Οι λόγοι για να ασχοληθεί κανείς μαζί του είναι πολλοί. Η κόντρα του με τον Γιάννη; Το πλούσιο επιθετικό του ταλέντο; Η αμυντική του… ανυπαρξία; Ο Τζέιμς Χάρντεν, περί ου ο λόγος, είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο hot ονόματα της εποχής μας.

Ο γκαρντ των Ρόκετς αν και αποτελεί τον, επί σειρά ετών, αρχισκόρερ του ΝΒΑ, δέχεται συχνά-πυκνά έντονη κριτική. Το ψεγάδι του «Μούσια» είναι η συμπεριφορά του στην άμυνα. Τα βίντεο που αποθανατίζουν τις στιγμές αδιαφορίας του, έχουν γίνει viral εδώ και μια πενταετία. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Χάρντεν στο βωμό της κατάκτησης ενός δαχτυλιδιού έχει ωριμάσει, κάτι που έχει επηρεάσει και το αμυντικό του παιχνίδι.

Ο απόφοιτος του Αριζόνα Στέιτ μας έχει συνηθίσει στο να πρωταγωνιστεί σε στατιστικά που αφορούν την επίθεση. Στη 10η του χρονιά ΝΒΑ, κάνει αισθητή την παρουσία του και στην άλλη πλευρά του παρκέ. Ο «Μούσιας» είναι δέκατος στα συνολικά deflections (185), έβδομος στις συνολικές κερδισμένες κατοχές (89) και τέταρτος στις κατά μέσο όρο (1.5).



Ο ηγέτης των «Ρουκετών» βάσει στατιστικής είναι ένας εκ των κορυφαίων post-up αμυντικών.



Παρά τη θέση και το ύψος του (1.96) ο Χάρντεν αναγκάζεται πολλές φορές να αμυνθεί στο ζωγραφιστό. Οι αντίπαλοι του αν και έχουν ένα φαινομενικό πλεονέκτημα, ευστοχούν μία φορά ανά τρεις προσπάθειες (32.1%). Η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου στατιστικού γίνεται ευκολότερα αντιληπτή, όταν συγκρίνεις τα ποσοστά παικτών που συνηθίζουν να κυριαρχούν εντός ρακέτας, όπως ο Γουάιτσαϊντ, ο Μπιγιόμπο και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.



Ο 30χρονος σκόρερ λατρεύει να έχει την μπάλα στα χέρια του και τα τελευταία χρόνια ιδρώνει και στην άμυνα για να την αποκτήσει. Ο Χάρντεν για άλλη μια χρονιά βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τα κλεψίματα. Φέτος είναι ο τρίτος καλύτερος «κλέφτης» με 106 συνολικά.



Η στατιστική υπεράσπιση της αμυντικής του μετάλλαξης δεν τελειώνει εδώ. Ο Τζέιμς Χάρντεν είναι ο καλύτερος μπλοκέρ στη θέση του με σχεδόν ένα κόψιμο ανά αγώνα.



Ενώ στη συνολική κατάταξη το όνομα του φιγουράρει στη διόλου ευκαταφρόνητη 43η θέση. Σε μία λίστα που η πρώτη 50αδα έχει εύλογα μόλις άλλα δύο γκαρντ (Ντέρικ Γουάιτ και Τζρου Χόλιντεϊ).



Ο «εφευρέτης» του step-back είναι σίγουρα μια εκκεντρική προσωπικότητα. Η παρουσία του στην επίθεση συνδυάζει απεριόριστο ταλέντο με πινελιές εγωισμού. Εκτός των παρκέ συνεχίζει να προκαλεί, είτε με τις στιλιστικές του επιλογές, είτε με τα… νυχτοπερπατήματα του ακόμα και με τις δηλώσεις του. «Μακάρι να ήμουν 2.11, να τρέχω και να καρφώνω. Αυτό δεν απαιτεί ικανότητα» είχε υποστηρίξει ο Χάρντεν στο ESPN, ανεβάζοντας τους τόνους στην κόντρα του με το Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ένας τέτοιος σταρ έχει ανάγκη και μια ομάδα με ιδιαιτερότητες και οι Ρόκετς του Ντ’ Αντόνι μοιάζουν ιδανικοί. Το Χιούστον είναι η μόνη ομάδα από τις 30 της λίγκας που αγωνίζεται χωρίς σέντερ στο ροτέισον.



Τo «small ball» που παίζουν για να αποδώσει αμυντικά στηρίζεται κυρίως στις συνεχείς αλλαγές, στην υψηλή ένταση και κυρίως στο πνεύμα αυτοθυσίας. Ίσως αυτό να αποτελεί και το κλειδί της αμυντικής αναβάθμισης του Χάρντεν.

σίγουρα πολύ καλύτερος αμυντικός από ότι ήταν κάποτε και δείχνει περισσότερη θέληση και διάθεση. Τι τον οδήγησε σε αυτό; Ίσως η κριτική που του ασκήθηκε, ίσως η ανάγκη για ένα πρωτάθλημα, ίσως το σύστημα των Ρόκετς ή και όλα αυτά μαζί. Πάντως έχει ωριμάσει, εμφανίζεται πιο πλήρης και το να πιστεύει κάποιος πως ο Χάρντεν των τελευταίων ετών είναι ένας κακός αμυντικός, αγγίζει τα όρια του μηδενισμού.

Επιμέλεια: Πάνος Σταμούλης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube