Κι όμως υπήρχε προπονητής που επί 12 χρόνια βρισκόταν στη θέση του και μάλιστα δεν είχε βιώσει ποτέ μέχρι σήμερα μία αδιαμφισβήτητη αποτυχία. Αυτός ο προπονητής ήταν ο Γιοακίμ Λεβ, που ναι μεν δεν είχε τη φθορά και την καθημερινή ενασχόληση που υπάρχει σε έναν σύλλογο, αλλά βρισκόταν στον πάγκο της πιο επιτυχημένης ευρωπαϊκής δύναμης, της εθνικής Γερμανίας.

Σήμερα, όμως, είδε την άλλη πλευρά του νομίσματος και μάλιστα βίωσε την αποτυχία με τον πιο σκληρό τρόπο. Σώθηκε την προτελευταία αγωνιστική με ένα καταπληκτικό γκολ στο 95’, αλλά τα προβλήματα δεν γινόταν να κρυφτούν κάτω από το... χαλάκι. Η σχεδόν βαθμολογικά αδιάφορη, Νότια Κορέα, πρόσφερε στον Λεβ και τη Γερμανία ένα πολύ σκληρό μάθημα, καθώς όχι μόνο τη σταμάτησε για περίπου 100 λεπτά, αλλά τη... φιλοδώρησε και με δύο γκολ, υπογράφοντας το «φιάσκο», όπως γράφουν και οι Γερμανοί, της «νασιονάλμανσαφτ».



Ο 58χρονος, πλέον, ομοσπονδιακός τεχνικός ανέλαβε καθήκοντα πρώτου προπονητή στη Γερμανία μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου και κατέγραψε κατά σειρά 2η θέση στο Euro 2008 με ήττα από την αχτύπητη Ισπανία, 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, ημιτελικά στο Euro 2012, κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014 μέσα στη Βραζιλία και με νίκη επί της διοργανώτριας με 7-1 και εκ νέου ημιτελικό στο Euro 2016, με αποκλεισμό από τη διοργανώτρια Γαλλία. Με άλλα λόγια, ποτέ δεν έπεσε κάτω από την 4η θέση σε Euro ή Μουντιάλ. Τα κατορθώματά του, λοιπόν, μιλούν από μόνα τους. Έτσι, για κάθε αποκλεισμό του εκάστοτε φορμαρισμένου Σανέ, υπήρχε η απάντηση από τον ίδιο με εξαιρετικές πορείες.

Ωστόσο, φέτος ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και ίσως η ώρα της αλήθειας και για τον ίδιο. Ο Γιόακιμ Λεβ αποδείχθηκε ανήμπορος να διαχειριστεί τα προβλήματα που υπήρχαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, αλλά και αυτά που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του τουρνουά, αφού σύμφωνα με τα ρεπορτάζ προέκυψαν συγκρούσεις με παίκτες, αλλά και με τον τιμ μάνατζερ, Όλιβερ Μπίρχοφ.



Συμπερασματικά, η Γερμανία ήταν απελπιστικά φτωχή σε ιδέες, δημιουργία, δυνάμεις και βοήθειες και μεγάλη ευθύνη σε όλα αυτά είχε ο ίδιος και πλέον το μέλλον του στον πάγκο, παρά το γεγονός ότι ανανέωσε πρόσφατα, δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Και με τη βούλα η «νασιονάλμανσαφτ» είναι σε περίοδο δικού της... μνημονίου.

Παύλος Κουστέρης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube