Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός παρουσίασε σήμερα στους δημοσιογράφους τα έργα που γίνονται στη Λεωφόρο, η οποία, ως γνωστόν, θα φιλοξενήσει τη από τη νέα σεζόν τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» επιστρέφουν στη φυσική τους έδρα και οι εργασίες ήταν απαραίτητες, προκειμένου το «Απόστολος Νικολαϊδης» να είναι απολύτως έτοιμο για το «τριφύλλι».
Σε πρώτη φάση η ξενάγηση, που έγινε από τον Γιάννη Παναγιωτίδη, υπεύθυνο για τα γηπεδικά θέματα της ομάδας, περιελάμβανε το «μέσα» του γηπέδου. Παρόντες ήταν και οι πολιτικοί μηχανικοί Νίκος Βεϊσάκης και Μάριος Σατερλής, υπεύθυνος των έργων αποκατάστασης. Ο κ. Παναγιωτίδης έδειξε τι γίνεται σε ότι αφορά το στατικό κομμάτι του γηπέδου. Η αρχή, λοιπόν, έγινε από την αίθουσα ξιφασκίας, η οποία θα γίνει bar των VIP κάτω από τις θύρες 3-3Α. Τα έργα γίνονται κανονικά.
«Αυτό που κάνουμε είναι να αποκαθιστούμε αυτή τη στιγμή τα φέροντα στοιχεία στην προηγούμενη κατάστασή τους ενισχύοντας μόνο τοπικά, όπου έχουμε σοβαρά στατικά θέματα. Ενισχύσαμε τις κολώνες βάζοντας έναν οπλισμό, ενώ παράλληλα ενισχύσαμε και τα πέδιλά τους (σ.σ. τις βάσεις όπου πατάει η κολώνα) και αυξήσαμε τη διατομή τους. Παράλληλα στο πάνω μέρος των κερκίδων, ανοίχθηκαν κάποια σημεία, τα ενισχύουμε και τα καλύπτουμε με σκυροδέρματα και άλλα ειδικά κατασκευαστικά υλικά, τα οποία είναι αντιδιαβρωτικά. Στους οπλισμούς των στύλων, βάζουμε ειδικά πλέγματα πάνω στις πλάκες για την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Σε γενικές γραμμές αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να αποκαταστήσουμε το γήπεδο, όπως ήταν όταν φτιάχτηκε. Και ακόμη καλύτερο».
Στη συνέχεια, έγινε παρουσίαση των χώρων της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, με τις εργασίες να βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο, μια και έχει γίνει τσιμεντοενίσχυση στα πέδια των στύλων και έχουν τοποθετηθεί πλέγματα, τα οποία θα «ντυθούν» με άλλα υλικά. Επίσης, διορθώνονται κάποια σημεία στο ταβάνι, κάτω από τις θύρες 1 και 2. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, όταν τα έργα φτάσουν στο τελικό στάδιο, τα πιο «άγρια» τσιμέντα, θα καλυφθούν με ψευδοροφές.
Ο κ. Σατερλής, από την πλευρά του, είπε: «Το κομμάτι του γηπέδου που βρίσκεται από την πλευρά της Λεωφόρου είναι και αυτό που απαιτούσε τις πιο πολλές διορθώσεις, γιατί είναι και το πιο παλιό. Ήταν το πρώτο που χτίστηκε άλλωστε. Από την Τσόχα αντίθετα δεν έχει προβλήματα. Είναι τοπικά σε κάποιες πλάκες ορισμένα ζητήματα. Και μετά στις 6-7 και 13-14 χρειάζεται μερική αποκατάσταση των κερκίδων από την κάτω πλευρά».
Η επόμενη ξενάγηση αφορούσε τον χώρο κάτω από τη θύρα 4, που χρησιμοποιήθηκε για την πώληση καρτών διαρκείας. Οι ενισχύσεις στις κολόνες έχουν φτάσει σε τελικό στάδιο και γίνεται με ανθρακουφάσματα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και στα υποστηλώματα του κλειστού κολυμβητηρίου, κάτω από τη θύρα 13. Σε ότι αφορά την αίθουσα πυγμαχίας, κάτω από τη θύρα 4, θα χρησιμοποιηθεί ως δεύτερος χώρος bar, για πιο φτηνά εισιτήρια VIP.
Ο Κ. Παναγιωτίδης σχολίασε: «Το πιο σημαντικό στις Θύρες 6-7 είναι αυτό της μόνωσης. Εδώ τι έκαναν; Εβγαλαν τα καθίσματα, μονώσαν όπως μπορούσαν, αλλά τώρα πρέπει να ξαναγίνουν κάποιες εργασίες. Αυτό που θα κάνουμε τώρα, με κάποιες νέες τεχνικές, είναι να βάλουμε τη βάση του καθίσματος με μία έκχυση και με μόνωση από πάνω. Από εκεί και πέρα αυτό έχει “αναμονή”. Δηλαδή αυτό το κάθισμα μπορεί να μπει και να βγει μέσα σε 10 δευτερόλεπτα. Ετσι δεν χρειάζεται το κάτω κομμάτι να βιδώνει. Θα υπάρχει έτοιμη τρύπα και πάνω εκεί θα βιδώνει το μπουλόνι.Πρώτα λοιπόν θέλουμε να φτιάξουμε αυτό το κομμάτι. Μετά οι Θύρες 13 και 14 και μετά ο “Τάφος του Ινδού” και το κολυμβητήριο».
«Μπορεί να μεγαλώσει, αλλά…»
Σε «πηγαδάκι» που ακολούθησε, ο κ. Παναγιωτίδης αναφέρθηκε στο θέμα αύξησης χωρητικότητας του γηπέδου. Όπως είπε, λοιπόν, είναι εφικτό, αλλά πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις από τη νομοθεσία: «Μπορεί να μεγαλώσει, όχι όμως, από την εγκατάσταση νέων μικρότερων καθισμάτων. Δεν βγαίνει. Είναι οριακή. Αυτό εξαρτάται με την εμπορική πολιτική , τις τιμές. Πάμε σε άλλα πράγματα. Μπορεί να μεγαλώσει η χωρητικότητα με κάποιες προσθήκες στις κερκίδες. Όχι με μικρότερο κάθισμα. Όχι στα πέταλα, κεντρικά. Με κάποιες τροποποιήσεις εάν μπορέσουν να γίνουν μέσω της νομοθεσίας, για να μπουν από πάνω. Με αυτοφερόμενα στοιχεία, που θα “κουμπώσουν” από πάνω, μήπως μπορέσουμε και αυξήσουμε τη χωρητικότητα. Αλλά είναι δύσκολα και στατικά, και αδειοδοτικά και μελετιτικά, όμως αδύνατον. Ολα είναι σχέση κόστους, χρόνου, απόσβεσης. Το γήπεδο θα χωρά περίπου 15.700, καθώς αναμένεται στη Θύρα 10 να γίνει κάτι αντίστοιχο των θέσεων των vip. Τόσο από πλευρά παροχών όσο και από οικονομικής άποψης.
«Ετοιμο στις 17 Ιουλίου, αν χρειαστεί»
Οσον αφορά στην ημέρα που ο Παναθηναϊκός θα παραλάβει τα… κλειδιά του γηπέδου, ο κ. Παναγιωτίδης υποστήριξε ότι εάν χρειαστεί αυτό μπορεί να γίνει και στις 17 Ιουλίου: «Εάν χρειαστεί θα είναι έτοιμο στις 17 Ιουλίου. Εμείς προχωράμε με τη λογική πως ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουμε τα μέτωπα, έχει σχέση με το πως μπορούμε να πληρώσουμε. Εάν δεν πρέπει να πληρώσουμε σώνει και καλά σε ένα μήνα, δεν θα το κάνουμε. Θα το κάνουμε σε 2-3 μήνες για να «ανοίξουν» οι πληρωμές. Εάν πρέπει να το κάνουμε σε ένα μήνα, θα το κάνουμε σε ένα μήνα. Κι αυτή τη λογική είχαμε και για τα πλέι-οφ. Εφόσον δεν χρειάστηκε να παίξουμε και να φορτσάρουμε για να είναι έτοιμο, δεν το κάναμε για ένα ματς με τη Βέροια. Κερδίσαμε 3 μήνες έτσι...».
«Δεν τίθεται θέμα μη αδειοδότησης»
Σχετικά με το θέμα αδειοδότησης για το γήπεδο, ο κ. Παναγιωτίδης ήταν ξεκάθαρος: «Γιατί να μην πάρει αδειοδότηση; Δεν τίθεται θέμα. Είχε πάρει αδειοδοτήσεις και τις προηγούμενες σεζόν. Αυτό που είχε γίνει την σεζόν που ολοκληρώθηκε κι ως ένα σημείο τυπικά δεν ήταν λάθος, ήταν πως δεν είχε δηλωθεί το γήπεδο ως έδρα στην αρχή της χρονιάς. Το γήπεδο δεν είχε ποτέ πρόβλημα άδειας, ούτε το 2007, ούτε το 2009 που είχα ασχοληθεί και πάλι. Αυτό που κάνουμε τώρα έχει να κάνει με βλάβες, περιβαλλοντικές. Ενα αυτοκίνητο αν δεν το συντηρήσεις θα σκουριάσεις. Αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή, συντήρηση. Αποκατάσταση και επιμήκυνση του χρόνου ζωής του. Δεν έχουμε λόγο σε ένα γήπεδο που έχει φτιαχτεί και είναι στατικά επαρκές, δεν έχει βλάβες από σεισμούς ή από λοιπές φθορές, πως δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για να πάρει άδεια».
Ακολούθως ο κ. Παναγιωτίδης αναφέρθηκε στην αυτοψία που θα γίνει για να φανεί αν το γήπεδο είναι κατάλληλο «Σε περίπου 10 μέρες θα γίνει μία αυτοψία από την επιτροπή καταλληλότητας. Είναι η αρμόδια υπηρεσία με βάση το νόμο στην οποία μετέχουν κι εκπρόσωποι της λίγκας και της ΕΠΟ. Αυτή η επιτροπή λοιπόν κάνει αυτοψία στα γήπεδα και με βάση τα όσα προβλέπονται δίνουν τις άδειες. Θα καταγράψει τυχόν θέματα που υπάρχουν, θα γίνουν οι απαιτούμενες επεμβάσεις και δεν θα υπάρξει θέμα. Το όλο θέμα του γηπέδου περνάει μέσω της ΕΠΟ, δεν περνάει από την UEFA. Και η UEFA δεν θα έχει πρόβλημα για το Γιουρόπα Λιγκ. Το γήπεδο της Λεωφόρου μετά το 2008, δικαίως θα έλεγα, εγκαταλείφθηκε. Διότι ξεκίνησε η πολυμετοχικότητα με 28.000 και 30.000 διαρκείας κι έπρεπε να πάμε πλέον στο ΟΑΚΑ και μετά το γήπεδο του Βοτανικού είχε πάρει την άδεια και όλοι φόρτσαραν για να πάμε εκεί. Δν υπήρχε στο μυαλό κανενός πως θα επιστρέψουμε στη Λεωφόρο. Η ζωή όμως τα φέρνει διαφορετικά. Προσαρμοζόμαστε και γυρνάμε σπίτι μας».
Ο καλύτερος στην Ελλάδα!
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτίδη ο αγωνιστικός χώρος της Λεωφόρου είναι ο καλύτερος, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Οι διαστάσεις του είναι 105Χ68, οι μεγαλύτερες, δηλαδή, που προβλέπονται από την ΟΥΕΦΑ. «Και δέκα μέρες σερί να βρέχει δεν θα έχει κανένα πρόβλημα το χορτάρι» ειπώθηκε. Τονίστηκε, επίσης, ότι αν ζητηθεί από τους οργανωμένους οπαδούς το κάγκελο ανάμεσα στις θύρες 13 και 14 θα φύγει και θα υπάρχει μια μεγάλη θύρα 13, που θα καλύπτει όλο το πέταλο.
Επίσης, ειπώθηκε ότι στόχος είναι να υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο σε όλες τις θύρες και φυσικά να εφαρμόζεται. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι τα καθίσματα από όλο το γήπεδο θα ξηλωθούν και θα τοποθετηθούν ξανά πάνω σε ειδικές βάσεις. Κι’ αυτό διότι κατά τη διάρκεια των πρώτων εργασιών του γηπέδου, επειδή ο τρόπος που τοποθετήθηκαν τα καθίσματα στις θύρες 6-7 δεν ήταν σωστός, το κλειστό της Λεωφόρου, γνωστό και ως