Οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο με τον ενθουσιασμό που τον αντιμετωπίζει ο υπόλοιπος πλανήτης. Πριν είκοσι χρόνια όμως, όταν τους ανατέθηκε η διοργάνωση του Μουντιάλ, οι Αμερικάνοι έδειξαν το… ποδοσφαιρικό τους πρόσωπο.
Δημιούργησαν ρεκόρ προσέλευσης θεατών -69.000 κατά μέσω όρο ανά παιχνίδι- που διατηρείται μέχρι σήμερα και διοργάνωσαν το πρώτο παιχνίδι παγκοσμίου Κυπέλλου σε κλειστό γήπεδο, που έγινε ανάμεσα στους διοργανωτές και την Ελβετία.
Μάλιστα, στο Μουντιάλ του 1994 έγινε σειρά αλλαγών στην διεξαγωγή της διοργάνωσης, με τη νίκη να… κοστολογείται πλέον τρεις βαθμούς –αντί για δύο όπως ίσχυε μέχρι τότε-, καθιερώθηκε τέταρτος διαιτητής και όλη η αποστολή της ομάδας καθόταν στον πάγκο και θεωρούνταν ενδεχόμενες αλλαγές.
Το γκολ «φάντασμα» των Άγγλων
Το Μουντιάλ του 1966 θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία γιατί έγινε για πρώτη φορά στην Αγγλία. Ακόμα και γιατί ο τελικός έγινε στο Γουέμπλεϊ, με 100.000 κόσμου να γεμίζουν τις κερκίδες.
Όμως ο Τζεφ Χαρστ ήταν αυτός που έκλεψε τα φώτα, αφού έγινε ο πρώτος –και μοναδικός μέχρι σήμερα- που πέτυχε χατ-τρικ σε τελικό Μουντιάλ (κόντρα στη Δυτική Γερμανία), με τρία γκολ που ακόμα και σήμερα αμφισβητούνται.
Το ένα απ’ αυτά είναι το γκολ «φάντασμα» που χάρισε ουσιαστικά το τρόπαιο στην Αγγλία, όταν από σουτ του Χαρστ η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο και προσγειώθηκε στη γραμμή, με τον διαιτητή να θεωρεί πως την έχει περάσει.
Αργότερα, όταν μελετήθηκε το βίντεο, διαπιστώθηκε πως και τα άλλα δύο γκολ του Βρετανού επιθετικού αμφισβητούνται, με το πρώτο να είναι κεφαλιά από φάουλ που εκτελέστηκε ενώ ο διαιτητής έφτιαχνε το τοίχος και το τρίο να έχει σημειωθεί ενώ φίλαθλοι είχαν εισβάλει στο γήπεδο.
Ο… ασύλληπτος Πελέ
Μουντιαλικές ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Πελέ θα μπορούσαν να γεμίσουν τόμους. Ο Βραζιλιάνος που αγαπήθηκε απ’ τον κόσμο όσο λίγοι ποδοσφαιριστές, πανηγύρισε 92 τρόπαια στην καριέρα του, εκ των οποίων τα τρία ήταν σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Πρόκειται για τον μοναδικό ποδοσφαιριστή που το έχει καταφέρει, δημιουργώντας ένα φοβερό ρεκόρ τίτλων που πανηγύρισε στα Μουντιάλ του 1958 στη Σουηδία, το 1962 στη Χιλή και το 1970 στο Μεξικό.
Μάλιστα, παραμένει ακόμα και σήμερα πρώτος σκόρερ της Βραζιλίας, αφού έχει πετύχει 77 γκολ σε 92 παιχνίδια, ενώ το ρεκόρ του δεν απειλείται άμεσα, αφού τον ακολουθεί ο Ρονάλντο με 15 τέρματα λιγότερα.
Επιμέλεια: Εύα Ζαχαριουδάκη ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube