Πάβελ Νέντβεντ δεν υπάρχει πια, ούτε Πομπόρσκι, Ροζίτσκι και τα άλλα «χρυσά» παιδιά, μιας εθνικής ομάδας κάποτε, από τις πιο ωραίες, τις πιο επιβλητικές, όχι μόνο στο ευρωπαϊκό, αλλά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αλλά αυτή η εξαιρετική ομάδα έμεινε με το απωθημένο. Ας όψεται ο Μπίρχοφ και ο... Κολοσσός. Και φαντάζει απίθανο το απωθημένο να ξεπεραστεί τώρα. Αλλά ποιος μπορεί να υποτιμήσει την Τσεχία;
Οι σκιές μιας απίστευτης φουρνιάς παικτών πλανώνται ακόμη πάνω από τα κεφάλια των σημερινών διεθνών Τσέχων. Το ίδιο και οι επιτυχίες. Διαδοχικές παρουσίες από το 1996 σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ως Τσεχοσλοβακία μια κατάκτηση το 1976 και δύο 3ες θέσεις το 1960 και το 1980. Ως ανεξάρτητο κράτος ο τελικός του 1996, τα ημιτελικά το 2004 και τα προημιτελικά του 2012. Δεν το λες και μικρό το βάρος για τους τωρινούς παίκτες. Αλλά ο Σούτσεκ, ο Πάβελκα, ο Γιάνκτο, ο Σικ και ο... δικός μας, Κρμέντσικ, μπορεί να μην έχουν την αίγλη των προκατόχων τους, έχουν, όμως, δίψα να γράψουν εκείνοι τη σελίδα, που έχει μείνει λευκή στο βιβλίο της εθνικής Τσεχίας.
Μια εξαιρετικά δεμένη ομάδα, με έναν εξαιρετικό προπονητή, τον Γιάροσλαβ Σιλχάβι, που μπορεί να κάνει τη ζημιά σε όποιον την υποτιμήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αγγλία μία ήττα έκανε στα προκριματικά και αυτή στην Πράγα. Τώρα είναι ξανά μαζί στον όμιλο. Η Τσεχία εδώ και μία 20ετία παρουσιάζει σε κάθε μεγάλη διοργάνωση εξαιρετικό ενδιαφέρον, από την άποψη ότι οι συγκρίσεις με το παρελθόν είναι αναπόφευκτες. Και υπάρχει μία νέα φουρνιά, που υπόσχεται να τις σταματήσει...
Πώς προκρίθηκε:
Η Τσεχία θα βρει απέναντί της στο Euro ξανά την Αγγλία, όπως και στα προκριματικά, και αυτό δεν αρέσει καθόλου στους... Άγγλους! Μία ήττα έκαναν και αυτή ήταν από τους Τσέχους στην Πράγα, με την ομάδα του Γιάροσλαβ Σιλχάβι να έχει το απόλυτο εντός έδρας απέναντι, επίσης, σε Κόσοβο, Βουλγαρία και Μαυροβούνιο.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Άλες Μάντους (Σίγκμα), Γίρι Παβλένκα (Βέρντερ), Τόμας Βάτσλικ (Σεβίλλη)
Αμυντικοί: Γιαν Μπόριλ (Σλάβια), Γιάκουμπ Μπράμπετς (Πλζεν), Βλάντιμιρ Τσούφαλ (Γουέστ Χαμ), Οντρέι Τσελούστκα (Σπάρτα), Πάβελ Καντεράμπεκ (Χόφενχαϊμ), Τόμας Κάλας (Μπρίστολ Σίτι), Άλες Ματέγιου (Μπρέσια), Ντάβιντ Ζίμα (Σλάβια)
Μέσοι: Αντονίν Μπαράκ (Βερόνα), Βλαντιμίρ Νταρίντα (Χέρτα), Άνταμ Χλόζεκ (Σπάρτα), Τόμας Χόλες (Σλάβια), Γιάκουμπ Γιάνκτο (Σαμπντόρια), Άλεξ Κραλ (Σπαρτάκ), Λούκας Μάσοπουστ (Σλάβια), Γιάκουμπ Πέσεκ (Σλόβαν), Τόμας Σούτσεκ (Γουέστ Χαμ), Πετρ Σέβτσικ (Σλάβια)
Επιθετικοί: Μίχαελ Κρμέντσικ (ΠΑΟΚ), Τόμας Πέκχαρτ (Λέγκια), Πάτρικ Σικ (Λεβερκούζεν), Ματέι Βίντρα (Μπέρνλι)
Σχηματισμός:
Με 4-3-3 αναμένεται να παίξει στο Euro ο Σιλχάβι. Σε ρόλο «σκούπας» μπροστά από την άμυνα θα είναι ο Σούτσεκ, από τον οποίο και ξεκινάει η 11άδα.
Βάτσλικ - Τσούφαλ, Κάλας, Καντεράμπεκ, Ματέγιου - Κραλ, Σούτσεκ, Νταρίντα - Μάσοπουστ, Γιάνκτο, Σικ
Το αστέρι:
Τόμας Σούτσεκ. Ο πανύψηλος αμυντικός χαφ αποτελεί βαρόμετρο για την εθνική του ομάδα. Έχει κάνει καταπληκτική χρονιά με τη Γουέστ Χαμ, όντας αναντικατάστατος στην εξαιρετική πορεία της μέχρι την έξοδο στην Ευρώπη, ενώ πέτυχε και 10 γκολ. Αναμφίβολα το μεγάλο αστέρι μιας ομάδας, που κάποτε είχε μια... 11άδα αστέρια!
Αξίζει να τον δεις:
Πάτρικ Σικ. Άλλη πορεία περιμέναμε από τον -επίσης πανύψηλο- 25χρονο επιθετικό και άλλη κατέληξε να έχει. Στα 18 του ο Σικ θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στη νέα γενιά του τσέχικου ποδοσφαίρου. Αποκτήθηκε από τη Σαμπντόρια στα 20 του και την αμέσως επόμενη χρονιά απέτυχε να περάσει ιατρικά στη Γιουβέντους, με τη Ρόμα, ωστόσο, να τα «σκάει» και να τον αποκτά. Τελικά η μοίρα τον οδήγησε στην Μπουντεσλίγκα, όπου πρώτα με Λειψία (ως δανεικός) και πλέον στη Λεβερκούζεν τα πηγαίνει μια χαρά. Δεδομένα θα θέλει να αποδείξει πράγματα στο τουρνουά.
Προπονητής:
Γιάροσλαβ Σιλχάβι. Από τους πιο επιτυχημένους Τσέχους προπονητές, έχει κατακτήσει δύο εγχώρια πρωταθλήματα, ένα με τη Σλόβαν Λίμπερετς και ένα με τη Σλάβια Πράγας. Από το 2018, όταν και ανέλαβε την εθνική ομάδα της πατρίδας του, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, καθώς δεν είναι μόνο η πρόκριση στο Euro, αλλά και η άνοδος των Τσέχων στην 1η κατηγορία του Nations League.
Πιθανότητες κατάκτησης:
Πώς ήταν η Τσεχία φαβορί το 2004 για κατάκτηση και την... ξεράναμε; Ε, σκεφτείτε τώρα αντίστοιχα ότι για την τωρινή ομάδα της Τσεχίας, όσο δεμένη και να είναι, θα μιλάμε για σούπερ έκπληξη, σχεδόν αντίστοιχη της Εθνικής μας τότε, αν καταφέρει να κατακτήσει την πρώτη της κούπα ως ανεξάρτητο κράτος! Εξού και η απόδοση στο 151 και βάλε! Και μόνο να καταφέρει να περάσει από τον όμιλο με Αγγλία, Κροατία και Σκωτία θα είναι τεράστια επιτυχία -στο 1,90 να αποκλειστεί στον όμιλο και στο 2,50 να επιστρέψει σπίτι στον δεύτερο γύρο.
Το πρόγραμμα στο όμιλο:
Σκωτία-Τσεχία (14/06, 16:00) Χάμπντεν Παρκ, Γλασκώβη
Κροατία-Τσεχία (18/06, 19:00) Χάμπντεν Παρκ, Γλασκώβη
Τσεχία-Αγγλία (22/06, 22:00) Γουέμπλεϊ, Λονδίνο
Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro:
9 (1960, 1976, 1980, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016)
Υψηλότερη θέση:
1η (1976 - ως Τσεχοσλοβακία), 2η (1996 - ως Τσεχία)
Θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη:
21η (1458,81 βαθμούς) ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube