Για μια δεκαετία ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος, ο σούπερ σταρ που όλοι μιλούσαν γι’ αυτόν. Τα κατορθώματά του σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, που μεταφράστηκαν σε 19 χρυσά μετάλλια και τρία παγκόσμια ρεκόρ σε 100μ., 200μ. και 4Χ100 με την ομάδα της Τζαμάικας, τον έκαναν να μοιάζει… εξωγήινος. Όμως, στην τελευταία παράσταση της τεράστιας καριέρας του σε ατομικό επίπεδο, ο Γιουσέιν Μπολτ ήταν γήινος. Ένας άνθρωπος σαν όλους τους άλλους, που μπορεί να χάσει. Όπως και έγινε.
Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος
Το κοινό του Λονδίνου, αλλά και τα εκατομμύρια των τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο, περίμεναν με ανυπομονησία την κούρσα των 100μ. για να παρακολουθήσουν για τελευταία φορά τον «κεραυνό». Θεωρώ δεδομένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα ήθελε και θα πίστευε ότι θα έκανε αυτό που ξέρει καλά. Να κόψει πρώτος το νήμα και να κλείσει την καριέρα του με ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο στο στήθος. Είναι ωραίο συναίσθημα να φεύγει ως πρώτος ένας κορυφαίος, αλλά ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ δεν τα κατάφερε. Εκθρονίστηκε, αλλά έχει κι αυτό την ομορφιά του, αφού αποδείχθηκε ότι τελικά είναι άνθρωπος, όπως όλοι. Θα μπορούσε να έχει αποσυρθεί πέρυσι, έχοντας κατακτήσει τα τρία χρυσά μετάλλια στο Ρίο, αλλά δεν το έκανε. Επέλεξε τη φετινή χρονιά γιατί απλά έτσι ένοιωθε. Και αυτό είναι ένα, μεταξύ πολλών, που τον έκαναν ξεχωριστό…
Μετά το πέρας του παγκοσμίου πρωταθλήματος, ο στίβος θα είναι σίγουρα φτωχότερος, αφού θα έχει κρεμάσει τα spike του ένας από τους καλύτερους αθλητές όλων των εποχών, ο οποίος δεν περιορίστηκε μόνο στο ταρτάν, αλλά κυριάρχησε και εκτός αυτού. Με τις επιδόσεις του ξεπέρασε τα ανθρώπινα όρια και με την συμπεριφορά του, ξεπέρασε τα όρια του στίβου, διαφημίζοντάς τον καλύτερα από κάθε άλλον στον πλανήτη. Ο κλασσικός αθλητισμός και ο κόσμος όλος θα τον ευγνωμονεί για όσα πέτυχε όλα αυτά τα χρόνια. Όσοι τα ζήσαμε, μπορούμε να είμαστε πολύ τυχεροί και περήφανοι, αφού θα έχουμε να τα διηγούμαστε στις νεότερες γενιές.
Η αποκαθήλωση του «κεραυνού» έμελλε να γίνει στην τελευταία του κούρσα σε ατομικό επίπεδο από τον Τζάστιν Γκάτλιν, μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ιστορία του κλασσικού αθλητισμού, αφού έχει τιμωρηθεί εις διπλούν για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ο Αμερικανός σπρίντερ έκανε την σούπερ έκπληξη και «πάγωσε» το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου. Για αρκετά λεπτά ο κόσμος κοιτούσε αποσβολωμένος, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβη. Και το «πάγωμα», δεν είχε να κάνει μόνο με την ήττα του Γιουσέιν Μπολτ, αλλά και τον νικητή, ο οποίος, αποδοκιμάστηκε από κάποιους…
Τα δάκρυα του Αμερικανού μετά το τέλος της κούρσας είναι από τις στιγμές εκείνες, που μας θυμίζουν γιατί, μεταξύ άλλων, γουστάρουμε τον αθλητισμό. Για τον ίδιο, είναι μια τεράστια δικαίωση για τα όσα έχει περάσει στο παρελθόν και τα έχει πληρώσει. Δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα να σκαρφαλώνεις και πάλι στο πρώτο σκαλί του βάθρου σε ηλικία 35 ετών και 12 ολόκληρα χρόνια μετά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ελσίνκι. Όμως, όλα τα λεφτά, είναι η υπόκλισή του στον «κεραυνό». Μια υπόκλιση αναγνώρισης στον κορυφαίο σπρίντερ όλων των εποχών, μια υπόκλιση την οποία κάνουμε όλοι μας σε αυτό το θαύμα της φύσης. Γιουσέιν Μπολτ σε ευχαριστούμε!