Την ανάγκη αισθητικών επεμβάσεων στο ποδόσφαιρο με απόλυτο στόχο τη βελτίωση του θεάματος την αντιλαμβάνομαι. Ως αναγκαίο κακό ίσως, αλλά δεν μπορείς να γυρίζεις την πλάτη στις εξελίξεις. Φτάνει αυτά που διαλέγεις να έχουν κάποια λογική και να συμβαδίζουν με τα ειωθότα του σπορ.

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Για παράδειγμα όταν αποφασίστηκε να καταργηθεί η επιστροφή της μπάλας στον τερματοφύλακα από την αρχή ακουγόταν καλό. Και ήταν…. Πέρα από κάθε αμφιβολία, άλλαξε τον ρυθμό των αγώνων αυξάνοντας τον καθαρό χρόνο. Οπως και το να δείχνουν τη διάρκεια των καθυστερήσεων οι τέταρτοι διαιτητές. Αυξησε το ενδιαφερον και είδαμε πολλά γκολ σε αυτο το διάστημα αφού ήξεραν οι παίκτες πόσο χρόνο ακόμη εχουν για επίθεση και προσπάθεια.

Όταν όμως ακούγονται ακραία πράγματα μου έρχεται μία αύρα από αναμνήσεις του παρελθόντος! Και πάντα ένας μεγάλος σταρ του παρελθόντος θα μπαίνει μπροστάρης, ως …κολυμβήθρα του Σιλωάμ, προκειμένου οι αλλαγές να μοιάζουν σοβαρές. Τώρα είναι ο Μάρκο Φαν Μπάστεν που η ΦΙΦΑ παρουσιάζει ως τον επικεφαλής των ρηξικέλευθων ιδεών που θα αλλάξουν το άθλημα! Πριν από μία 15ετία ήταν ο άφθαρτος (ακόμα τότε) Μισέλ Πλατινί! Τότε ο Γάλλος είχε την φαεινή ιδέα να…μεγαλώσουν τα τέρματα! Δηλαδή φανταστείτε την αστειότητα του να είναι τρία μέτρα ψηλά και είκοσι μέτρα μήκος και ένας κακομοίρης στην μέση να τρώει τα γκολ σαν φυστίκια. Το 1990 ο Πελέ επέμενε υπάρχουν αποβολές σαν το πόλο με μικρή χρονική διάρκεια κάτι που συζητήθηκε υπό την μορφή της πορτοκαλί κάρτας, αλλά απορρίφθηκε το 2009 στο Μπέλφαστ από το IFAB, το διεθνές συμβούλιο κανονισμών του ποδοσφαίρου. Να όμως που τώρα η συζήτηση επανέρχεται! Και ειλικρινά. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν θα βοηθούσε κάτι τέτοιο στη ροή ενός αγώνα! Όπως και δεν ξέρω αν αυτό που ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον έλεγε στην Αγγλία το 1995, θα βοηθούσε, δηλαδή να μειώνονται οι παίκτες στην παράταση κάθε δέκα λεπτά ώστε να μπαίνουν πιο πολλά γκολ και να αποφεύγουμε τα πέναλτι! Το 2001 στην Γενεύη είχαν ξαναμαζευτεί όλοι οι παλιοί σταρ και έκαναν προτάσεις. Θυμάμαι πως ξένισε πολλούς η πρόταση να μην γίνεται τείχος στα φάουλ, αλλά η λογική Πλατινί να υπάρχουν δύο έξτρα διαιτητές σε κάθε περιοχή στη γραμμή για τις αμφισβητούμενες φάσεις ενώ τότε φαινόταν τραβηγμένη, στην εφαρμογή της από το 2010 αποδεικνύεται επιτυχημένη! Καλά, για το πέναλτι τύπου χόκει με κούρσα από τη σέντρα, δεν σχολιάζω αφού είναι κάτι που έχει εφαρμοστεί (ανεπιτυχώς) τη δεκαετία του 70 στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ την εποχή του Kosmos της Νέας Υόρκης, όταν ο Πελέ και ο Μπεκενμπάουερ αγωνιζόντουσαν στο MLS. Δεν πρόκειται να προσθέσει τίποτα ούτε θα λύσει κάποιο πρόβλημα στο σπορ!

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου στο england365.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Η ελληνική ομάδα είναι καλύτερη από την Σκωτία, αλλά θα χρειαστεί και την τύχη που δεν είχε πριν 30 χρόνια!

Η κορυφαία νέα γενιά για την εθνική Αγγλίας και η ευθύνη του Τούχελ να την πάει ένα βήμα παραπάνω!

Τα εύσημα στον Πίκφορντ δίνουν οι Άγγλοι, ο ευχάριστος «πονοκέφαλος» για Τούχελ και το ντεμπούτο με γκολ του Τζόουνς

Μία τεράστια ευκαιρία: Στα 90 κρισιμότερα λεπτά για την Ελλάδα μέχρι τα επόμενα

Yπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικός υπήρξε, αλλά και παραμένει, ο Σαλάχ για τη Λίβερπουλ;

Η συναισθηματική επιστροφή Αλόνσο, η «μαύρη τρύπα» του «Άνφιλντ» και το… κλειδί να μην έχει τραυματισμούς η Λίβερπουλ!

Η δικαίωση της ποδοσφαιρικής λογικής με τον Ρόδρι, που χρωστάει πολλά στον Πεπ!

Το κανονικό ποδόσφαιρο που παίζει η Μπέντφορντ του Τόμας Φρανκ, περιέχει γνώση και πολύ ταλέντο!

Ένα εκατοστό ή όχι, είσαι οφσάιντ, και o VAR λύνει το πρόβλημα, οπότε με το να συζητάμε, απλά χάνουμε τον χρόνο μας!

Η «νέα» Λίβερπουλ αρέσει και ο Σλοτ αλλάζει κάποια πράγματα, αλλά τα δύσκολα τώρα έρχονται!