασε με οκτώ γκολ. Μερικά από αυτά ήταν πολύ σημαντικά. Τα δύο επί της Παρί Σεν Ζερμέν, όπου η ομάδα του νίκησε με 3-2. Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα σκόραρε ακόμη δύο τέρματα εις βάρος της Στουτγκάρδης για το Champions League και η Λιόν επικράτησε 4-2. Μάλιστα, το 2008 κέρδισε το βραβείο του καλύτερου νεαρού παίκτη στη Γαλλία, όντας 21 ετών. Η καριέρα του είχε αρχίσει να εκτοξεύεται.
Ενδιάμεσα, το φθινόπωρο του 2007 είχε κάνει ντεμπούτο και με τους «τρικολόρ» (με τους οποίους έχει 15 συμμετοχές έως τώρα και ήταν μέλος τους στο Euro 2012) και ενώ πριν από ένα χρόνο περίπου απάντησε αρνητικά στην εθνική Τυνησίας και έχασε την ευκαιρία να αγωνιστεί στο Μουντιάλ του 2006 που διεξήχθη στα γήπεδα της Γερμανίας. Ήξερε πολύ καλά πως ήταν για εθνική άλλου επιπέδου. Τελικά στις 10 Οκτωβρίου κλήθηκε από τον Ραϊμόν Ντομενέκ για τις αναμετρήσεις με τα Νησιά Φερόε και τη Λιθουανία για τα προκριματικά του Euro και στις 13 του μήνα έκανε το ντεμπούτο του.
Νέο συμβόλαιο, αλλά…
Παρά τις μεταγραφικές «σειρήνες» ανανέωσε τον Μάρτιο του 2008 το συμβόλαιό του μέχρι το 2010. Ωστόσο, δεν έμεινε για πολύ ακόμα στους «λιονέ» και σε αυτό έπαιξε ρόλο ο προβληματικός του χαρακτήρας. Με τον Μπενζεμά δεν τα πήγαινε καλά και η κόντρα τους είχε ξεκινήσει από τη εποχή της συνύπαρξής τους στα μικρά κλιμάκια της εθνικής Γαλλίας.
Ωστόσο, φαίνεται πως από ένα σημείο και μετά δεν ήθελε ούτε να τον βλέπει δεν ήθελε ο νυν παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης…
Η κατάσταση άρχισε να γίνεται πιο δύσκολη και μη ελεγχόμενη ύστερα από ένα επεισόδιο με τον Σεμπαστιάν Σκιλασί στην προπόνηση. Ήρθε και η πρότασή της Μαρσέιγ, ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ και έγινε η καλύτερη θεωρητικά επιλογή για τις δύο πλευρές και ο Μπεν Αρφά μετακόμισε στο «Βελοντρόμ» ύστερα και από την επιθυμία του Έρικ Γκέρετς. Έδειξε και αυτός με τον τρόπο του (όχι τόσο κομψά όπως συνηθίζει) ότι ήθελε να φύγει. Επικράτησε ένα μπέρδεμα για λίγες ημέρες. Από τη Λιόν επεσήμαναν ότι η μεταγραφή δεν θα γίνει, ενώ ο ίδιος δήλωσε μια ημέρα μετά ότι έχει υπογράψει με τη Μαρσέιγ και πως δεν θα επιστρέψει στην καλοκαιρινή προετοιμασία της μέχρι πρότινος ομάδας του. Όπερ και εγένετο…
Προβληματικός και πάλι
Ωστόσο, σε ένα μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που προκάλεσε στην τετραετή του παρουσία στην επαγγελματική ομάδα της Λιόν. Άλλωστε, ήτανε φίρμα πλέον! Πρόλαβε μέσα σε λίγες εβδομάδες να «αρπαχτεί» με τον Τζιμπρίλ Σισέ κατά τη διάρκεια προπόνησης, ενώ λίγο καιρό αργότερα ο μετέπειτα παίκτης του Παναθηναϊκού δόθηκε δανεικός στη Σάντερλαντ και έκλεισε αυτό το… μέτωπο. Άνοιξαν άλλα όμως. Λίγο καιρό μετά πρωτοτύπησε και τσακώθηκε με τον Εμπαμί κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης των Μασσαλών για την αναμέτρηση με τη Λίβερπουλ για το Τσάμπιονς Λιγκ.
Δεν πέρασε πολύς καιρός και εξόργισε και τον προπονητή του, Έρικ Γκέρετς, αρνούμενος να σηκωθεί για ζέσταμα κατά τη διάρκεια του ματς με την Παρί Σεν Ζερμέν. Υποστήριξε μετά το παιχνίδι ότι ήταν τραυματίας, αλλά λίγες ημέρες μετά έδειξε να το μετανιώνει και απολογήθηκε στον τεχνικό της ομάδας και ενώπιον των δημοσιογράφων. Τη σεζόν 2009-10 και ενώ ο Βέλγος τεχνικός δεν ήταν πια στους Μασσαλούς, καθώς τον διαδέχθηκε ο Ντιντιέ Ντεσάν, ο Μπεν Αρφά έκανε και πάλι τα… δικά του, φανερώνοντας σημάδια απειθαρχίας. Ένα από αυτά ήταν καθυστερημένη άφιξη του σε προπόνηση. Ο ίδιος τα έριξε σε αεροπορική γραμμή που τον εμπόδισε να επιστρέψει έγκαιρα από την Τυνησία όπου είχε πάει για να δει τους συγγενικά του πρόσωπα. Πάντως, το πρόστιμο 10.000 ευρώ δεν το γλίτωσε.
Συνολικά εκείνη τη σεζόν έπαιξε σε 41 ματς και σημείωσε επτά γκολ. Πάντως, σε αρκετές απ’ αυτές μπήκε ως αλλαγή (όπως στα 12 από τα 29 ματς πρωταθλήματος στα οποία έπαιξε). Στα μέσα εκείνης της σεζόν «έπαιξε» πολύ έντονα το όνομά του για τον Ολυμπιακό και παρότι φάνηκε να είναι αρκετά κοντά , τελικά δεν υπήρξε happy end για τους «ερυθρόλευκους» που έδειξαν και πάλι ενδιαφέρον για τον Γαλλοτυνήσιο λίγα χρόνια μετά. «Η Π.Α.Ε Ολυμπιακός ανακοινώνει ότι αποσύρει το ενδιαφέρον για την μετεγγραφή του ποδοσφαιριστή της Μαρσέιγ Χατέμ Μπεν Αρφά, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει συγκεκριμένη απάντηση για την πώληση η μη του παίκτη», ενημέρωσε τον Ιανουάριο του 2010 η ομάδα του Πειραιά. Τελικά, παρέμεινε στο championnat μέχρι το τέλος της σεζόν.
Άτυχο το νέο ξεκίνημα
Επόμενος σταθμός του ήταν η Νιουκαστλ. Ύστερα από συζητήσεις επί συζητήσεων οι δύο ομάδες τα βρήκαν και πήγε αρχικά δανεικός και στην συνέχεια οι «καρακάξες» τον απέκτησαν, ενώ είχε μεσολαβήσει ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός. Στις 3 Οκτωβρίου του 2010, ο Νάιτζελ Ντε Γιόνγκ, ο οποίος είναι της λογικής: «περνάει η μπάλα ή ο παίκτης, όχι κι δύο», κόντεψε να του «κόψει» την μπάλα σε ένα ματς με τη Μάντσεστερ Σίτι. Ο Γαλλοτυνήσιος μεσοεπιθετικός υπέστη διπλό κάταγμα κνήμης περόνης στο αριστερό πόδι και ως εκ τούτου θα έπρεπε να μείνει εκτός για έξι μήνες. Τον Νοέμβριο θα υποβληθεί και σε δεύτερη επέμβαση, καθώς δεν υπήρξε η πρόοδος που περίμενε το ιατρικό τιμ. Ο Μπεν Αρφά δεν θα αγωνιστεί άλλο εκείνη τη σεζόν και θα αρκεστεί στις έξι συμμετοχές που είχε κάνει μέχρι το φθινόπωρο. Τον Ιανουάριο Μαρσέιγ και Νιούκαστλ ανακοίνωσαν ότι ήρθαν σε συμφωνία και ο παίκτης άνηκε πλέον στον αγγλικό σύλλογο.
