Τα κομβικά σημεία της περιβαλλοντικής μελέτης για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια που είναι 485 σελίδες παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Live Sport».
Η χρονική διάρκεια των έργων προβλέπεται στους 20 μήνες και τα αντισταθμιστικά μέτρα για τα δέντρα.
Το 1/3 των κεφαλαίων που απαιτούνται φέρεται να έχει εξασφαλίσει ο Δημήτης Μελισσανίδης.
Τα κυριότερα αποσπάσματα του δημοσιεύματος της Live Sport
«Το έργο βρίσκεται νοτίως του Άλσους του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Το σύνολο του οικοδομικού τετραγώνου ανέρχεται σε 29.121,61 τ.μ. Η έκταση είναι σχετικά επίπεδη και η υψομετρική διαφορά είναι της τάξης των πέντε μέτρων με κλίση προς το νότιο τμήμα. Η μέγιστη χωρητικότητα του νέου γηπέδου της ΑΕΚ ανέρχεται σε 31.527 θεατές. Το κτίριο τοποθετείται στο άμεσο περιβάλλον του με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση του διαθέσιμου χώρου ως προ το εξωτερικό όριο με περιορισμό της οικοδομικής γραμμής, αλλά και ως προς το εσωτερικό του κοίλου για την ανάπτυξη κερκίδων και των επιπέδων εξυπηρέτησής τους.
Τα βασικά στοιχεία του κυρίου έργου είναι τα εξής:
- Το κοίλο
- Το κτίριο του γηπέδου, που αποτελείται από δύο υπόγεια και τέσσερα επίπεδα στην ανωδομή (ισόγειο και τρία). Το σύνολο του κτιρίου για την αισθητική του διαμόρφωση «ντύνεται» από διάτρητο επικλινές στοιχείο που περιτρέχει το σύνολο της όψης του. Ο ανατολικός τομέας αποτελεί τον κύριο τομέα του γηπέδου και παρουσιάζει διαφορετική δομή σε σχέση με τους άλλους τομείς, καθώς περιλαμβάνει στο -1 την τεχνική περιοχή, αποδυτήρια, χώρους δημοσιογράφων και θεωρεία στο +1 και +2 επίπεδο. Οριοθετείται, επίσης, στο κάτω διάζωμα από τις δύο εισόδους στον αγωνιστικό χώρο. Η οργάνωση των τριών άλλων τομέων είναι βασικά παρόμοια, καθώς οι κερκίδες αποτελούνται από δύο διαζώματα που διατρέχουν το σύνολό του.
- Κυκλοφορία θεατών. Γίνεται μέσω: της εξωτερικής ελεύθερης περιμετρικής ζώνης κυκλοφορίας του γηπέδου και 12 πυρήνων διπλών κλιμακοστασίων.
- Τα οχήματα εισέρχονται και εξέρχονται από δύο επίπεδο. Το πρώτο εξυπηρετεί τις κινήσεις της Πατριάρχου Κωνσταντίνου προς τα δυτικά (είσοδος και έξοδος), ενώ για την εξυπηρέτηση της κίνησης από τη Λεωφόρο Δικελείας – Φωκών προς το γήπεδο τα οχήματα κινούνται γύρω από την Πλατεία της Αγίας Τριάδας και με ράμπα ανατολικά της εκκλησίας κατεβαίνουν προς το επίπεδο εισόδου του κτιρίου και δη κάτω την ταπεινωμένη οδό. Υλοποιούνται 180 θέσεις σταθμεύσεις οχημάτων και 4 θέσεις λεωφορείων. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα στάθμευσης μοτοσικλετών.
- Η στέγαση του γηπέδου γίνεται με στέγαστρο που καλύπτει το σύνολο των θέσεων του γηπέδου.
- Βασικά υλικά – τεχνικά χαρακτηριστικά: ο φέρων οργανισμός του κτιρίου και οι πυλώνες του στεγάστρου προβλέπεται να κατασκευαστούν από οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι κερκίδες θα κατασκευαστούν ως προκατασκευασμένα στοιχεία σκυροδέματος. Οι εξωτερικοί τοίχοι θα είναι από πλινθοδομή επιχρισμένη με ασβεστοκονίαμα».
Υδροδότηση
Η σύνδεση του δικτύου ύδρευσης του υπό μελέτη έργου με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ θα πραγματοποιηθεί στη δυτική πλευρά του γηπέδου στην οδό Καππαδοκίας, από όπου διέρχεται αγωγός διαμέτρου Φ100. Προτείνεται η κατασκευή εγκατάστασης αποθήκευσης και ανύψωσης της πίεσης πόσιμου νερού, ώστε αυτό να έχει αυτάρκεια υδροδότησης και εγκατάσταση αποσκλήρυνσης για διάφορες εγκαταστάσεις του γηπέδου, όπως του κλιματισμού και των χαμάμ.
Αποχέτευση ακαθάρτων: Υπάρχουν ολοκληρωμένα δημόσια δίκτυα λυμάτων της ΕΥΔΑΠ, τόσο στην πλευρά της οδού Πατριάχου Κωνσταντίνου όσο και στις οδούς Φωκών και Καππαδοκίας προς τα οποία μπορούν να οδηγηθούν οι απορροές ακαθάρτων του νέου γηπέδου. Η διάμετρος όλων των δικτύων είναι 250 mm.
Αποχέτευση ομβρίων: Προβλέπεται η αποθήκευση των ομβρίων του στεγάστρου του γηπέδου σε υπόγεια δεξαμενή, προς χρήση του για άρδευση και πλύση λεκανών και ουρητηρίων των WC.
Ηλεκτροδότηση
Διαπιστώθηκε η ύπαρξη διαθέσιμων δικτύων μέσης τάσης 20 KV τόσο επί της οδού Φωκών όσο και επί των οδών Καππαδοκίας και Πατριάχου Κωνσταντίνου. Για την ηλεκτρική τροφοδότηση του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου προβλέπεται η κατασκευή ιδιωτικού υποσταθμού υποβιβασμού μέσης σε χαμηλή τάση. Η τροφοδότηση του υποσταθμού θα γίνει από τη νότια πλευρά του οικοπέδου.
Η αναδάσωση του Άλσους
Ο αριθμός των δέντρων εντός της περιοχής επέμβασης (επέκταση και πεζοδρόμηση) ανέρχεται σε περίπου ενενήντα δέντρα. Από αυτά, τα μισά βρίσκονται στο χώρο της επέκτασης του νέου γηπέδου (3 στρ.) και τα άλλα μισά στον χώρο του πεζοδρόμου της ανατολικής πλευράς (1,79 στρ.).
Ως αντιστάθμιση στην απομάκρυνση της βλάστησης προτείνεται να πραγματοποιηθεί φύτευση νέων δέντρων και θάμνων σε «διάκενα» (εκτάσεις χωρίς δενδρώδη βλάστηση) εντός τους άλσους… Εντός του άλσους παρατηρήθηκε αριθμός εκτάσεων χωρίς βλάστηση, τα λεγόμενα «διάκενα», μέρος των οποίων εμφανίζει μία μορφή εγκατάλειψης. Από τον αριθμό αυτόν επιλέχτηκαν οι έξι πλέον κατάλληλες θέσεις (διάκενα) ως χώροι φύτευσης, συνολικής έκτασης 21,2 στρ.
Εντός των προτεινόμενων έξι θέσεων δύναται να φυτευτούν συνολικά 2.112 δέντρα και 1.000 θάμνοι, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των προς απομάκρυνση δέντρων.