Βραδιά απ’ αυτές που μένουν χαραγμένες για πάντα στο μυαλό ενός ποδοσφαιρόφιλου και σίγουρα και σε αυτό τα φίλων της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια (και αυτών της Μίλαν φυσικά) είναι η 7η Απριλίου του 2004.

Η ΟΜΑΔΑΡΑ του Χαβιέ Ιρουρέτα, η οποία στη φάση των ομίλων είχε αγωνιστεί και κόντρα στην ΑΕΚ, έφθασε πριν ακριβώς 12 χρόνια σε μια απίθανη πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League, ανατρέποντας την εις βάρος της κατάσταση μετά την ήττα με 4-1 από τους «ροσονέρι» στην Ιταλία και ενώ είχε προηγηθεί στο ματς του «Σαν Σίρο». Επικράτησε 4-0 στο «Ριαθόρ» και πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση, διαψεύδοντας τα προγνωστικά, πιθανόν και των πιο αισιόδοξων οπαδών της.

Μάλιστα, το έκανε επί της κατόχου του τίτλου, που είχε λυγίσει τη Γιουβέντους στα πέναλτι (3-2) στον «εμφύλιο» που διεξήχθη στο «Ολντ Τράφορντ» σχεδόν δέκα μήνες πριν και που εκείνο το βράδυ είχε στην αρχική της σύνθεση μεταξύ άλλων του Νέστα, Μαλντίνι, Καφού, Πίρλο, Ζέεντορφ, Γκατούζο, Κακά, Σεφτσένκο και στην τεχνική της ηγεσία τον Κάρλο Αντσελότι. Με αυτόν τον τρόπο πήρε ρεβάνς για την ήττα με το ίδιο σκορ από τη Μίλαν την προηγούμενη σεζόν στη φάση των ομίλων στο ίδιο γήπεδο.



Αξίζει να τονιστεί ότι είχε σκορ πρόκρισης (3-0) από τα τέλη του πρώτου ημιχρόνου, με τους Παντιάνι (5’), Βαλερόν (35’) και Λούκε (44’) να έχουν σοκάρει τους φιλοξενούμενους (που είχαν κάποιες καλές ευκαιρίες στο α' μέρος) και οι γηπεδούχοι που κράτησαν στο δεύτερο μέρος, έβαλαν το… κερασάκι στην τούρτα στο 76’ με το τέρμα του Φραν. Από τα βασικά εργαλεία της «Ντέπορ» σε αυτή της την πορεία ήταν ο Βίκτορ Σάντσεθ που λίγα χρόνια αργότερα φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού (2006-07) και αποτέλεσε το δεξί χέρι του Μίτσελ στον πάγκο του Ολυμπιακού, ενώ ανέλαβε την ισπανική ομάδα στις 9 Απριλίου του 2015.

Το 4-1 του «Σαν Σίρο»



Το 4-0 στο «Ριαθόρ»



«Φυσικά και έχουμε δύσκολο έργο, αλλά είναι και ελκυστική η αποστολή μας. Ωστόσο, συχνά συμβαίνουν και θαύματα στο ποδόσφαιρο, πράγματα που δεν μπορείς να τα περιμένεις. Η Μίλαν είναι καλή ομάδα, μια από τις καλύτερες στον κόσμο, αλλά στο ποδόσφαιρο πάντα έχουν ελπίδα όσοι είναι αποφασισμένοι και οι παίκτες μου θα είναι πολύ αποφασισμένοι». Με αυτό τον τρόπο είχε… προειδοποιήσει ο Χαβιέ Ιρουρέτα πριν το ματς για τις διαθέσεις που θα έδειχναν οι γηπεδούχοι στον αγωνιστικό χώρο. «Πιστεύω ότι οι παίκτες μου μπορούν να βάλουν τρία γκολ. Αυτό σημαίνει ότι και οι ποδοσφαιριστές του κέντρου θα πρέπει και από την πλευρά τους δώσουν κι αυτοί γκολ. Η μεγάλη μας πρόκληση είναι να αγωνιστούμε στα πιο υψηλά δικά μας στάνταρ για 90 λεπτά ή και περισσότερο και όχι για 30 λεπτά όπως στα πρόσφατα παιχνίδια του πρωταθλήματος».



Μετά το τέλος του ματς δήλωσε: «Το παιχνίδι κύλησε όπως ακριβώς το ονειρευόμασταν. Επρόκειτο για μια σχεδόν ανέφικτη αποστολή, αλλά ήμασταν συγκλονιστικοί στο πρώτο μέρος και βάλαμε τα τρία γκολ που αναζητούσαμε».

Παράλληλα, έπιασαν τόπο και οι… ευχές του Άλμπερτ Λούκε που πέτυχε το τρίτο γκολ της ομάδας του. «Προσωπικά, ελπίζω να πετύχουμε ένα γρήγορο γκολ (σ.σ. σκόραρε ο Παντιάνι στο 5’) ώστε να γίνουν νευρικοί και να δώσει σε εμάς ώθηση», τόνισε.

Ο Κάρλο Αντσελότι είχε πει πριν το ματς: «Εμείς δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο να ηττηθούμε, αλλά φυσικά γνωρίζουμε ότι είναι πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως είμαστε συγκεντρωμένοι στο πως θα πάρουμε το παιχνίδι. Θα παίξουμε σαν να μην γνωρίζουμε το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα».

Η σύνθεση των δύο ομάδων

Ντεπορτίβο Λα Κορούνια (Ιρουρέτα): Μολίνα, Ενρίκε, Αντράντε, Ναϊμπέτ, Μάουελ Πάμπλο, Μάουρο Σίλβα, Σέρχιο (87’ Ντούσερ), Βίκτορ, Λούκε (66’ Φραν), Βαλερόν (90+1’ Τζαλμίνια), Παντιάνι

Στον πάγκο παρέμειναν: Μουνιούα, Τριστάν, Καπντεβίλα, Έκτορ

Μίλαν (Αντσελότι): Ντίντα, Πάνκαρο (77’ Ρούι Κόστα), Μαλντίνι, Νέστα, Καφού, Πίρλο (59’ Σερτζίνιο), Γκατούζο, Ζέεντορφ, Κακά, Σεφτσένκο, Τόμασον (67’ Ινσάγκι)

Στον πάγκο παρέμειναν: Αμπιάτι, Κοστακούρτα, Λάουρσεν, Μπρόκι

Διαιτητής: Μάιερ (Ελβετία)

Η Ντεπορτίβο, που στα προημιτελικά ξεπέρασε το εμπόδιο της Γιουβέντους με δύο νίκες από 1-0, δεν κατάφερε να φθάσει μέχρι τον τελικό του Γκελζενκίρχεν, όπου κοντραρίστηκαν Πόρτο και Μονακό, καθώς η «δράκοι» νίκησαν στο δεύτερο ματς με 1-0 τους Ισπανούς με πέναλτι του Ντερλέι και σε συνδυασμό με το 0-0 της Πορτογαλίας πήραν την πρόκριση και ενώ είχε ηττηθεί με 8-3 από τους Μονεγάσκους στη φάση των ομίλων. Ήταν στο τρίτο γκρουπ μαζί με την ΑΕΚ και την Αϊντχόφεν. Η Ένωση ήρθε 1-1 στη Λεωφόρο και 3-0 στο εκτός έδρας ματς.

Επιμέλεια: Αποστόλης Λιβάνιος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube