Ένα καλλιτεχνικό διαμάντι δεν χρειάζεται να έχει ούτε μεγάλη διάρκεια, ούτε τεράστιο μπάτζετ. Τέτοιο μοιάζει να είναι η ταινία μικρού μήκους στην οποία πρωταγωνιστεί ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και αναφέρεται στην ιστορία των μεταναστών, που στις αρχές του 20ου αιώνα «στιβάζονταν» στο νησί Έλις, αναζητώντας την «έγκριση» για να περάσουν στη γη της επαγγελίας, όπως θεωρούνταν τότε οι ΗΠΑ και ειδικά η Νέα Υόρκη.

Πολλοί το ήθελαν, λίγο το πέτυχαν, αφού χιλιάδες κόσμου έμειναν εγκλωβισμένοι στο νησί Έλις, επειδή δεν θεωρήθηκαν υγιείς ή ικανοί για να κατοικήσουν στο «αμερικανικό» έδαφος. Οι περισσότεροι εξ αυτών έμειναν ακόμη και μέχρι το τέλος της ζωής τους στο νησί και πέθαναν στο νοσοκομείο. Κάποιοι κατάφεραν να περάσουν απέναντι και μέσα από σκληρή δουλειά να «χτίσουν» λιθαράκι-λιθαράκι τη ζωή τους.

Την ιστορία αυτών των ανθρώπων παρουσιάζει η ταινία μικρού μήκους, που θα προβληθεί σε φεστιβάλ στις 4 Οκτωβρίου σε φεστιβάλ της Νέας Υόρκης. Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο «υποδύεται» (αν και οι ρίζες του έχουν πολλά κοινά με την ιστορία των ανθρώπων που παρουσιάζει) έναν τέτοιο πρόσφυγα-μετανάστη, με φόντο το εγκαταλελειμμένο πλέον νοσοκομείο του νησιού Έλις, το οποίο «ντύνεται» καλλιτεχνικά με τις φωτογραφίες των ανθρώπων που πέρασαν από εκεί.

Οι συνδέσεις με τα κύματα προσφύγων που καταφθάνουν στην Ευρώπη είναι πασιφανείς. Και τα μηνύματα που στέλνει η εν λόγω ταινία πολλά…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube