Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος Ανδρών από τον Φίλιππο Βέροιας «ξύπνησε» έναν κοιμώμενο… γίγαντα που για 9 χρόνια δεν είχε καταφέρει να πανηγυρίσει κανέναν τίτλο σε υψηλό επίπεδο.
Πρόκειται για τον πιο πετυχημένο Σύλλογο στην ιστορία του ελληνικού χάντμπολ και αυτό αποτυπώνεται πλήρως και σε αριθμούς.
Ο Φίλιππος Βέροιας έχει κατακτήσει συνολικά το 18% όλων των εγχώριων Πανελλαδικών τίτλων (268 τον αριθμό) σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες (Άνδρες, Γυναίκες, Έφηβους, Νεάνιδες, Παίδες, Κορασίδες, Παμπαίδες, Παγκορασίδες, Μίνι αγόρια, Μίνι κορίτσια).
Συγκεκριμένα έχει στην πλούσια τροπαιοθήκη του 49 τίτλους (51 μαζί με το Κύπελλο μπιτς χάντμπολ του 2015 και το Πρωτάθλημα Κέντρου του 1977 επί ΣΕΓΑΣ). Στους Άνδρες 8 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα, στους Έφηβους 7 πρωταθλήματα, στους Παίδες 8, στους Παμπαίδες 3, στα μίνι αγόρια 4, στις νεάνιδες 7, στις κορασίδες 3, στις παγκορασίδες 2 και στα μίνι κορίτσια 1.
Είναι ο μόνος Σύλλογος στο ελληνικό χάντμπολ που διαχρονικά καλλιεργεί σε υψηλό επίπεδο το ανδρικό και το γυναικείο χάντμπολ. Από τα τμήματα του χάντμπολ έχουν περάσει από το 1979 περισσότεροι από 2.000 αθλητές, ενώ την περίοδο 2015-2016 έχει 250 δελτία.
Το προσωνύμιο «Μητρόπολη του ελληνικού χάντμπολ» δεν έχει δοθεί καθόλου τυχαία στη Βέροια. Από την πρωτεύουσα της Ημαθίας προέρχεται και η δεύτερη κορυφαία ομάδα σε τίτλους διαχρονικά –παρότι πλέον έχει διαλυθεί- στο άθλημα, η ΓΕ Βέροιας. Έχει κατακτήσει συνολικά 24 τίτλους (Άνδρες 1, Γυναίκες 13, Εφήβους 3, Παίδες 2, Μίνι αγόρια 1, Νεάνιδες 2, Παγκορασίδες 2).
Αν αθροίσει κάποιος τους τίτλους του Φιλίππου (49), της ΓΕΒ (24), του Ποσειδώνα (5) και του ΠΑΟ Νέα Γενεά Ημαθίας (1), τότε καταλαβαίνει γιατί με 79 Πανελλήνιους τίτλους στο χάντμπολ (30% του συνόλου), η Βέροια ήταν, είναι και θα είναι η πρωτεύουσα του αθλήματος.
Σε αυτή την πόλη των 60.000 κατοίκων το άθλημα έχει βρει το σπίτι του. Σε αντίθεση με τις άλλες πόλεις όπου κυριαρχούν άλλα αθλήματα, στη Βέροια, δεν υπάρχει κάτοικος που να μην ξέρει το χάντμπολ. Η θα έχει δει έστω έναν αγώνα στη ζωή του ή θα έχει παίξει στο παρελθόν ή κάποιος στενός συγγενής του θα ήταν αθλητής. Πάντως σε κάθε περίπτωση η δημοτικότητα του χτυπάει… κόκκινο.
Είναι ξεκάθαρο δε ότι εκτός από την τοπική κοινωνία, τυγχάνει μεγάλης αναγνώρισης και από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς. Το γεγονός ότι το «Φιλίππειο» ήταν το πρώτο κλειστό γυμναστήριο που κατασκευάστηκε αμιγώς για το χάντμπολ, αποτελεί απόδειξη αυτού.
Αυτό λοιπόν το «Γαλατικό χωριό» αντιστέκεται και καλλιεργεί το άθλημα επί σειρά ετών, έχοντας τον Φίλιππο για καμάρι του.
Η μοναδικός Σύλλογος που δεν έχει λείψει ποτέ από την Α’ Εθνική κατηγορία των Ανδρών.
Η λίστα των Συλλόγων με τους περισσότερους Πανελλαδικούς τίτλους στο χάντμπολ
1. Φίλιππος Βέροιας 49 (Άνδρες, ηλικιακά αγόρια, κορίτσια)
2. ΓΕ Βέροιας 24 (Άνδρες, Γυναίκες, ηλικιακά αγόρια, κορίτσια)
3. Αναγέννηση Άρτας 23 (μόνο Γυναίκες και ένα πρωτάθλημα νεανίδων)
4. Ιωνικός ΝΦ 21 (μόνο Άνδρες και 6 κατακτήσεις ηλικιακών)
5. Ζαφειράκης Νάουσας 19 (μόνο ηλικιακά αγόρια και κορίτσια)
6. ΑΣΕ Δούκα 18 (Άνδρες, Γυναίκες και 9 ηλικιακά)
7. Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών 16 (μόνο ηλικιακά κορίτσια)
8. Άρης Νίκαιας 14 (Γυναίκες και ηλικιακά κορίτσια και αγόρια)
9. Αρχέλαος Κατερίνης 11 (Μόνο Άνδρες και ηλικιακά αγόρια)
10. Πανελλήνιος 10 (Μόνο Άνδρες και ηλικιακά αγόρια)
11. Αθηναϊκός 10 (Άνδρες, Γυναίκες και ένα ηλικιακό στα αγόρια)
12. Ορμή Πάτρας (Γυναίκες)