Φτάσαμε στα μέσα Γενάρη και η ΑΕΚ είναι μέσα σε όλα, αφού είναι η μόνη ελληνική ομάδα που συμμετέχει σε τρεις διοργανώσεις. Πρωτάθλημα, Κύπελλο και φυσικά Ευρώπη έκαναν τους ανθρώπους και τους οπαδούς της Ένωσης να μιλούν μετά από χρόνια για μια κανονική - για τα δεδομένα και την ιστορία της ομάδας - σεζόν!

Βάσει του μεγέθους και των απαιτήσεων που πάντα υπάρχουν η πρόκριση στους «32» του Europa δεν μπορεί σαφώς να χαρακτηριστεί υπέρβαση, ωστόσο, λόγω της απουσίας της ομάδας από τα ευρωπαϊκά σαλόνια δεν ήταν και αυτονόητη στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Του Γιάννη Σταυρόπουλου

Πόσο προετοιμασμένοι ήταν στην ΑΕΚ;

Η απάντηση είναι «μάλλον πολύ». Με γρήγορες κινήσεις Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς και Μανόλο Χιμένεθ έχτισαν από νωρίς τον «κορμό» του ρόστερ και ο Ισπανός τεχνικός δούλεψε σχεδόν με όλα του τα όπλα στην προετοιμασία.



Παρά τις αναποδιές που υπήρχαν από νωρίς, όπως για παράδειγμα ο τραυματισμός του Μπακασέτα και οι «άνοστες» εμφανίσεις και ο αποκλεισμός από την ΤΣΣΚΑ στον γ’ προκριματικό γύρο του Champions League, το «γλυκό» δεν χάλασε και άρχισε να δένει για τα καλά μετά την πρόκριση επί της Μπριζ, που έφτιαξε για τα καλά το κλίμα.

Στους δύσκολους μήνες που ακολούθησαν με απαιτητικότατο πρόγραμμα σε πρωτάθλημα και στους ομίλους του Europa η ΑΕΚ έγινε «Λερναία Ύδρα». Οι αναποδιές στα ματς που πήγαιναν να «στραβώσουν», οι μικροτραυματισμοί, αλλά και τα «σοκ» με Μάνταλο-Γιόχανσον έκαναν τον Χιμένεθ να βγάζει συνεχώς νέα όπλα στη μάχη. Αλλαγές συστημάτων, εναλλαγή πρωταγωνιστών στα παιχνίδια, σωστό αλλά και παράλληλα ελκυστικό ποδόσφαιρο έφεραν τους κιτρινόμαυρους στην ευχάριστη κατάσταση που βρίσκονται σήμερα.

Ο πιο χαλαρός χειμώνας των τελευταίων ετών

Παρότι η ομάδα χτυπάει νταμπλ ενώ συμμετέχει και στην Ευρώπη μετά από πολλά χρόνια με την κλήρωση κόντρα στη Ντιναμό Κιέβου να της επιτρέπει να ονειρεύεται ακόμη και τους «16», ο Χιμένεθ έχοντας πλέον δίπλα του τον Νίκο Λυμπερόπουλο σε ρόλο τεχνικού διευθυντή δεν προβληματίστηκαν ιδιαίτερα στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Βέβαια υπάρχει ακόμη δρόμος, όμως δύσκολα θα υπάρξει κάποια έκπληξη αν δεν προκύψει αποχώρηση από το ρόστερ.



Οι κινήσεις ήταν λίγο έως πολύ ξεκάθαρες και έγιναν τόσο γρήγορα ώστε ο Ισπανός να έχει από τις πρώτες μέρες του νέου έτους και τους δύο παίκτες που είχε ανάγκη η ομάδα του. Ένα οχταροεξάρι (Μοράν) κι έναν playmaker (Μασούντ). Δηλαδή λύσεις για να καλύψει τα κενά που άφησαν οι Γιόχανσον και Μάνταλος, που φυσικά αφορούν τραυματισμούς και όχι ανορθογραφίες από λάθη που θα μπορούσαν να γίνουν το περασμένο καλοκαίρι.

Αν ήταν διαθέσιμοι λοιπόν, ο 26χρονος μεσοεπιθετικός και ο διεθνής Σουηδός και στο σενάριο ότι ο Χιμένεθ θα συνέχιζε με 3-5-2 (ως βασικό σχηματισμό) η ΑΕΚ ίσως να μη χρειαζόταν καμία μεταγραφή. Ναι, ναι σίγουρα ακούγεται κάπως… ξενέρωτο ωστόσο θα αποτελούσε ευτυχία για οποιονδήποτε κι αν βρισκόταν στη θέση του τεχνικού διευθυντή και την ίδια ώρα έβλεπε την ομάδα να βρίσκεται μέσα σε όλους της τους στόχους. Παράλληλα στην περίπτωση της ΑΕΚ βγάζει μάτι στην παρούσα φάση της χρονιάς το βάθος του ρόστερ, η ευελιξία του προπονητή αλλά και το πάθος και η ομαδικότητα που έχει κάθε παίκτης που παίρνει λεπτά συμμετοχής.

This… last year

Τα προηγούμενα χρόνια η ΑΕΚ συνήθιζε να τρέχει τον χειμώνα για να καλύψει τα κενά του καλοκαιριού. Πέρσι για παράδειγμα απέκτησε τέσσερις παίκτες. Οι Αραούχο και Βράνιες προστέθηκαν στο ρόστερ για να γίνουν βασικοί με το καλημέρα και να κλείσουν τις τρύπες σε άμυνα και επίθεση που υπήρχαν από το ξεκίνημα της σεζόν, ενώ οι Αϊντάρεβιτς και Βινίσιους ντύθηκαν στα κιτρινόμαυρα για να βοηθήσουν ως back-up.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.