Τον Ιούλιο του 2011 επέστρεψε στη δράση, αγωνιζόμενος κόντρα στην Ντάρλιγκτον και λίγες ημέρες μετά έγινε γνωστό ότι θα μείνει περίπου δύο μήνες εκτός λόγω προβλήματος στον αστράγαλο. Εκείνη τη σεζόν θα κάνει συνολικά 30 συμμετοχές, τις οποίες θα συνδυάσει με έξι γκολ. Από τις ξεχωριστές στιγμές εκείνης της χρονιάς, αλλά και της καριέρας του ήταν το γκολ με την Μπόλτον, όπου πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του ολοκλήρωσε τη φάση ιδανικά.
Η συνέχεια δεν ήταν ανοδική. Όχι πως έκανε κακές σεζόν, αλλά δεν σημείωνε και πρόοδο. Το 2012-13 έκανε 22 συμμετοχές με τέσσερα γκολ και το 2013-14 έπαιξε σε 30 ματς και έβαλε τρία γκολ.
Μέχρι να πεις… κύμινο
Το φθινόπωρο του 2014 δόθηκε δανεικός στη Χαλ Σίτι, αλλά δεν στέριωσε. Πρόκειται για το πιο σύντομο πέρασμα του από ομάδα. Αγωνίστηκε σε εννέα ματς και τον χειμώνα αποχώρησε από τον σύλλογο, ακυρώθηκε η συμφωνία των δύο συλλόγων με τον Στιβ Μπρους να μην γνωρίζει για κάποιες ημέρες που ήταν ο παίκτης του. Θα επιστρέψει ξανά στην επικαιρότητά του Ολυμπιακού ύστερα από τέσσερα χρόνια, αλλά αυτή τη φορά θα κρατήσει λιγότερο το σίριαλ, χωρίς να καταλήξει ούτε αυτήν τη φορά στους Πειραιώτες. Ωστόσο, ούτε στη Νιούκαστλ επέστρεψε, διότι τον Ιανουάριο του 2015 λύθηκε το συμβόλαιο του.
Άρπαξε την ευκαιρία
Παρά τις τρέλες του, η Νις τον εμπιστεύτηκε και παρότι στην αρχή έμοιαζε πολύ δύσκολο να της βγει αυτό το ρίσκο. Το ξεκίνημα είχε εμπόδια, καθώς έναν μήνα μετά το συμβόλαιο που υπέγραψε μαζί της ο Μπεν Αρφά γνωστοποίησε ότι οι δύο πλευρές το έλυσαν.
(Εδώ με πολλά περιττά κιλά)
Ωστόσο, το καλοκαίρι υπέγραψε ξανά στον γαλλικό σύλλογο και παρότι οι πρώτες του εικόνες ήταν απογοητευτικές, έχοντας πάρει πολλά κιλά και το σώμα του δεν έμοιαζε για αθλητή, ο Μπεν Αρφά διαψεύδει συνεχώς τις εκτιμήσεις σε κάθε του ευκαιρία και σε κάθε ματς και μοιάζει έτοιμος να πάρει πάλι (και μετά από πολλά χρόνια) μεγάλη μεταγραφή. Ίσως και τη μεγαλύτερη της καριέρας του.
Επιμέλεια: Αποστόλης Λιβάνιος ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube