Στις 22 Φεβρουαρίου 2014 έρχεται το Ράγκναροκ.
Ένας νέος γύρος δημοσιευμάτων, ξεκίνησε, τα οποία μας προειδοποιούν ότι το τέλος του κόσμου έρχεται για άλλη μία φόρα. Πρέπει να δούμε αν προλάβουμε να μετανοήσουμε αυτή τη φορά και σε ποιους θεούς πρέπει να γίνει αυτό. Μάλλον καλό θα ήταν να ζητήσουμε τη βοήθεια του Θορ, του Όντιν και της υπόλοιπης Άσγκαρντ, αφού στις 22 Φεβρουαρίου έρχεται το Ράγκναροκ.
Τι είναι το Ράγκναροκ τώρα. Είναι το τέλος του κόσμου α λα… Βίκινγκς. Επειδή οι Μάγια δεν το είχαν προβλέψει σωστά το θέμα κι ο κόσμος δεν τους έκανε το χατίρι να καταστραφεί πέρυσι το Δεκέμβρη, οι «ειδικοί» βρήκαν νέα ημερομηνία. Αυτή είναι η 22α Φεβρουαρίου 2014.
Τουλάχιστον σε αυτή την καταστροφή ξέρουμε τι θα γίνει. Δεν πάμε στα τυφλά όπως με τους Μάγια. Η μυθολογία των Σκανδιναβών λέει ότι θα γίνουν τα εξής απλά και καθημερινά. Ένας λύκος εν ονόματι Φένριρ θα καταπιεί τον Όντιν ολόκληρο, ο Θορ πολεμώντας ένα τεράστιο ερπετό θα καταρρεύσει μετά τη νίκη του και τότε ο ήλιος θα μαυρίσει, η γη θα χωθεί κάτω από τη θάλασσα, τα αστέρια θα χαθούν κι οι φλόγες θα φτάσουν στη Βαλχάλα.
Πράγματα τα οποία συμβαίνουν στην καθημερινή μας ρουτίνα. Δεν είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί. Όντως έχει ξανασυμβεί, όχι το Ράγκναροκ, αυτό λέει μια φορά θα γίνει, δεν έχει επανάληψη, το «τέλος» του κόσμου όμως έχει συμβεί αρκετές φορές.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα «τέλους» του κόσμου ήταν ο πανικός που είχε δημιουργηθεί με το τέλος του ημερολογίου των Μάγια. Η όλη παραφιλολογία ξεκίνησε περίπου μια δεκαετία πριν το γεγονός. Αναλύσεις επί αναλύσεων έγιναν για το τι θα συμβεί στις 21 Δεκεμβρίου 2012. Σεισμούς, λοιμούς και καταποντισμούς προέβλεψαν οι «ειδικοί». Τελικά όλοι θυμόμαστε ότι δεν έγινε και τίποτα το συγκλονιστικό.
Στις εσχατολογικές προβλέψεις κατά καιρούς υπήρξαν διάφοροι «ειδικοί»:
Πρώτος από όλους και σίγουρα μεγαλύτερη φίρμα από όλους ήταν ο Νοστράδαμος. Έχει καταφέρει να αποτύχει δύο φορές ως τώρα να προβλέψει το «τέλος» μας. Η πρώτη ήταν το 1732 και η δεύτερη τον Ιούλιο του 1999. Δεν είναι και άσχημα. Εντάξει δεν χρειάζεται να απογοητευόμαστε σίγουρα θα έχει προβλέψει κι άλλες ημερομηνίες και κάποια θα την πετύχει.
Επίσης και οι μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν ένα πρόβλημα επιτυχίας στο κομμάτι των προβλέψεων. Μηδέν στα τέσσερα έχουν. Το 1925, το 1941, το 1975 και το 1984. Το προσπαθούν αλλά δεν θέλει να τους κάτσει με τίποτα.
Εξίσου καλό ποσοστό είχε και ο Γουίλιαμ Μίλερ. Μηδέν στα τέσσερα και αυτός. Ο μύθος λέει ότι είδε ένα όραμα ότι ο κόσμος θα «τελειώσει» διαδοχικά στις 3/4/1843, 7/7/1843, 21/3/1844 και 22/10/1844. Μάταια περίμενε όμως, ο κόσμος προς απογοήτευσή του δεν καταστράφηκε. Φήμες θέλουν να παίζεται με καλή απόδοση στο στοίχημα αν θα πετύχει τη συντέλεια ο εν λόγω πάστορας.
Μια από τις πιο χιουμοριστικές περιπτώσεις «εσχατολογικής» προφητείας ήταν η κότα προφήτης του Leeds. Το 1806 στην αγγλική πόλη ειπώθηκε ότι μια κότα γένναγε αυγά που έγραφαν «ο Χριστός έρχεται». Τελικά το όλο γεγονός αποδείχτηκε ένα τεράστιο φιάσκο, μιας και η επιγραφή πάνω στα αυγά ήταν έργο της ιδιοκτήτριας η οποία, έγραφε στα αυγά και τα επανατοποθετούσε ώστε να τα γεννήσει ξανά η κότα.
Τελικά όσο και να προσπαθούμε να προβλέψουμε το μέλλον μάλλον είναι αδύνατο. Το μόνο σίγουρο για το Ράγκναροκ είναι ότι κάποιοι θα το εκμεταλλευτούν οικονομικά και σίγουρα οι περισσότεροι θα διασκεδάσουμε με αυτά που θα διαβάσουμε μέχρι την μέρα της κρίσεως.
Επιμέλεια: Γιώργος Ντιμπένκος-Κυριαζόπουλος