Η πλήρης ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
"Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει το φορολογικό νομοσχέδιο ως κατεπείγον στο θερινό τμήμα της Βουλής, προκειμένου τις εισπράξεις των φόρων να μην τις κάνουν οι φορολογικές υπηρεσίες, αλλά οι τράπεζες και οι εισπρακτικές εταιρίες τους, η υπουργός Τουρισμού, με δήλωσή της, προσπαθεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό για άλλη μια φορά. Ενώ η οικονομία συρρικνώνεται, το παραγωγικό δυναμικό βιώνει πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας και εφαρμόζεται πολιτική σκληρής λιτότητας με συντριβή των δαπανών και υπερβολική φορολογία, το υπουργείο Τουρισμού αναφέρει ότι « η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έθεσε το αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και ότι το θέμα της ελάφρυνσης της φορολόγησης είναι γενικότερος στόχος της κυβέρνησης».
Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Αυγούστου, αποτελεί μια ακόμα σκηνή στο επικοινωνιακό έργο της κυβέρνησης προκειμένου να εμφανίσει κάποια επιτυχία στη θλιβερή και καταστροφική εφαρμογή του Μνημονίου.
Απόδειξη είναι η καθυστερημένη, χωρίς καμιά προετοιμασία, χωρίς μελέτη και χωρίς οργάνωση ελεγκτικών μηχανισμών, μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13%. Στη δήλωσή της η ίδια η κ. Κεφαλογιάννη επιφυλάσσεται σε σχέση με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου για το 2013 και συγχρόνως με δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης (22.07.2013) επιβεβαιώνει ότι οι λεπτομέρειες εφαρμογής του συστήματος θα συζητηθούν σε νέες συσκέψεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.
Για άλλη μια φορά η μνημονιακή κυβέρνηση δείχνει δύο πρόσωπα: από τη μια, αναποτελεσματική, αργή, ατελέσφορη όταν πρέπει να γίνει κάτι που αφορά το γενικότερο καλό και ενδιαφέρει την κοινωνία ? από την άλλη, ταχύτατη, με χειρουργική ακρίβεια κι άμεσα αποτελέσματα, όταν κερδίζουν οι ισχυροί και το σύστημα εις βάρος εργασιακών δικαιωμάτων και εισοδημάτων.
Θυμίζουμε ότι ο Επίτροπος Σεμέτα (27.9.2011) απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή ήδη το 2011 σημείωνε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της Ελλάδας να μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση, αφού τόνιζε συγκεκριμένα πως «ο προσδιορισμός και ο ορισμός των πράξεων που μπορούν να φορολογηθούν με μειωμένο συντελεστή εμπίπτει στην αρμοδιότητα των οικείων κρατών μελών».
Η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων του τουρισμού και η τόνωση της πραγματικής απασχόλησης δεν αποτελεί ευχολόγιο και αντικείμενο επικοινωνιακών τρικ, αλλά αδήριτη ανάγκη για μια τουριστική ανάπτυξη με κοινωνική ανταποδοτικότητα."
Οσον αφορά στο δικό μου σχόλιο, το να ανατρέχουμε στο 2011, δύο χρόνια πίσω με άλλα δεδομένα, είναι άσκοπο, διότι τα λάθη και οι παραλείψεις είναι εγκληματικές. Τώρα το σήμερα μετράει και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο και ο τουρισμός δεν πρέπει να είναι πεδίο μάχης, αλλά "πεδίον δόξης λαμπρόν".
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής