Εδώ και 15 συναπτά χρόνια, η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση εμφάνιζε σαν εκπρόσωπο. Τουλάχιστον, έναν αθλητή της στο Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών, αλλά φέτος που το κορυφαίο Ευρωπαϊκό Κύπελλο συλλόγων διεξάγεται αναγκαστικά σε συνθήκες «φούσκας» τυχαίνει να λείπει εντελώς το ελληνικό χρώμα.
Το «bubble» ανέλαβε η Γερμανία, όπου, παρά το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, υπάρχει δραστηριότητα στο άθλημα και συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Μπουντεσλίγκα 1.
Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε με ανάλογο τρόπο στο Λιντς της Αυστρίας το Τσάμπιονς Λιγκ γυναικών και τη «σκυτάλη» παίρνει το Ντίσελντορφ, που θα φιλοξενήσει τους αγώνες 11-18 Δεκεμβρίου.
Ανάμεσα στις 15 συμμετοχές θα βρίσκονται και δύο ομάδες Ελλήνων πρωταθλητών. Η πολωνική Μπογκόρια Γκρότζισκ του Παναγιώτη Γκιώνη και η γαλλική Ενεμπόν του Γιώργου Σταματούρου. Ο πολύπειρος στη διοργάνωση Γκιώνης, όμως, βρίσκεται στην Ιαπωνία για τη δεύτερη ομάδα του, τη Σαϊτάμα, ενώ ο νεαρός Σταματούρος, που τα τελευταία δύο χρόνια είχε πάρει κάποιες ευκαιρίες συμμετοχής στο θεσμό, δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της πρώην πρωταθλήτριας Γαλλίας.
Το Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2019-2020 σταμάτησε πέρυσι στα ημιτελικά, λόγω κορωνοϊού, και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η ETTU ήλπιζε ότι φέτος θα δημιουργούνταν ξανά οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει κανονικά η διοργάνωση, είχε βάλει και τέσσερα προκριματικά ματς για τη συμπλήρωση των ομίλων, αλλά η έξαρση του νέου ιού τη διέψευσε.
Αναγκάστηκε, έτσι, να βρει ως λύση τη διεξαγωγή του Τσάμπιονς Λιγκ σε ένα γυμναστήριο και όχι σε έδρες. Σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον και μέσα σε λίγες ημέρες. Το Ντίσελντορφ προσφέρθηκε για τόπος διεξαγωγής, 15 ομάδες επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους και την Παρασκευή γίνεται η αρχή με τρία γκρουπ των τεσσάρων ομάδων και ένα των τριών.
Με το θεσμό να κάνει την εμφάνισή του την περίοδο 1998-1999 η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση μπορεί να μην είχε ποτέ παρούσα δική της ομάδα, αλλά είχε τη χαρά να βλέπει αθλητές της. Πρώτος και καλύτερος ο Καλλίνικος Κρεάνγκα, φυσικά, που άρχισε το μεγάλο σερί των συμμετοχών το 2005, όταν και είχε οδηγήσει την Ενεμπόν στον «παρθενικό» της τίτλο στη Γαλλία.
Από τότε μέχρι και πέρυσι υπήρχε κάθε χρόνο, τουλάχιστον, ένας Έλληνας αθλητής στη διοργάνωση. Κυρίως, βέβαια, βλέπαμε τον Κρεάνγκα και τον Γκιώνη, αλλά στην πορεία πήραν «γεύση» από το κορυφαίο πρωτάθλημα και οι νεότεροι Γιάννης Σγουρόπουλος, Κωνσταντίνος Αγγελάκης και Γιώργος Σταματούρος.
Το σερί σταματά στη σεζόν 2020-2021 στο «ARAG Center Court» του Ντίσελντορφ, διότι άλλαξε ο τρόπος διεξαγωγής. Βασικός στην Μπογκόρια ο Γκιώνης, αλλά είχε ενημερώσει ότι τον Δεκέμβριο θα έπρεπε να είναι στην Ιαπωνία για την επαγγελματική Λίγκα. Θα ενίσχυε κανονικά τους Πολωνούς σε άλλα χρονικά σημεία των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, όμως ολόκληρο το Τσάμπιονς Λιγκ γίνεται τελικά σε μία βδομάδα και το «bubble» κανονίστηκε για αυτόν το μήνα…
Επίσης, όσο η διοργάνωση διεξαγόταν σε έδρες, η Ενεμπόν επέλεγε κάποια ματς στη διάρκεια των ομίλων για ν’ αγωνιστεί ο Σταματούρος. Αυτό συνέβη τις τελευταίες δύο χρονιές, μολονότι ο πρώην πρωταθλητής Ελλάδας του απλού Νέων ανδρών δεν παίζει με την Ενεμπόν στην πρώτη γαλλική κατηγορία, αλλά στην Τρίτη.
Τώρα που οι αγώνες θα διεξαχθούν μέσα σε μία βδομάδα κι έχουν μεγαλύτερη πίεση από ποτέ, λογικό είναι οι ομάδες να μην έχουν την άνεση να χρησιμοποιούν αναπληρωματικούς κι έτσι ο Σταματούρος δεν κλήθηκε στη Γερμανία.
Οι όμιλοι στο Ντίσελντορφ είναι οι εξής:
Στο πρώτο γκρουπ βρίσκονται η Όρενμπουργκ από τη Ρωσία (νούμερο 1 φαβορί των αγώνων), η Μπογκόρια, η γερμανική Μιλχάουζεν και η ισπανική Λέκα Ένεα.
Το δεύτερο φαβορί, η «οικοδέσποινα» Μπορούσια είναι επικεφαλής στο τέταρτο γκρουπ κι έχει αντιπάλους την Ενεμπόν, την ολλανδική Ταβέρζο και την πολωνική Ντζιάλντοβο.
Στο δεύτερο γκρουπ είναι επικεφαλής η TTSC UMMC από τη Ρωσία και θα συναντήσει τη Σπόρτιγκ Λισαβόνας από την Πορτογαλία και την Οστράβα από την Τσεχία.
Στο τρίτο γκρουπ θα κοντραριστούν μεταξύ τους η γερμανική Σααρμπρίκεν, η δανέζικη Ρόσκιλντε, η αυστριακή Βάλτερ Βελς και η γαλλική Ποντουάζ.
Εξάλλου, δεν θα είναι νέο για τις ομάδες μόνο το φορμάτ της διοργάνωσης, αλλά και ορισμένες αλλαγές στους κανόνες. Δεν θα υπάρξουν άλλα προπονητικά διαλείμματα μετά το πρώτο και το τρίτο σετ, ενώ θα εφαρμοστεί ο «ξαφνικός θάνατος» και το φινάλε στους 6 πόντους στο αποφασιστικό πέμπτο σετ, όπως εισήχθη νωρίτερα και στο Τσάμπιονς Λιγκ των γυναικών.
Επιπλέον, υπάρχουν προσαρμογές που σχετίζονται με την υγιεινή. Οι αθλητές θ’ αρχίζουν και θα τελειώνουν τα παιχνίδια τους στην ίδια πλευρά, ενώ οι μπάλες θ’ αλλάζουν μετά από κάθε μεμονωμένο αγώνα...
Οι δύο πρώτες ομάδες από το κάθε γκρουπ θα προκριθούν στα προημιτελικά και οι αγώνες θα συνεχιστούν με το κλασικό «νοκ άουτ».