Γερμανία, Πορτογαλία, Ουαλία και τελευταία, αλλά σε καμία περίπτωση καταϊδρωμένη, η διοργανώτρια Γαλλία, συνθέτουν την τετράδα του 15ου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η αγωνία για τον τελικό νικητή κορυφώνεται, καθώς την Τετάρτη (6/7) θα διεξαχθεί ο πρώτος ημιτελικός (Πορτογαλία-Ουαλία), μια μέρα αργότερα, την Πέμπτη (7/7) ο δεύτερος ημιτελικός (Γαλλία-Γερμανία) και την Κυριακή (10/7) ο μεγάλος τελικός, με τον νικητή να σκαρφαλώνει στην κορυφή της Ευρώπης.

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

Κι αν για το ζευγάρι Πορτογαλία-Ουαλία, είναι λογικό να μην υπάρχει προϊστορία (δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες σε τρία φιλικά), προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι Γερμανία και Γαλλία θα τεθούν αντιμέτωπες για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελικά EURO. Τρεις φορές έχουν παίξει σε νοκ άουτ παιχνίδια Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τα «πάντσερ» να μετρούν ισάριθμες προκρίσεις (1982, 1986, 2014), ενώ οι «τρικολόρ» έχουν μια νίκη στον μικρό τελικό της διοργάνωσης του 1958. Σε διεθνή φιλικά, η Γαλλία μετράει έντεκα νίκες, η Γερμανία επτά, ενώ πέντε παιχνίδια έληξαν ισόπαλα.

Η παρουσία της Γερμανίας στα ημιτελικά δεν αποτελεί μεγάλη… είδηση, κι αυτό γιατί συνηθίζει να δίνει το παρών τέτοιου είδους ραντεβού. Τα «πάντσερ», εκτός από το γεγονός ότι είναι η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές (12) σε τελικές φάσεις της συγκεκριμένης διοργάνωσης, έχουν και τις περισσότερες στην τετράδα, καθώς αυτό συμβαίνει φέτος για ένατη φορά (1972, 1976, 1980, 1988, 1992, 1996, 2008, 2012, 2016).

Η διοργανώτρια Γαλλία έχει πέντε παρουσίες (1960, 1984, 1996, 2000, 2016), όσες και η Πορτογαλία (1984, 2000, 2004, 2012, 2016), που προκρίθηκε στα ημιτελικά σε δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση και τέταρτη στις τελευταίες πέντε. Τον ίδιο αριθμό παρουσιών σε τελική τετράδα EURO, έχουν επίσης Ιταλία, Ολλανδία και Τσεχία. Για την «σταχτοπούτα» Ουαλία, η πρόκριση αποτελεί τεράστια υπέρβαση, αφενός λόγω του… μεγέθους της, αφετέρου γιατί αυτό συμβαίνει στην παρθενική της συμμετοχή.

Ποτέ στο παρελθόν δεν βρέθηκαν μαζί Γερμανία, Γαλλία και Πορτογαλία στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ωστόσο, υπάρχουν τρεις … δυάδες, από όπου προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία είναι τα εξής:

Τις δύο φορές που βρέθηκαν μαζί στην τετράδα η Γαλλία και η Πορτογαλία, οι «τρικολόρ» κατέκτησαν το τρόπαιο. Η διαφορά, είναι ότι τότε είχαν τεθεί αντιμέτωπες στα ημιτελικά, με τους Γάλλους να κερδίζουν και τις δύο φορές στην παράταση. Την πρώτη, όντας διοργανωτές το 1984, επικρατώντας με 3-2 και την δεύτερη, το 2000 στα γήπεδα Ολλανδίας και Βελγίου, νικώντας με 2-1.

Η Γερμανία στις δύο φορές, που έχει συνυπάρξει στα ημιτελικά με αυτές τις ομάδες, έχει να επιδείξει μια κατάκτηση και έναν αποκλεισμό. Το 1996 νίκησε στα πέναλτι τη διοργανώτρια Αγγλία και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, νικώντας στον τελικό την Τσεχία, που είχε αποκλείσει την Γαλλία, ενώ το 2012, αποκλείστηκε στον ημιτελικό από την Ιταλία, η οποία με τη σειρά της έχασε το τρόπαιο στον τελικό με την Ισπανία (άφησε εκτός την Πορτογαλία), η οποία έκανε το μοναδικό back to back στην ιστορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube